Skip to main content

Az ATRO a hannoveri vásár technológiai díjának első három helyezettje között

Megjelent: 2023. június 26.

Beckhoff lidA moduláris ipari robotrendszert jelölték a 2023-as Hermes-díjra

A Beckhoff új, moduláris ATRO (Automation Technology for Robotics – robotikai automatizálási technológia) elnevezésű rendszerével olyan rugalmas és egyedi robotstruktúrák építhetők, amelyek bármely alkalmazás számára ideális megoldást jelenthetnek. Az előre kialakított mechanikus és elektromos csatlakozófelületekkel bármilyen robotkinematikai elrendezés gyorsan és pontosan, szerszámok nélkül összeállítható. A moduláris mechanikát támogató moduláris szoftver a robotok mozgatásán kívül többek között képfeldolgozási, valamint mesterséges intelligenciához és tudományos automatizáláshoz kapcsolódó funkciókat is biztosíthat. Ezt az innovációt a hannoveri vásáron Hermes-díjra történt jelöléssel ismerték el.

 

Az ATRO moduláris ipari robotrendszer számos más terméket megelőzve jutott be a 2023-as Hermes-díjra jelölt első három innováció közé, amelyeket politikai, gazdasági, kutatási és társadalomtudományi szakértőkből álló zsűri választott ki. A Deutsche Messe AG szerint ezzel a nemzetközi technológiai díjjal olyan kiemelkedő termékeket és innovatív megoldásokat ismernek el, amelyek különösen magasfokú műszaki újdonságot képviselnek, valamint az ipar, a környezet és a társadalom számára is előnyösek. Az ATRO több szempontból is meg­felel a kritériumoknak.

A Deutsche Messe AG által kiadott közleményben a zsűri és a Fraunhofer Társaság elnöke, Prof. Reimund Neugebauer a következőket nyilatkozta: „A beérkezett pályázatok magas színvonala idén is rendkívül lenyűgöző volt. A jelöltek egy robotokhoz kifejlesztett, szenzoralapú kompenzáló modullal, egy moduláris ipari robotrendszerrel és egy többfelhasználós épületfelügyeleti platformmal impozáns módon mutatták be innovációikat, kiemelve ezek hatékonyságát, fenntarthatóságát és rugalmasságát. Mindhárom megoldás közös jellemzője, hogy dinamikusan előrelendítheti saját szakterületét, és az adott alkalmazási területen tartós változást eredményezhet.” Hans Beckhoff, a jelölt vállalat ügyvezető igazgatója és tulajdonosa hozzátette: „A Beckhoff Automation az innovációt képviseli, és úgy tűnik, hogy ATRO rendszerünkkel sikerült egy újabb, kisebbfajta forradalmat indítanunk. Erre természetesen nagyon büszkék vagyunk! Szeretnék köszönetet mondani mechanikai, elektronikai és szoftvermérnökeinknek, akik tökéletes összhangban dolgoztak együtt az ATRO megalkotásán!”

 

Beckhoff Hermes Award Nomination

A Beckhoff verl-i központjának, valamint a Beckhoff osztrák leány­vállalatának szakembereiből álló ATRO-csapat büszke az innovatív moduláris ipari robotrendszer elismerését jelentő idei Hermes-díjra való jelölésre

 

A technológiai előnyök

Az ATRO moduláris robotrendszer segítségével a rendelkezésre álló modulokból létrehozható szinte bármilyen, egy adott alkalmazáshoz tökéletesen illeszkedő robotkialakítás – az egyszerű egytengelyes forgóasztalos alkalmazástól a delta kinematikán át a többtengelyes csuklós robotokig. A rendszer üzembe helyezése és kezelése felhasználóbarát, amiben döntő szerepet játszik a Beckhoff technológiájának holisztikus megközelítése, nem utolsósorban azért, mert egy gép vagy üzem számára csak akkor hozható létre valóban optimalizált és teljes körű megoldás, ha a robotrendszer közvetlenül a PC-alapú vezérlésbe van integrálva. Ebben az esetben a szükséges vezérlők száma egyetlen ipari PC-re csökken, még több robot használata esetén is.
Minden robotkarmodul ATRO-interfészen keresztül csatlakozik egymással, ami fix rögzítést és a különböző közegek biztos átvezetését garantálja. A hagyományos robotmegoldások esetén a közegek elvezetése kívül történik, emiatt korlátozott a robot elforgathatósága és csökken a munkaterület kihasználása. Ezek a korlátok a Beckhoff megoldásánál teljesen eltűnnek – minden tengely forgatása végtelenített, ami jobb térgeometriai elérést és rövid pozicionálási útvonalakat tesz lehetővé.

 

Beckhoff Atro Hermes Award Nomination

Az ATRO moduláris robotrendszerrel tetszőleges számú tengellyel működő, pontosan egy adott feladathoz illeszkedő robotelrendezés alakítható ki, amely szabadon skálázható, módosítható és bővíthető

 

A fentieken túlmenően az ATRO elnyerte az iF Design Award 2023 díjat. Ezenfelül formatervezési díjat kapott a Beckhoff Vision (Red Dot Award 2023, iF Design Award 2023 Gold) és az MX-rendszer (Red Dot Award 2023: Best of the Best, iF Design Award 2023) is.

www.beckhoff.com/atro

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Táblás utca 36-38. G épület 2. emelet
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com

 

#c1272d