Skip to main content

ATRO – Automatizálás a robotikában: a tökéletes robot minden területhez

Megjelent: 2022. szeptember 05.

(www.beckhoff.com/atro)

Beckhoff lidKompakt többtengelyes rendszer: moduláris felépítés, rugalmasság, teljes körű integráltság

Az ATRO robotrendszer kidolgozásával a Beckhoff új szemléletmódot hozott a robotika világába. Ez egy moduláris rendszer, amelyből bármilyen alkalmazáshoz rendkívül rugalmasan összeállítható a megfelelő robotkinematika. Külön említést érdemel az adatátviteli vonalak és a tápellátó rendszer sínjeinek elvezetésére, valamint a különféle közegek áramoltatására szolgáló belső vezetőcsatorna, amely kialakításánál fogva az összes tengely végtelenített forgatását is lehetővé teszi.

 

Az ATRO rendszer elemeiből szinte bármilyen felépítésű robot összeállítható, az egyszerű, egytengelyes forgóasztaloktól és párhuzamos (delta) kinematikai elrendezésektől egészen a többtengelyes csuklókaros robotokig. A Beckhoff minden részletre kiterjedő megközelítése döntő jelentőségű a könnyű üzembe helyezés és az egyszerű kezelhetőség szempontjából, ugyanis egy gép vagy üzem esetében csak a robotrendszer és a PC-alapú vezérlés közvetlen összeépítésével alakíthatók ki teljes körű, ténylegesen optimalizált megoldások. Ezen alapokra építve mérsékelhető az egy ipari PC-re jutó vezérlések száma, még akár több robot kezelése esetén is.

 

Az ATRO kinematikai rendszere öt aktív csuklópontot tartalmaz. Ezek a motormodulok ötféle kivitelben készülnek, egyenes vagy L-alakú kialakítással, öt különböző teljesítményosztályban. Minden motormodul a robot egy tengelyének teljes hajtásrendszerét képezi. Kiegészítő elemként mindössze egy tápegységet és egy vezérlőt kell még csatlakoztatni, ami jelentős helymegtakarítást jelent a vezérlőszekrényen belül. Az aktív modulok mellett hajtással nem rendelkező összekötő egységek is a rendszer részét képezik, úgymint:

  • a belső vezetőcsatornát is magukba foglaló alapmodulok;
  • I-, L- vagy Y-alakú idomelemek, amelyekkel egyedi robotfelépítés alakítható ki;
  • járulékos funkciókat, berendezéseket (például kamera) biztosító rendszermodulok.

 

Beckhoff ATRO

Az ATRO rendszer segítségével pontosan az adott feladat követelményeinek megfelelően alakítható ki egy tetszőleges számú tengelyt tartalmazó robot, amely szabadon átméretezhető, megváltoztatható és bővíthető

 

 

A belső vezetőcsatorna által nyújtott előnyök

Az ATRO robotrendszer elemei stabil kapcsolódást biztosító, ugyanakkor minden belső közegvezetőt átengedő mechanikai csatlakozási felülettel rendelkeznek. Az adatátviteli vonalak, a tápsínek és a különféle közegek – sűrített levegő, vákuum vagy folyadék – az ATRO kinematikai modulok belsejében vezethetők el. A hagyományos robotikai rendszerekben ezeket külsőleg vezették el, ami a forgatási tartományt és a kihasználható munkaterületet is bekorlátozta. A Beckhoff újonnan kifejlesztett rendszerében ilyen problémákkal nem kell számolni, bármelyik tengely végtelenítetten forgatható, hatékonyabb derékszögű mozgatást és rövid pozicionálási utakat eredményezve. Mindezeken felül, a belső közegáramoltatás alkalmazásával elkerülhetők a külső vezetékek okozta akadályok, vagy a kollaboratív robotok esetében fellépő nemkívánt nyomatékhatások. A különféle műszaki alkalmazásokhoz szállított közeg az ATRO-interfészeken áramlik keresztül, és ezzel együtt természetesen bármilyen robotikai szerszám – mint például a kifinomult megfogómechanikák – egyszerűen integrálható.

 

Rendszerintegrálás korlátlan lehetőségekkel

A Beckhoff által kifejlesztett ATRO robotrendszer rendkívül rugalmas, minden lényeges gépi funkcióval rendelkező megoldás, ami többek között a TwinCAT automatizálási szoftverbe történő mély beágyazottságának köszönhető. Ezen képességek közé tartozik például a kifinomult műveletekhez (tárgyak megfogásához) szükséges képfeldolgozás, a gépi tanulási módszerekkel feljavított mozgatás vagy elemzések és karbantartás támogatása céljából a felhőalapú rendszerekbe történő közvetlen integrálhatóság. Az ATRO nyílt, univerzális szabványokra épül, ami megkönnyíti a tervezést és a segítségével létrehozott robotalkalmazás „azonnal használható” lesz. Ezen sokrétű képességek egyetlen vezérlőrendszeren belül történő egyesítésével minimalizálhatók a felhasznált eszközök, az egységek költségei, valamint tökéletesen összeszinkronizálhatók az egyes részelemek, és kis adatátviteli késleltetés érhető el. Az ATRO által nyújtott további fontos előny, hogy közvetlenül összekapcsolható intelligens szállítórendszerekkel, például az XTS lineáris szállítórendszerrel vagy az XPlanar síkmotorrendszerrel. Más funkciók beágyazása – mint például a kommunikáció vagy a funkcionális biztonság – kis erőfeszítéssel megvalósítható. Ez nemcsak egy rendkívül hatékony, átfogó műszaki megoldás konfigurálását teszi lehetővé maximalizált rendszerteljesítménnyel, hanem használatával korábban soha nem tapasztalt mértékben csökkenthető a gépek által elfoglalt alapterület is. (www.beckhoff.com/atro)

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Táblás utca 36–38. G ép.
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com