Skip to main content

Vezetőképesség-érzékelő

Megjelent: 2022. május 04.

ifm lidSzámos iparágban használnak különböző tisztasági szintű vizet a termékek előállításához. A termék minőségének szempontjából a megfelelő tisztaságú víz kritikus fontosságú, ezért az állandó termékminőség biztosítása csak a víz minőségének folyamatos ellenőrzése mellett garantálható.

 

 

Az élelmiszer- és italgyártás során a félvezetőiparban, gyógyszeriparban, valamint az energiatermelésben is használnak különböző tisztasági szintű tisztított vizeket. Ezen iparágakban a megfelelő termékminőség és folyamatbiztonság szempontjából kulcsfontosságú a felhasznált víz tisztaságának pontos betartása. A nagy tisztaságú vizek esetén ez nem egyszerű feladat, mivel ezek vezetőképessége rendkívül alacsony, ezért az ellenőrzés és mérés csak nagy érzékenységű speciális érzékelőkkel valósítható meg. Az ifm electronic legújabb LDL101 vezetőképesség-érzékelőjével már ez a feladat sem jelent kihívást, mivel az érzékelő már 0,04 µs/cm értéktől képes mérni a víz vezetőképességét. Ráadásul a beépített IO-Link interfész nagy felbontást és a mért értékek digitális formában történő továbbítását is lehetővé teszi, ezzel biztosítva tartósan pontos elemzést és hibátlan folyamatokat a felhasználó számára. A nagy felbontásnak köszönhetően már az ultratisztított vizek vezetőképességében történő legkisebb változások is észrevehetők, és időben cserél­hetők az elhasznált szűrők. Az LDL101 szenzorok (1. ábra) a hűtőfolyamatok ellenőrzésére is alkalmazhatók, mivel képesek érzékelni a víz ásványianyag-tartalmának növekedését, így még azelőtt foganatosíthatók a megfelelő intézkedések, hogy a csővezetékrendszer nagyobb kárt szenvedne.

 

LDL101

1. ábra LDL101 vezető­képesség-érzékelő

 

 

Vízkezelő és szűrőrendszerek

A vízkezelő rendszerekben számos különböző szűrőrendszer található meg, amelyek feladata a vizek bizonyos szintig történő demineralizálása. A szűrés végeredményeként egy nagyon alacsony vezetőképességű víz keletkezik. Ezt a vezetőképességet képes meghatározni az LDL101 érzékelő, és továbbítani IO-Linken vagy az analóg kimenetén keresztüli jel formájában. A kimeneti jel alapján meghatározható az adott víz minősége, és egyúttal az is megállapítható, hogy a folyamat a tervek szerint halad-e, illetve a megfelelő termék kerül-e feldolgozásra. A vízkezelő rendszerekben alkalmazva fontos jellemző a nagy pontosság és az a képesség, hogy a legkisebb változások is észrevehetők.

 

Abra 2

2. ábra A hűtőkörben lévő közeg folyamatos felügyelete

 

 

A hűtővíz felügyelete

A hűtőkörökben a hőcserélők és az összekötő hálózatok is kis átmérőjű, vékony falú csövekből épülnek fel. A kis csőátmérő miatt az eltömődés, vízkőlerakódás vagy károsodás kockázata igen magas. A meghibásodások elkerülése érdekében a hűtőkörökben gyakran tiszta vizet használnak hűtőközegként. Viszont idővel a tiszta víz különböző ásványi anyagokat feloldva szennyeződhet, ami károsíthatja a hűtőrendszert, valamint az üzem egyéb alkatrészeit. Ez végső esetben a folyamat megállásához is vezethet. Az LDL101 érzékelő segítségével a rendszerkárosodás és leállás megelőzhető a hűtőkörben áramló közeg folyamatos felügyeletével (2. ábra) és a legkisebb változások észlelésével. Ez lehetővé teszi az ügyfél számára az időben történő reagálást.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com