Skip to main content

IO-Link

Megjelent: 2023. szeptember 11.

ifm lidAz IO-Link egy nyílt, szabványosított kommunikációs interfész, amely lehetővé teszi a digitális és analóg érzékelők, aktuátorok és más ipari eszközök számára, hogy egyszerűen és intelligensen kommunikáljanak az automatizálási rendszerekkel. A rendszer három alapvető komponenst tartalmaz: az IO-Link eszközt, az IO-Link Master-t és a kommunikációs kábelt.

 

Az IO-Link eszközök olyan intelligens szenzorok, amelyek képesek adatokat küldeni és fogadni az IO-Link Master-rel. Ezek az eszközök lehetnek hagyományos érzékelők, mint például nyomás- vagy hőmérséklet-érzékelők, vagy akár speciális eszközök is, mint például RFID-olvasók vagy kapacitív érzékelők.
Az IO-Link Master a központi egység a rendszerben, amely összekapcsolja az IO-Link eszközöket a vezérlőrendszerrel vagy a PLC-vel. Ez a master egység felelős az eszközök konfigurálásáért, diagnosztizálásáért és a kommunikációs folyamat irányításáért.

 

IO link rendszer 1


Az IO-Linknek sikerült egy harmonizált paraméterezést létrehoznia az IODD (Input-Output-Device-Description) fájlon keresztül. Az egységes szabványos paramétereket minden gyártó azonos néven használja, így a felhasználó nagyon gyorsan eligazodhat anélkül, hogy sok dokumentációt kellene elolvasnia. Mellékhatásként felbukkant néhány alapvető paraméter, amelyek alapvető előfeltételei a mai digitális világnak, különösen a szabványosított azonosítási és diagnosztikai paraméterek, amelyek a jövőbeni felhasználás alapjául szolgálnak a digitális ikreknél.
De ez még nem minden, az IO-Link rendszerekben már megvalósul az IO-Link eszközök szerszám nélküli cseréje, így nincs szükség paraméterező szoftver keresésére és telepítésére. Egy egyszerű mechanikus csere az aktuális paraméterkészlet automatikus frissítésével visszaállítja a rendszert.
A szenzorok esetében számos gyártó profilozta a mérőrendszerek folyamatadatait, és folyamatban van a szelepmozgatók, jelzőlámpák és tápegységek profiljainak kialakítása, így az IO-Link komponensek integrálása tovább egyszerűsödik a felhasználók számára. Ezen túlmenően az IODD már megkönnyíti a felhasználók számára az IO-Link eszközök beállítását a megfelelő rendszereszközökkel.

 

Az IO-Link technológia előnyei

  • Intelligencia és diagnosztika: Az IO-Link eszközök intelligens adatkommunikációja lehetővé teszi a valós idejű diagnosztikát és hibakeresést. Az eszközök részletes állapotinformációkat küldenek, ami gyorsabb hibafeltárást és kevesebb leállást eredményez.
  • Paraméterezhetőség: Az IO-Link eszközök távolról is konfigurálhatók. Ez azt jelenti, hogy a gyártósor változtatása esetén nincs szükség a szenzorok vagy aktuátorok fizikai beállítására.
  • Csökkentett leállások: Az IO-Link technológia lehetővé teszi az eszközök gyors cseréjét vagy telepítését. Ez minimalizálja a leállási időt és növeli a termelékenységet.
  • Karbantartás optimalizálása: Az IO-Link eszközök által küldött adatok alapján időben meg lehet előzni a karbantartási igényeket, csökkentve a váratlan meghibásodások kockázatát.
  • Költséghatékonyság: Az IO-Link technológia egyszerűbb vezetékrendszert és kevesebb vezérlőegységet igényel, csökkentve ezzel a telepítés és üzemeltetés költségeit.

 

IO link rendszer 2

 

Az IO-Link ma már elfogadott kommunikációs szabvány, amely adatokat szolgáltat a terepről a vezérlőhöz (PLC) Profineten keresztül, ugyanakkor megfelel az IoT követelményeknek, és támogatja az olyan rendszereket, mint az omlox és az MTP (Module Type Package). A diagnosztikai adatok, a visszafelé kompatibilitás, az egyszerű eszközcsere, az egyedi eszközazonosítás és a szabványosított paraméterek annyira magától értetődővé váltak, hogy ez már nem tekinthető jelentős mérföldkőnek az automatizálás és az IoT területén. Szinte felesleges már megemlíteni, hogy a rendszer támogatja a biztonságos alkalmazásokat és kezeli a vezeték nélküli adatátvitelt is.
Az IO-Link technológia egyértelműen hozzájárul az ipari gyártás hatékonyságának és intelligenciájának növeléséhez. Az eszközök közötti szorosabb kommunikáció és az intelligens diagnosztikai lehetőségek segítenek a gyártóknak a versenyképesség fenntartásában és a minőségi termékek előállításában. Az IO-Link egy újabb lépés az ipar 4.0 felé vezető úton, amely a digitalizáció és az automatizáció forradalmi változását hozza el az iparágak számára.

 

IO-Link User Workshop 2023 – 2023. október 3. – Holiday Inn Hotel, Budaörs

Az idei az ötödik alkalom, hogy megrendezésre kerül Magyarországon az IO-Link User Workshop, ami az egyetlen olyan rendezvény, ahol az IO-Link technológiát képviselő cégektől első kézből kaphatják meg a legfrissebb információkat.

 

IO link rendszer 3


Az IO-Link User Workshop-ok célja, hogy az ipari szektor aktív szereplői igazán közelről megismerjék az IO-Link technológiát.
Hallgassák meg a kiváló IO-Link szakértőket, akik megosztják Önökkel tapasztalataikat és a technológia jövőbeli fejlődési irányait.
A konferencián előadó IO-Link szakértők valós életbeli esettanulmányokon és példákon keresztül mutatják be az IO-Link technológia által nyújtott előnyöket. A workshop nemcsak egy előadássorozat, hanem remek alkalom arra is, hogy kapcsolatokat építsünk és üzleti partnereket találjunk.
Az IO-Link közösség napról napra bővül, és most Ön is csatlakozhat ehhez a dinamikus hálózathoz.
A rendezvényen való részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!
Jelentkezni a www.io-link.hu/ weboldalon lehet.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

 

#ef9530