Skip to main content

Véget értek a Hungexpo idei „automotív napjai”

Megjelent: 2017. november 07.

3 abra AutomotiveIdén is sikerrel zárt az AUTOMOTIVE HUNGARY és AUTÓTECHNIKA, a régió egyedülálló nemzetközi járműipari beszállítói és járműfenntartó-ipari szakkiállítás-együttese. 

A HUNGEXPO rendezvényét tízezren keresték fel október 18–21. között.

 

Az ötödször megrendezett AUTOMOTIVE HUNGARY-n és a hagyományosan vele egy időben tartott, immár 26. AUTÓTECHNIKA-AUTODIGA kiállításon ezúttal is a járműgyártás teljes spektruma képviseltette magát. 12 ország több mint 220 kiállítója a járműgyártás teljes spektrumát lefedte, a tervezéstől a kivitelezésig. Az eseményen évről évre egyre hangsúlyosabban jelennek meg a jövő technológiái, köztük az autonóm autók és az e-mobilitás.

 

1 abra Automotive


„Az új technológiák átalakítják az egész autóipart, megváltoznak az utazási szokások, a közlekedés és a városkép” – mondta a kiállítás megnyitóján Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója – „A változások végeredménye beláthatatlan, hiszen az előrejelzések az elmúlt száz évben sokszor hibáztak: a jóslatokkal ellentétben nincs például gőz- vagy atommeghajtású autó, de az új korszak már biztosan elkezdődött. Az autóipari forradalom ráadásul körülöttünk – például Esztergomban, Győrben, Kecskeméten, Szentgotthárdon és sok más magyar városban – is zajlik.” – tette hozzá.

 

2 abra Automotive

A V4-ek és az autóipar

Az idei AUTOMOTIVE egyik központi témája a regionális együttműködés fejlesztése volt. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kiállításon elmondta: a magyar járműipar továbbra is a gazdaság húzóágazata, amely a teljes magyar kivitel 20%-át adja, csaknem 170 ezer embernek ad munkát, és kibocsátása tavaly elérte a 25 milliárd eurót. Az ágazat nemzetközi együttműködésekkel fejleszthető tovább. A rendszerintegrációt pedig elsősorban a visegrádi országokra kell kiterjeszteni – jelentette ki a miniszter.
Ugyancsak a V4-országok együttműködéséről és az ebben rejlő lehetőségekről cseréltek eszmét a részvevők az NGM által szervezett szakmai fórumon, amelynek vezérmotívuma az intelligens járművek fejlesztése volt. Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár hangsúlyozta: Magyarország az ipar digitális átalakításában elkötelezett a regionális együttműködések iránt. Az újraiparosítási programnak köszönhetően Magyarország a térség más országaival együtt az európai növekedés motorjává válhat – tette hozzá. Az államtitkár bejelentette, hogy a kormány idén és jövőre 17 milliárd forinttal segíti a magyar kis- és középvállalkozások bekapcsolódását a nagyvállalatok beszállítói hálózatába.

 

3 abra Automotive


A konferencián részt vett Vladimír Bartl, Csehország Ipari és Kereskedelmi Minisztériumának miniszterhelyettese, Jerzy Kwiecinski, Lengyelország Fejlesztési Minisztériumának államtitkára és Rastislav Chovanec, Szlovákia Gazdasági Minisztériumának államtitkára.

Partnerek és programok

Az AUTOMOTIVE megrendezését idén is számos szakmai partner segítette. Közülük kiemelkedik a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE), a Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ), a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA).
A MAJOSZ és a HIPA ezúttal is megrendezték a már hagyományosnak mondható Beszállítói Fórumot, melyben idén is a Japán Külkereskedelmi Szervezet (JETRO) közreműködött.

 

4 abra Automotive


Az AUTOMOTIVE szakkiállítás több olyan szakmai továbbképzés helyszíne is volt, mint például a BPMK által szervezett konferencia az e-mobilitásról. A régiós szakképzés és az erőforrásfejlesztés volt a témája az edubiz 2017-nek, a partnertalálkozóval egybekötött nemzetközi szimpóziumnak. Számos szakember és beszállító vett részt a járműiparban alkalmazott 3D nyomtatásról és annak új trendjeiről szóló előadásokon. Nagy érdeklődés kísérte az elektromos autók töltőállomásaihoz kapcsolódó villanyszerelő képzésről rendezett konferenciát, a Schneider Electric szervezésében.
Idén tizenhat csapat vett részt az AUTOMOTIVE HUNGARY Techtogether-en, a műszaki egyetemek járműépítő csapatainak háromnapos versenyén, amely a járműipar tehetséges leendő szakembereit vonultatta fel, lehetőséget teremtve fejlesztéseik, terveik megismerésére. A győztes ezúttal az ME-Kart, a Miskolci Egyetem csapata lett.

 

5 abra Automotive

AUTÓTECHNIKA-AUTODIGA 2017

A hagyományosan az AUTOMOTIVE HUNGARY-vel egy időben rendezett kiállításon a járműfenntartó-ipar teljes spektruma felvonult. A rendezvényt idén is magas színvonalú szakmai programsorozat kísérte, amely az oktatás, tudás, vásár témahármas köré szerveződött. A részvevők megvitatták az utánpótlás-képzés, a piaci tendenciák, az ismeretforrások és a vállalkozások fenntarthatósága kérdéseit.
A színpadi előadások mellett a kiállítók az Autótechnika+ keretén belül számos interaktív programmal várták standjaikon az érdeklődő szakembereket, míg az Autótechnika Műhelyben látványos gyakorlati bemutatók zajlottak.

 

(forrás: A Hungexpo eseményzáró sajtóközleménye)