Skip to main content

Weidmüller u-mation automatizálási és digitalizálási portfólió

Megjelent: 2019. november 04.

weidmuller lid2A u-mation kifejezés a Weidmüller különböző automatizálási és szoftvermegoldásait foglalja össze, amelyek egyedileg hozzáilleszthetők az ügyfél adott alkalmazásához. A portfólió a moduláris automatizálási hardvert mérnöki fejlesztő és megjelenítő eszközökkel kombinálja, így lehetővé teszi az összes folyamatszint összeköttetését, az érzékelőtől a felhőig. Az innovatív portfólió részei a u-control 2000 vezérlés webalapú megjelenítéssel, a u-create szoftver és gépi tanulási, valamint ipari elemzési eszközök.

 

u-control 2000 vezérlés

A u-control 2000 egy 54 mm-es keskeny vezérlőrendszer, amely egy u-remote csatolóhoz hasonlóan be- és kimeneti modulokkal kombinálható. A vezérlőhardver egy nagy teljesítményű kétmagos, 624 MHz órajelű, 512 MB RAM-mal és 4 GB belső flash memóriával rendelkező ARM A9 processzor. Az adatok és információk egy legfeljebb 32 GB méretű Micro SD kártyán tárolhatók. A vezérlés egy akkumulátorral pufferelt valós idejű órával van ellátva.
A u-controllal való kommunikációra, illetve a mérnöki fejlesztésre különböző interfészek állnak a felhasználó rendelkezésére. A mérnöki fejlesztőszoftver indítása a két RJ45 port egyikén keresztül, böngésző segítségével történik. Ha a rendszer programozása befejeződött, ezen az Ethernet TCP/IP porton keresztül adatok cserélhetők egy fölérendelt vezérléssel vagy egy ERP rendszerrel. A második RJ45 porton keresztül egy terepi buszrendszer csatlakoztatható master-slave funkcióval. Ezenkívül még egy USB-csatlakozó áll rendelkezésre, amelyen keresztül ugyancsak programozni lehet, vagy diagnosztikai adatok hívhatók le. Ez akkor előnyös, ha a u-control már be van építve egy alkalmazásba, és össze van kötve más rendszerekkel. Az intelligens összetevőkkel való jövőbeni kommunikációra egy CAN-port szolgál.
A u-control 24 V-os egyenáramú feszültségellátása mind a vezérlőhardvert, mind pedig a legfeljebb 64 különböző, u-remote csatolóhoz hasonlóan a vezérlésre csatlakoztatott u-remote modult táplálja. Ennél is a be- és kimenetek tápcsatlakozói szétválasztottak.
A rendszer biztonságtechnikai alkalmazásokhoz is használható. A u-remote Powerfeed modulok alkalmazhatók, amelyek a gépeket a vezérléstől függetlenül biztonságos állapotba helyezik. Az alkalmazási programhoz szükséges, nem biztonságos jelek a u-remote hátfali buszán keresztül jutnak a u-control 2000-be, amely azokat feldolgozza.
Az új vezérlés különlegessége, hogy két önállóan működő CPU-magja van. Az egyik magon nem valós idejű Linux operációs rendszer fut a Weidmüller saját u-create web mérnöki fejlesztőeszközével, valamint egy webkiszolgáló. A második processzormagon egy valós idejű PLC operációs rendszer található, amely az alkalmazási programot futtatja. Mindkét CPU-mag egymástól biztonságtechnikailag szétválasztott, és egymással biztonsági (trust) zónákon keresztül cserélnek adatokat. Szükség esetén a két rendszeren egymástól függetlenül lehet szoftverfrissítést végezni. A fokozódó biztonsági követelmények kielégítésére egy TPM chip van az eszközbe integrálva. A TPM a „Trusted Platform Module” rövidítése, amely az illetéktelen szoftverfrissítésekkel és módosított szoftverrel, illetve szoftverbővítésekkel szemben véd. Itt említést érdemelnek a u-create szoftvereszközök is, amelyek a u-mation automatizálási és digitalizálási portfólió lényeges részét képezik.

 

weidmuller1

A u-control és u-create

 

u-create studio – nyitott platform automatizáláshoz

A u-create studio egy Windows-alapú szoftver, amely sokféle lehetőséget kínál egyedi alkalmazásokhoz alkalmazásspecifikus szoftvermodulok telepítésére a u-control 2000 alatt. A nyílt LINUX operációs rendszer és a kétmagos technológia különleges rugalmasságot biztosít a u-control 2000 eszközön. Ezáltal a vezérlési és szabályozástechnikai feladatokat végző valós idejű alkalmazások mellett további C++ alapú feladatok is végezhetők, például ERP rendszerekhez való hozzáférés.
A u-create studio CODESYS V3.5 fejlesztői környezettel rendelkezik, és támogatja az összes IEC 61131-3 szerint definiált programozási nyelvet, pl.: IL, ST, LD, FBD és SFC. Ezenkívül a C/ C++ környezet objektumorientált programozást tesz lehetővé. A mérnöki fejlesztőeszköz egyszerű konfigurációt, diagnosztikát és 3D-s szimulációt kínál. A hibaelemzést nagy teljesítményű hibakereső és folyamatkövető eszköz támogatja. Az M2M (Machine to Machine) kommunikációhoz egy OPC UA kiszolgáló van telepítve. A rendszert EtherCAT és CANopen terepi busz master, valamint egy Modbus TCP slave teszi teljessé. A u-create studio szoftver kompatibilis a u-control és u-remote hardvermegoldásokkal.

 

További szoftvereszközök:

  • A u-create web egy webalapú mérnöki fejlesztőszoftver az IEC 61131-3 szerinti konfigurációhoz, rendszerparaméterezéshez és programozáshoz. A szoftver webböngészővel használható, nem igényel telepítést, ezáltal független a hardvertől és az operációs rendszertől.

  • A u-create IoT egy webalapú, licencmentes szoftver, amely bármely, kereskedelemben kapható webböngészővel megnyitható, és kompatibilis a u-remote be- és kimeneti modulokkal.
    A Security by Design koncepció magas biztonsági szintet garantál.

  • A u-create visu dinamikus, többérintős megjelenítési megoldásokkal könnyíti meg a projekttervezést az automatizálásban. Hardverként a Weidmüller saját többérintős paneleket alkalmaz termékválasztékában. A u-view panelbe integrált webkiszolgáló különböző HTML5-képes kliensek használatát teszi lehetővé anélkül, hogy további szoftver telepítésére lenne szükség.

  • A u-mation – ipari elemzés és gépi tanulás. A legmodernebb érzékelők és a digitális hálózati összeköttetés, valamint a u-mation segítségével gépi és folyamatadatok nyerhetők ki, és azok intelligens elemzés céljára használhatók. Például ennek köszönhetően a karbantartási feladatok célzottan kezdhetők meg, és a leállási idők minimálisra csökkenthetők.

weidmuller2

u-mation dobozkészítő

 

A megfelelő megjelenítési megoldás: u-view többérintős panelek

Megfelelő megjelenítés nélkül a u-control 2000 sokrétű lehetőségei aligha lennének kihasználhatók. A u-view többérintős panelekkel, valamint a u-create visu HMI szoftverrel a Weidmüller jövőbe mutató kombinációt kínál megoldásként a kezelés és a kommunikáció szintjén. Az ember-gép interfésznek (HMI) is nevezett kezelőkészülékek két termékcsaládot tartalmaznak: a Basic Line rezisztív érintéses kezelést, míg az Advanced Line kapacitív többérintős kezelést kínál. A Weidmüller megjelenítési és kezelési megoldását a webalapú és skálázható u-create visu HMI szoftver teszi teljessé.

 

A u-control 2000 alkalmazása

Műszaki teljesítőképességével a u-control egyértelműen a gép- és berendezésgyártást, azon belül is például a csomagológépeket vagy az alkatrészmozgató rendszereket veszi célba. Itt a hangsúly a segédgépeken és -rendszereken van. Tipikus alkalmazást jelentenek a kartonfelhajtás vagy a sorgyártás gép- és berendezés részei.
A kartonfelhajtók például önálló gépek. Ezek képesek feladatukat önállóan és fölérendelt rendszerre való csatlakozás nélkül ellátni, ebből adódóan rendkívül változatosan alkalmazhatók. Ennek feltételét olyan decentralizált automatizálási megoldások jelentik, amelyek a gép önálló vezérlését teszik lehetővé.
Egy önálló gép fő vezérlésénél a u-remote terepi buszcsatolót egyszerűen a u-control 2000 vezérlés váltja fel, és a vezérlés a u-create studio mérnöki fejlesztőszoftverrel kombinálható.
A CODESYS-alapú szoftverrel az önálló gépek konfigurációja és vezérlése nemzetközileg bevált szabványok szerint történik. Ezáltal a u-create studio döntő előnyt jelent az automatizálási megoldások rugalmas, moduláris programozása során. Ezen túlmenően a nyílt Linux architektúra egyedi szoftvermodulok telepítését, valamint a gépek egyszerű diagnosztikáját és 3D-s szimulációját teszi lehetővé.


Moduláris hardver

A u-control 2000 vezérlés a u-remote család terepi buszcsatolóinak kompakt kialakításán alapul, és ezeket egy az egyben felválthatja, amivel helyet takarít meg és maximális rugalmasságot kölcsönöz az egyedi automatizálási alkalmazásoknak. A u-control 2000 kompatibilis a u-mation portfólió legkülönbözőbb összetevőivel, és többek között a u-remote be- és kimeneti modulok közvetlen csatlakoztatására is lehetőséget kínál.

 

Rugalmas szoftver

A teljes értékű u-create studio mérnöki fejlesztőeszköz és a u-control 2000 vezérlés együttműködése nagy teljesítményű automatizálási megoldást nyújt önálló gépek kényelmes paraméterezésére és vezérlésére. Az IEC 61131-3 szabvány szerinti CODESYS V3.5 környezet, valamint a C++ programozás rugalmas, objektumorientált alkalmazást tesz lehetővé a megszokott, szabványosított fejlesztői környezetben.

 

weidmuller3

A u-remote bemeneti modul

 

Gép- és berendezésrészek sorgyártáshoz

A gép- és berendezésgyártásban egy sor alkotórészeit már csak ritkán gyártják ugyanazon a gyártási helyszínen. Ahhoz, hogy a hosszú telepítési idő az alkalmazás helyén megelőzhető legyen, előnyös, ha a gépalkatrészek már összeállításuk előtt üzembe helyezhetők. A u-mation ehhez rugalmas megoldásokat kínál a decentralizált automatizálási alkalmazásokban, amelyek helytől függetlenül hozzáférhetők. A webalapú u-create web vezérlőszoftverrel a böngésző válik mérnöki tervezőplatformmá.
A u-control 2000 vezérlőhardverrel kombinálva a Weidmüller koncepció az egyes gépegységek vagy gépalkatrészek intuitív és helytől független üzembe helyezését teszi lehetővé. A megvalósítás igazán egyszerű: le kell cserélni a u-remote buszcsatolót a u-control 2000 vezérlésre, amelyre a u-create web már fel van telepítve, és a u-control máris a fő vezérléssé válik. A böngészőalapú kezelés révén a gépalkatrészek bármely tetszőleges helyről üzembe helyezhetők és paraméterezhetők, még mielőtt a teljes gép összeszerelése megtörténik. Ez megkönnyíti és felgyorsítja a decentralizáltan gyártott gép- és berendezésrészek összeállítását.
A u-create visu megjelenítőszoftverrel ezt követően teljes körű kezelési és megjelenítési koncepció valósítható meg a teljes berendezéshez.
A u-control 2000 kialakítása és vezérlése a bevált u-remote távoli be- és kimeneti rendszeren alapul. A moduláris felépítésnek köszönhetően a u-control 2000 igény szerint különböző kompatibilis automatizálási modulokkal egészíthető ki a u-mation portfólióból.
A u-create visu megjelenítőszoftver a többérintős HMI megoldások felhasználóbarát megvalósítását teszi lehetővé. A hozzá tartozó webkiszolgáló a felhasználói felületet webfutásidő formájában biztosítja JavaScript és HTML5 segítségével. Ez lehetővé teszi a HMI panelek tetszőleges végfelhasználói eszközökről való kalibrálását. Az optimális megjelenítés és kezelés a nagy felbontású u-view többérintős panelekkel történik.
A decentralizált önálló vezérlések sok alkalmazásban kínálnak előnyöket a központosított megoldásokkal szemben: csökkentik az adatforgalmat az egész berendezésben, érzéketlenek a hálózati üzemzavarokkal szemben, megkönnyítik a hibakeresést és nagyon jól kombinálhatók a kézi folyamatokkal. A Weidmüller u-control 2000 vezérlése mindezen előnyöket nyújtja, és emellett tökéletesen illeszkedik a u-mation portfólióba. Elsősorban kis és közepes automatizálási feladatokhoz használható.

 

Weidmüller – energia, jelek és adatok villamos összeköttetése, átvitele és átalakítása ipari környezetben. – Let’s connect.

 

Weidmüller Kereskedelmi Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: +36 1 382-7700
Fax: +36 1 382-7701
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.weidmueller.hu

www.u-mation.com