Skip to main content

Vevőspecifikus gépek standardizálása Cube67-tel

Megjelent: 2020. július 17.

murrelektronikHa a munkadarabok precíziós gyártásáról van szó, az olasz MCM gépgyártó cég a megmunkáló-központok vezető gyártói közé tartozik a világon. Mivel légiközlekedési, autóipari, energiaipari és gépgyártó cégeknek szállítanak az egész világon, minden alkalmazást a legapróbb részletekig a vevőik igényeire szabnak. A termelékenység és a futásidő növelése érdekében az MCM ezért úgy döntött, hogy telepítési koncepcióit a Murrelektronik Cube67 terepibusz-rendszerével oldja meg.

 

Az MCM-ről

Aki belép az MCM (Machining Centers Manufacturing) gyártócsarnokaiba, ámulatba esik az ott gyártott gépek méreteitől. Úgy kell elképzelni a csarnokokat, mint a repülőgéphangárokat. Az egyes megmunkálóközpontok elérhetik a 4,5 méteres magasságot és a 20 méter hosszúságot is. A szerszámtár akár 500 különböző szerszám befogadására alkalmas, amit – a megmunkálási feladattól függően – folyamatosan cserélnek. Ezzel az MCM gépei az egész világon a legfejlettebb berendezések. A vevők, akik használatba veszik majd ezeket a megmunkálóközpontokat, ezekkel a gépekkel olyan versenyelőnyre tesznek szert, mint a precíziós gyártás, rugalmasság, termelékenység és magas futásidők.
Mivel a négy- vagy öttengelyes megmunkálóközpontokban az ipar számára gyártanak munkadarabokat, amelyeknél követelmény a maximális minőség, és a legkisebb tolerancia sem megengedett, az MCM ismeri a legmagasabb szabványok betartásának jelentőségét. Az olyan ügyfelek, mint az Airbus, MTU, Safran, Gima, AGCO, Areva, Pfeiffer Vacuum és a GBW Ferrari nagyra becsülik ezt.
Az MCM munkatársai büszkék rá, hogy ilyen neves ügyfeleknek szállíthatnak nagy teljesítményű gépeket és megoldásokat.
Az egyedi megoldásokat az intenzív együttműködés teszi lehetővé a hardver, szoftver és mechatronika területén.
Az MCM központja az olasz Vigolzone településen van, Emilia Romagna tartományban. Ebben, a Milánó és Parma között elterülő régióban dobog az olasz gépipar szíve. Az MCM összesen három gyárában 350 munkatársával évente több mint 80 gépet gyárt. A vállalat több mint 40 év tapasztalattal rendelkezik, és főként a legutóbbi évtizedben a rugalmas termelési rendszerek vezető gyártójává vált a világ légiközlekedési és autóipara számára. A fókusz a beszállítóiparon van, ahova az MCM ágazatokra optimalizált gépeket szállít, amelyeket mindig a vevő igényeinek megfelelően alakít ki.

 

murrelektronik Cube67 3

1. ábra  Egy MCM megmunkálóközpont pneumatikai rendszerének részlete

 

A kihívás

Mivel az MCM ügyfelei számára személyre szabott megoldásokat valósít meg, minden egyes gép különbözik a másiktól. Úgy állítják össze, hogy a maximális értékteremtés megvalósítható legyen. Annak érdekében, hogy a vevők kívánságának minden egyediségét figyelembe véve is gyorsan és határidőre elkészüljenek a gyártással, az MCM szabványosított telepítési koncepciókat dolgozott ki, amelyekhez mindig visszanyúlhat a különböző projektek során. A középpontban a Murrelektronik Cube67 terepibusz-rendszere áll. „A Cube67 IO-rendszer használata mellett döntöttünk, mivel minden vevői igények szerint gyártott géphez hozzáilleszthető, függetlenül attól, hogy az ügyfél milyen vezérlőegységet kér” – mondja Francesco Cesura, az MCM Hardware Engineering menedzsere.

 

A megoldás

A Cube67 egy kompakt és moduláris terepibusz-rendszer, ami a telepítési koncepcióknál kiváltja a kapcsolódobozokat és a végeláthatatlan egyedi kábelezést. A Cube67 terepibusz-rendszerben egyedülálló az egykábeles technológia: egy rendszerkábelen keresztül vezetjük az adatokat és az áramot is. A gép különböző pontjain a folyamat közelében található egyes IO-pontok összekötésére a terepibusz-modulokkal az MCM a Murrelektronik előkonfekcionált kábeleit használja – ez fontos tényező a nagyobb hatékonysághoz. Az egykábeles technológia és az előkonfekcionált vezetékek kombinációjával az MCM mérnökei drasztikusan csökkenteni tudták a kábelezési ráfordítást. Az előre legyártott csatlakoztatási technológiával az MCM emellett csökkenteni tudta a kábelezési hibák kockázatát is, amelyek előfordulhatnak a géptelepítéseknél. Ez az MCM gyártóüzemében végzett tesztelési szakaszban, és a végfelhasználónál az összeszereléskor és használatbavételkor is nagyon fontos. Mindezek a gépek gyorsabb rendelkezésre állását eredményezik.

 

murrelektronik Cube67

2. ábra  Cube67 terepibusz-modul (balra) és Cube67 diagnosztikai átjáró (jobbra)


A méreteik mellett a gépek bonyolultsága is különleges kihívás elé állítja a villamosmérnököket. Ahhoz, hogy a sok különböző aktort és szenzort csatlakoztatni tudják, a Cube67-modulok széles skálájából választhatnak. A több mint 100 különböző alkatrész segítségével rendkívül sok funkciót lehet bekötni a rendszerbe. Az MCM ennek köszönhetően például az energiafelhasználás szempontjából egyre szigorúbb követelményeknek megfelelni képes hidraulikus eszközöket alkalmaz. A rendszer ezen részének további energiaellátásához a Cube67 power-modulját használják. Az MCM megmunkálóközpontoknál a biztonság is fontos szempont. A felhasználók ezért a gépekben a passzív biztonság integrálásához a Cube67 biztonsági moduljai mellett döntöttek. Az MCM egy hőmérsékletmodult is használ annak elérésére, hogy a munkadarab ne lépje túl a megadott hőmérsékleti határértékeket, és ebből következően optimális megmunkálási eredményt tudjon elérni. Ha pl. túlzottan felforrósodik, a hőmérsékletmodul üzenetet küld a vezérlésnek.
A Murrelektronik Cube67 diagnosztikai átjárója meglevő és új telepítési koncepciókba is integrálható. Az előnye: világos diagnosztikai információkat szolgáltat. A Cube67-rendszer telepítését követően a diagnosztikai átjáró azonnal létrehozza az alkalmazás topológiájának ábrázolását. A karbantartó technikusok minden folyamat állapotát ellenőrizni tudják, és hiba esetén üzenetet kapnak. A szervizesek pontosan meg tudják állapítani, hol van a hiba, és azonnal meg tudják kezdeni a probléma elhárítását. Ezek a webszerveres diagnosztikai információk egyszerű megoldások a használatba vételi idő csökkentésére és a gép futásidejének megnövelésére. A végfelhasználók is profitálnak a Cube67-diagnosztikai átjáró beépítéséből, mivel nincs szükség további programozásra, és a világon bárhonnan elérhetik az adatokat. Az MCM ezt a modult használja, és ezzel a teljes rendszert átfogóan tudja áttekinteni. Nem csoda, hogy a felelősök rendkívül elégedettek vele.
A Murrelektronik Cube67 I/O rendszere protokollfüggetlen, és csaknem minden vezérléssel együtt használható. Mivel az MCM a világ minden részére szállít gépeket, a Cube67-rendszerrel a több országban jelen levő vállalatok helyi specifikációit is nagyon egyszerűen ki tudja elégíteni.

 

murrelektronik Cube67 2

3. ábra  Mico Pro: innovatív áramfelügyeleti rendszer


Az MCM a gépeit ezenkívül felszereli a Murrelektronik nagy teljesítményű Mico Pro áramfelügyeleti rendszerével is. Ezt az intelligens terméket a kapcsolószekrényhez használják a kapcsolótápegységgel kombinálva, ami közvetlenül a Mico Pro állomásba van beépítve. Megbízható és hatékony áramellátást biztosít a Cube67-rendszerhez, és emellett további megbízható funkciókkal is szolgál, mint a korai riasztás és a vezérlőjelek a távkarbantartáshoz. Előny a telepítéskor: a hídrendszert csak be kell pattintani, nincs szükség további kábelezésre.
A jövőben az MCM a standard telepítési megoldásait kívánja kiegészíteni az IO-linkkel és okoseszközökkel, hogy gépei és berendezései még hatékonyabbá váljanak. Az MCM ezt a koncepciót minden gond nélkül integrálni tudja a már meglevő megoldásokba, mivel a Murrelektronik Cube67 terepibusz-rendszerébe tetszőleges IO-link eszköz integrálható nehézségek nélkül.
„Az MCM-mel rendkívül jó az együttműködésünk, mert tudjuk, hogy a Cube67-rendszerünkkel és a diagnosztikai átjáróval már több automatizálási feladatot meg tudtunk oldani” – mondja Alessio Olivieri a Murrelektronik értékesítési munkatársa.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Közép u. 16.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

 

még több Murrelektronik