Skip to main content

Úttörő technológia: Store Share View a felhőben

Megjelent: 2018. október 09.

eplanAz adatok felvitele a felhőbe, és azok használata az együttműködési forgatókönyvek megvalósításában napjainkban már inkább elvárt, mintsem ajánlott. Számos vállalkozás fogalmaz meg azonban kérdéseket a lehetséges megközelítési módokról és a megfelelő „dózisról”. Az érintett cégek támogatása érdekében fejlesztette ki az Eplan a Store Share View-t. A Microsoft Azure platformon alapuló megoldás egy olyan szolgáltatás, amely az Eplan Projektek felhőben történő kezelését teszi lehetővé.

 

Az Eplan első lépésként a Hannoveri Vásáron mutatta be a Store Share View egy részét, amellyel a projektek megtekinthetők, áttekinthetők és kommentálhatók a munkafolyamat átirányításával. A monheimi székhelyű megoldásszolgáltató Eplan ezután lépésről lépésre kalauzolja el ügyfeleit a felhőszolgáltatások használatának útján. A felhasználók olyan központi adatforrást használhatnak, amely az Eplan adatokat elérhetővé teszi mindazok számára, akik egy adott projektben részt vesznek – beleértve a downstream (későbbi) folyamatokat is. Az adatokhoz való hozzáférés univerzális: bárhonnan, bármely végfelhasználó részéről megtörténhet, és független az Eplan telepítésétől is. (1. ábra)

 

Store Share View ET

1. ábra  Store Share View Navigator: Az Eplan Cloud új integrációja a 2.8 verziótól válik elérhetővé. A tervezők a platform felhőjében tehetik elérhetővé a kapcsolásirajz-projektet a későbbi tervezési és gyártási folyamatok számára.

 

A Store Share View (Mentés és Megosztás Nézet) megoldásnál már a név is arról árulkodik, hogy mi vár az ügyfelekre a felhőbe való utazásuk során: az Eplan Projekt elmenthető a felhőbe (Mentés), és bármikor elérhetővé tehető minden résztvevő számára (Megosztás). Nem igényel semmilyen telepítést – még a hagyományos Viewer telepítést sem, amely korábban szükséges volt. Jelentkezzen be, tekintse meg a projektet, kommentálja azt a redlining (korrigálás) funkcióval és jelölje meg a munka előrehaladását – ilyen egyszerűek az első lépések a felhőkörnyezetben. A rendszert úgy tervezték meg, hogy az összes szükséges Eplan projektinformáció a felhőben, mint központi információforrásban rendelkezésre álljon. A bizalmas műszaki információk továbbra is védettek az illetéktelen hozzáféréstől a jogosultságok kezelésével. A jogok hozzárendelése az ügyfél illetékes részlegének hatásköre. Ez természetesen csak az első lépés, amelyet az Eplan Platform felhasználói a felhőben végezhetnek el, de egy nagyon is fontos lépés. A múltban, amikor a tervezőmérnök kapcsolásirajz-információkat osztott meg a későbbi folyamatok (például a vezérlőszekrény-gyártás, vagy az üzembe helyezés) számára, ehhez ezer oldalnyi dokumentációt kellett papírra nyomtatni. A papírmentes munkafolyamat nemcsak költséghatékonyabb, hanem óriási mértékben növeli a minőséget is. Egy másik döntő szempont az együttműködés lehetősége. Az Eplan felhőkoncepció előfutárjának számító Store Share View megoldással az adatokhoz külső érintettek is hozzáférhetnek, amennyiben rendelkeznek hozzáférési jogosultságokkal. Az együttműködés infrastruktúrája a felhőn keresztül érhető el és a részlegeknek már nem kell elvégezniük az időrabló projektátadási folyamatokat. Az alvállalkozók az aktuális projekt státuszának megtekintéséhez egyszerűen egy böngészőt használhatnak. Egy másik praktikus előny: csak az aktuális adatok érhetők el és a változásokat egy irányított redlining munkafolyamat révén dokumentálják, ami azt jelenti, hogy a hibák forrása egyszer és mindenkorra megszűnik. Az alvállalkozókkal való együttműködés megkönnyíti a munkafolyamatok optimalizálását.

 

 Store Share View Navigator

2. ábra  Store Share View ET: Az Eplan felhasználó által példaként megosztott kapcsolásirajz-projekt elérhetővé válik a böngészőn keresztül történő gyártáshoz. Az eszközadatok egyszerűen és átlátható módon kerülnek átadásra – ha a kapcsolási rajzon kiválasztunk egy eszközt, a hozzá kapcsolódó adatok is azonnal megjelennek.

 

A PDM/PLM kapcsolatok megmaradnak

Amikor egy cég új szoftvert kíván bevezetni, azonnal felmerül egy kérdés: mi történik az aktuális IT-infrastruktúrával kialakított kapcsolatokkal? Ilyenek például a PDM-, vagy PLM-rendszerekhez kapcsolt interfészek, amelyek rendszerint frissítésre szorulnak, vagy az új szoftverhez kell azokat adaptálni. Az Eplan ezt a szempontot is figyelembe vette a Store Share View fejlesztése során: az Eplan Platformon létrehozott kapcsolatok változatlanok maradnak. Nem szükséges a meglévő integrációk bármilyen mértékű átalakítása, mivel a tervezés során létrehozott Eplan Projektek jelentik a Store Share View forrását, ezért szükségtelen bármilyen módosítást végezni a forrásprojekt adatainak tárolásához.

 

Innovatív működési koncepció

A funkcionalitáson kívül egy szoftver felé az is elvárás, hogy felhasználóbarát működése legyen és támogassa a felhasználót minden felmerülő igényével kapcsolatban. Az Eplan ezen a téren is jól teljesített. A modern kezelési koncepció minden ízében az egyszerűséget tükrözi vissza. Használjuk bár az érintőképernyőt, egeret, vagy érintőtollat, minden technológia és természetesen minden aktuális végberendezés alkalmazható – a számítógépektől az érintőképernyőkön át egészen a mobileszközökig. Ez biztosítja a kellő rugalmasságot egy olyan érában, amikor a tervezési és gyártási folyamatok egyre globálisabbá válnak. A felhőszolgáltatások 24 órás rendelkezésre állásának köszönhetően a projekt minden résztvevője a világ bármely pontjáról hozzáférhet az adatokhoz.

 

Store Share View Redlining

3. ábra  Store Share View Redlining: A változások dokumentálhatók és továbbíthatók az Eplan felhasználóknak, akik ezután egy listát követve elvégezhetik a módosításokat – így megszüntethetők a kézírások „kisilabizálásából” fakadó bonyodalmak.

 

Első tapasztalatok a partnervállalatoktól

A felhőtechnológiákat úgy fejlesztették ki, hogy sok résztvevő dolgozhasson együtt egy projekten. Az Ipar 4.0 koncepcióból adódik, hogy ezek a résztvevők gyakran sokkal szélesebb körből kerülnek ki, mint egy-egy vállalat munkatársai. A partnerek együttműködnek a megoldások megtalálásában, összekapcsolják a szoftveres megoldásaikat, és ezáltal növelik a felhasználók számára nyújtott előnyöket. A Festo és a Lenze már évek óta az Eplan partnereinek számítanak. Számos alkatrészadatot tárolnak az Eplan Data Portal-ban és kihasználják a felhőtechnológia által kínált lehetőségeket. A Hannoveri Vásáron mindkét vállalat olyan kezdeti felhasználási eseteket mutatott be, amelyek műszaki megvalósítását Rest API-val végezték a Store Share View-ban. A Rest API technológia lehetővé teszi egy harmadik félnek számító beszállító számára a projekthez történő hozzáférést, így a beszállító az Eplan Platformon tervezett mérnöki adatokat optimálisan használhatja fel a későbbi folyamatok során.

 

A Store Share View először a 2018-as Hannoveri Vásáron került bemutatásra. További információ: www.eplan.de

 

EPLAN Software & Service GmbH Fióktelep
2040 Budaörs
Puskás Tivadar út 1.
Tel.: +36 23 420 735
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.eplan.hu

 

Még több EPLAN