Skip to main content

Xilinx és környezete – EBV Szakmai Nap

Megjelent: 2018. május 08.

Kep 2A teljes körű szolgáltatások iránti igény egyre inkább lényeges változtatásokra készteti az alkatrész-disztribútor cégeket is. Természetesen mindig fontos kérdés marad a raktárkészlet, az alkatrészek szállítási készsége, de egyre lényegesebb tényezővé válik az aktív részvétel az elektronikai tervezésben.

 

Xilinx és környezete – Xilinx and Surroundings Tech Day – címmel rendezett az EBV Elektronik műszaki napot Budapesten. Egy jó hagyomány folytatásának mondhatjuk, amikor egy alkatrész-disztribútor mélyebb műszaki ismereteket tartalmazó előadásokra hívja meg az érdeklődőket. Így volt ez a tavaly novemberben szervezett IoT szeminárium esetében is. Természetesen a Xilinx, a legnevesebb programozható logika gyártócég újdonságainak megismerése megér egy napot. Nagyszerű ötlet volt tematikusan, rendszerbe építeni az előadásokat, hiszen így az EBV által képviselt gyártócégek nem versenytársakként jelentek meg, hanem egymást szervesen kiegészítve. Ezáltal sikerülhetett teljes képet kapniuk a Xilinx FPGA alkalmazások jelenlegi és jövőbeni felhasználóinak.

 

Kep 2

1. ábra  A Xilinx bemutatóasztala


A szakmai nap Nagy Krisztián, Technical Sales Engineer bevezetőjével kezdődött, amelyben üdvözölte a vendégeket és bemutatta az előadókat, valamint az EBV jelenlévő képviselőit.
Az első részben az ON Semiconductors két szakembere – Zdenek Zbranek és Jan Just – mutatta be a cég legújabb fejlesztéseit, illetve a teljes képérzékelő választékát, különös tekintettel az autóipari, ipari és közszükségleti felhasználási területekre. Az ismertetésben fontos szerepet kaptak a kameramodulok, Demo Kit-ek és szoftverek.
Az Infineon cég szintén két fővel képviseltette magát a rendezvényen. Cibi Szabolcs (Account Manager) előadásában megismerhettük – a beágyazott biztonsági kihívásokra leghatékonyabb válaszokat adó – OPTIGA™ Trust termékcsaládot, amely teljes körű biztonsági megoldásokkal szolgál az egyedi igények kielégítésére a beágyazott hitelesítés és a márkavédelem, valamint a további biztonsági alkalmazások területén. Eva Krassnig alkalmazástechnika-mérnök ismertette a Xilinx FPGA áramkörök meghajtására javasolt PMIC (teljesítménymenedzsment-IC) eszközök széles választékát, referenciaterveit és kész megoldásait, illetve az Infineon tervezési eszközeit.

 

Kep 3B

2. ábra  Stephan Proske (balra) bemutatja Fodor Tamást (középen); jobbra Nagy Krisztián


A szoftvermegoldásokról és FPGA funkcionális ellenőrzésről tartott előadást Fülöp Attila (EDMD Solutions Kft) és Stefan Bauer (Mentor). A két évtizedes fejlesztésieszköz-tapasztalattal rendelkező Mentor számos megoldást kínál az FPGA tervezési folyamathoz, a koncepciótól a megvalósításig, a projektmenedzsment és fejlesztés révén.
Wallner Zoltán (Field Sales Engineer) bemutatta az Avnet Integrated (korábban MSC Technologies) céget, amelyre elsősorban a jelentős fejlesztési, tervezési tevékenység és saját gyártás jellemző, a hagyományos disztribúciós tevékenység mellett.

 

Kep 1

3. ábra  Konzultáció a szünetben; Eva Krassnig (Infineon) és Nagy Krisztián


A nagy tapasztalatokkal és kiváló előadói képességekkel rendelkező Jens Stapelfeldt (Technical Sales Lead) Xilinx előadása ténylegesen a nap fénypontja volt. Stapelfeldt költségoptimalizált megoldásokat ismertetett különböző beágyazott alkalmazásokhoz. A Xilinx Zynq®-7000 All Programmable SoC („mindenre programozható” rendszerchip) megoldásai lehetőséget teremtenek a tervezők számára széles körű alkalmazási feladatokra, mint a beágyazott képalkotás, Ipari IoT, felhőszolgáltatás, 5G kommunikáció, mesterséges intelligencia. Tökéletes megoldás beágyazott rendszerek gyors kivitelezéséhez a rendelkezésre álló hardver és szoftver eszközökkel együtt. A fejlesztőkártyák széles kínálatát megtaláljuk az EBV-nél.

 

Kep 4B

4. ábra  Jens Stappelfeld (Xilinx)


A szakmai napot a Broadcom képviseletében megjelent Alexander Zeynikov és Marco Accomazzo előadása zárta. A Broadcom történetéről, fejlődéséről szóló rövid áttekintésük után részletes ismertetést kaptunk a Broadcom – kommunikáció, nagy teljesítményű számítástechnika és hálózatépítés igényeit kiszolgáló – széles körű kínálatából.
A nap egyik fontos eseménye volt az EBV Elektronik Budapest új cégvezetőjének bemutatása. Fodor Tamást, az elektronikai alkatrészipar jól ismert képviselőjét Stephan Proske az EBV kelet-közép-európai kereskedelmi és marketing igazgatója (Director Sales & Marketing CEE) köszöntötte új pozíciójában.
Az érdeklődők – közöttük a Magyar Elektronika szakfolyóirat képviseletében jómagam is – sikeres szakmai napon vehettek részt az EBV Xilinx and Surroundings Tech Day rendezvényén. Értékes ismereteket adó előadások párosultak a jelenlévő szakemberek tudásával, kíváncsiságával, amit még inkább teljessé tett, hogy az eseményre ellátogató szakemberek a szünetekben rövidebb eszmecseréket is folytathattak az előadók bemutatóasztalainál.

 

Szerző: Harmath Csaba

 

Még több EBV Elektronik