Skip to main content

Virtuális valósággal a gyárak leállítása ellen

Megjelent: 2020. június 05.

howtorobotA virtuális valóság az ipar számára kiutat jelenthet a koronavírus-válságból. A robotika tanácsadói mostanában virtuális gyárlátogatásokat tesznek az üzlet folytatása és a feldolgozóipari automatizálási erőfeszítések lassulásának elkerülése érdekében.

 

 

 

A COVID-19-válság jelentősen korlátozza az ipar erőfeszítéseit az üzleti életben. A gyárakat vagy lezárják a látogatóktól, vagy teljesen bezárják. Ennek a kérdésnek legalább részleges megoldására néhány vállalat alternatív üzleti lehetőségeket keres. Az egyik a Gain & Co., a robotika és automatizálási tanácsadó független csoport, amelynek gyakran természetesen személyesen kell meglátogatnia a vállalatokat.
A tanácsadók virtuálisvalóság-szemüveg használatával kezdik az otthonról történő gyárlátogatásokat. A rendeltetési helyen egy gyári munkás egy 360 fokos elfordulásra képes kamera segítségével közvetíti a gyártó létesítményeit a tanácsadóknak. Megjelent egy új munkamódszer: „Munkánk a fizikai jelenlétünktől függ azon gyártócégek helyiségeiben, amelyekben automatizálási segítséget nyújtunk” – mondja Søren Peters, a Gain & Co. vezérigazgatója. „Ezen virtuális látogatások nélkül nem lennénk képesek segíteni a vállalatokat automatizálási céljaik megvalósításában – ami ma még fontosabb, mint valaha.”


Nem egyszerű a fizikai jelenlét helyettesítése

Peters szerint a COVID-19-válság idején az üzleti tevékenység igazi kihívást jelent, mivel az emberek hozzászoktak az ügyfelekkel történő személyes találkozásokhoz, különösen a feldolgozóiparban. Az új – fizikai jelenlét nélküli – valósághoz való alkalmazkodás időbe fog telni.
Például egy robottanácsadónak meg kell vizsgálnia az automatizálásra szánt gyártóberendezéseket. Ez a munka nemcsak a gépek, hanem a környezet nagymértékű vizuális felügyeletét is megköveteli. „Napi munkánkban alaposan körül kell néznünk, és sok szempontból meg kell vizsgálnunk a létesítményeket. Teljesen természetes, hogy az ügyfelek sokszor figyelmen kívül hagyják a nagy robotpotenciállal rendelkező területeket, ezért képeseknek kell lennünk arra, hogy megvizsgáljuk azokat a helyeket is, amelyeket nem mutatnak önszántukból” – mondja Mikkel Viager, robotalkalmazási mérnök és a Gain & Co. tanácsadója, és hozzáteszi: „Még rendszeres videohívásokkal sem lenne ilyen képességünk. A hatékony működéshez élő, 360 fokos videó szükséges.”

 

01ABRA

A gyártók a koronavírus-krízis alatt virtuálisan nyitják meg a gyár ajtaját az automatizálási erőfeszítések támogatása érdekében (Fotó: AVATOUR)

 

A virtuális valóság áttörése új munkamódszereket hoz létre

A személyes találkozók kizárásával még lényegesebbé válik az együttműködés a technológiában és a közös gondolkodásban. Bár a virtuális valóság (VR) nem új, a műszaki korlátozások megakadályozták a technológiát a szélesebb körű alkalmazásokban.
„Számos VR megoldásnak hosszú a válaszideje a küldő és a fogadó között. Ez megnehezíti a hatékony, valós idejű együttműködést” – mondja Viager.
Egy működő technológia utáni kutatás a dán tanácsadókat az amerikai székhelyű Imeve céghez vezette, egy olyan társasághoz, amely a Nokia korábbi mérnöki csapatából eredezteti magát. Az Imeve megoldása tökéletesen megfelel a Gain & Co. profi csapat elvárásainak.
„Mivel egyre több vállalat és ország korlátozza vagy leállítja az utazást, a vállalkozásokat világszerte arra kényszerítik, hogy távoli munkavégzési megoldásokat találjanak. A videokonferencia-platformok, mint például a Zoom és a Skype, helyettesíthetik a konferenciatermet, ám eddig nem helyettesítette a helyfüggő találkozókat, mint például a létesítmények átjárása, helyszíni ellenőrzések vagy helyspecifikus képzések” – mondta Devon Copley, az Imeve vezérigazgatója. „Az AVATOUR alkalmazása olyan esetekben, amikor a partner több ezer mérföldre is van tőlünk, inkább tűnik személyes látogatásnak, mint videokonferenciának.”

 

02ABRA

 

A virtuális látogatások mozgatják a kerekeket

Számos más vállalat szintén elkezdte a virtuális gyárlátogatások előkészítését. Ezek közül az egyik a Siemens Gamesa cég (szélerőmű-gyártó), amely azt reméli, hogy hamarosan képes lesz tovább automatizálni gyártását globális gyáraiban. „Alapvető fontosságú, hogy folyamatos termelést tudjunk fenntartani, és folytassuk annak automatizálására irányuló erőfeszítéseinket, függetlenül a koronavírus válságától. Nagyon fontos tehát olyan törekvések bevezetése, mint például a virtuális gyárlátogatások, amelyek egyaránt segítik a folyamatok fenntartását, és minimalizálják a fertőzés kockázatát” – mondta Claus Lindberg Nielsen, a Siemens Gamesa szerszámgyártásának globális vezetője.
„Reméljük, hogy más cégeket is inspirálni fog ez az új munkamódszer, és mindannyian a lehető legkönnyebben jutunk túl a válságon” – mondja Peters.
A Gain & Co. független tanácsadókból álló csoport a robotok és az automatizálás területén. A vállalat a gyártókat támogatja, elősegíti a gyártás automatizálását és a robotika sikereit három kontinensen. A Gain & Co. magántulajdonban van, székhelye Koppenhága, Dánia.
További információ a www.gainco.eu oldalon található.

 

Soren Peters

Mikkel Viager

Søren Peters,

a Gain & Co. vezérigazgatója

 

Mikkel Viager,

robotalkalmazási mérnök

és a Gain & Co. tanácsadója

 

 

Elías Lundström
Senior Robot Industry Specialist
tel.: +45 53 27 26 73
www.GainCo.dk

www.HowToRobot.com