Skip to main content

IO-Link átalakítók

Megjelent: 2022. május 31.

ifm lidAz IO-Link kommunikáció a digitális adattovábbítás mellett diagnosztikai információkat és további mérési adatokat is szolgáltat a felhasználók számára. Annak érdekében, hogy ezek az előnyök elérhetők legyenek a hagyományos analóg és kapcsoló jeleket feldolgozó vezérléseket és működetetőket tartalmazó rendszerekben is, az ifm electronic különböző konvertereszközöket fejlesztett ki.

 

A kifejlesztett konverterek hidat képeznek a hagyományos analóg és kapcsoló jeleket feldolgozó vezérlések és a különböző IO-Linkes eszközök között. Ennek köszönhetően az IO-Link nyújtotta előnyök a régebbi berendezések esetén, azok módosítása nélkül is kihasználhatóvá válnak, ezzel új lehetőségeket teremtve a gépek üzemeltetői számára.

 

Data Splitter

Az E43406 Data Splitter segítségével lehetőség nyílik beren­dezésfüggetlen gépfelügyelet megvalósítására az eddig a szokásos SIO-módban (standard IO) üzemeltetett hagyományos rendszerek esetében is. A vezérlés számára szükséges jelek továbbra is SIO-módban jutnak el azok bemeneteire. Ezzel párhuzamosan IO-Linken keresztül folyamatértékek és más érzékelőadatok továbbíthatók és rögzíthetők egy fölérendelt rendszerben, ezzel akár folyamatos gépfelügyeletet és adatgyűjtést megvalósítva.

 

Ausdruck 50 %  /  EIO104

1. ábra EIO104 átalakító

 

 

Analóg IO-Link átalakító

A termékpalettán mindkét irányba történő konvertálás megvalósítható, legyen szó hagyományos analóg kimenettel rendelkező szenzor jelének IO-Linkes jellé vagy IO-Link jel analóg jellé alakításáról. A DP2200 és a DP1222 átalakítók segítségével 4...20 mA vagy 0...10 V szenzorkimenet alakítható IO-Linkes jellé. Ezzel teljesen érzéketlenné téve azt az EMC zavarokkal szemben. A zavarérzéketlen mérési jel továbbításán kívül az átalakítók segítségével a régebbi analóg érzékelők is használhatóvá válnak a modern Ipar 4.0 rendszerekben. A DP1213 és DP1223 átalakítók a digitális IO-Link mérési értékeket két független, a változattól függően 4...20 mA vagy 0...10 V analóg kimeneti jellé alakítják. Így az analóg bemenettel rendelkező frekvenciaváltók és proporcionális szelepek is vezérelhetővé válnak IO-Linken keresztül.

 

ifm 2

2. ábra Átalakítók alkalmazási példái

 


Az IO-Linkes érzékelők – a digitális kommunikáció és a távolról történő paraméterezés melletti – további előnye, hogy egyszerre több különböző mérési értéket szolgáltatnak. Annak érdekében, hogy ezek a jelek régebbi rendszerek esetében is egyszerre kiolvashatók és feldolgozhatók legyenek az EIO104 átalakító (1. ábra) a két digitális mérési értéket két 4...20 mA-es analóg jellé alakítja. Az átalakító közvetlenül az érzékelőre csatlakoztatható, és mivel beépített master funkcióval rendelkezik, ezért működéséhez – a paraméterezést kivéve – nem igényli további master használatát.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com