Skip to main content

Univerzális kapcsolóüzemű MEAN WELL tápegységek

Megjelent: 2023. február 13.

TME lidIpari és fogyasztói eszközökbe történő beépítésre tervezett termékek

A MEAN WELL tápegységei a TME kínálatának legnépszerűbb termékei közé tartoznak, és ennek jó oka van. Sok esetben ezek univerzális egységek széles körű alkalmazási lehetőséggel. Az olyan jellemzőik mellett, mint a tartósság, felhasználó­védelem és a nemzetközi szabványokkal való kompatibilitás, a kiváló ár-érték arány miatt is kitűnnek, a minőség pedig világszínvonalú.

 

Az alábbiakban a MEAN WELL kapcsolóüzemű tápegységeinek három sorozata kerül bemutatásra, amelyek LRS, RSP és UHP szimbólumokkal vannak jelölve. Egyetlen kimenetük van, beállított feszültséggel (bizonyos esetekben állítható). Az itt leírt sorozatok mindegyike a céleszközbe történő beszerelésre készült, mivel nyitott-keretes tápegységekről van szó, amelyek burkolata gyárilag kialakított rögzítőnyílásokkal rendelkezik.

 

LRS SOROZAT

Az LRS sorozatot ipari berendezésekbe, gyártási folyamatok automatizálási és vezérlési elemeibe, valamint elektromos és elektronikus műszerekbe – beleértve a háztartási eszközöket – történő beépítésre tervezték. Ez annak köszönhető, hogy az LRS tápegységek számos nemzetközi szabvánnyal kompatibilisek. Ezek főleg az IEC/EN60335-1 és IEC/EN61558-1 (az elektromos háztartási készülékek biztonsága), TUV/EN/UL60950-1 (a készülékekre vonatkozó európai és amerikai szabványok, számítógépek és hasonló eszközök tápellátásához) és GB4943 (hasonló előírások a kínai piacra). A széles körű kompatibilitás és a jogi követelményeknek való megfelelés előnye számos alkalmazás esetében az összes itt bemutatott sorozatra vonatkozik.

 

TME MeanWell LRS 100 12

A perforált fémlemez jelentősen megkönnyíti az egység konvekciós hűtését

 TME MeanWell LRS 100 12 table


A készülékeket viszonylag kis súly, akár 230 g, és a tápfeszültség széles választéka (AC és DC) jellemzi. A perforált fémház konvekciós hűtéssel is jó hőelvezetést biztosít, ennek köszönhetően a tápegységek -30 és 70 °C közötti hőmérsékleten is működnek, miközben az akár 91%-os hatásfokot is megtartják. A tápegységek mechanikailag biztosítva vannak az akár 5 g-os erőt kifejtő rezgések ellen, és ennek köszönhetően olyan alkalmazásokban is használhatók, ahol rendszeres rezgéseknek lesznek kitéve. Kompakt, alacsony profilú kialakításuk további előnyt jelent. Az LRS tápegységek elektromos jellemzői szigorúan a modelltől függenek. A termékek bemeneti árama elérheti akár a 353 V DC vagy 264 AC feszültséget is. 22 A-ig terjedő áramot, valamint 3,3 V és 48 V DC közötti feszültséget képesek szolgáltatni (nem állíthatók). Az LRS tápegységek névleges teljesítménye, amelynek közelítő értéke a legtöbb Mean Well termék leírásában szerepel, 33 V és 158 W között változik. Üres terhelés mellett az egységek energiafogyasztása nem haladja meg a 0,3 W-ot.

 

RSP SOROZAT

Az RSP sorozatú tápegységeket sokkal szélesebb teljesítménytartomány jellemzi, amely akár 3000 W-ot is elérhet (125 A 24 V DC esetén vagy 62,5 A 48 V DC esetén). Ennek és a nagy pontosságú stabilizálásuknak köszönhetően (200 mV amplitúdót meg nem haladó ingadozások) ezek az eszközök lézeres anyagfeldolgozással kapcsolatos folyamatokban (vágó plotterek), valamint műsorszórásban, illetve átadóállomásokon és egyéb rádiókészülékekben használhatók. A gyártó által meghatározott szabályok betartása mellett párhuzamosan is csatlakoztathatók, aminek köszönhetően akár 9000 W teljesítmény is elérhető. Névleges kimeneti feszültségük beállítható (2,5 V-tól 48 V-ig terjedő egyenfeszültségű modelleket kínálnak) saját terminálokkal (általában 40% és 110% között).

 

TME MeanWell RSP 100 15

Az RSP tápegységek háza mindössze 30 mm vagy 60 mm magas

 TME MeanWell RSP 100 15 table


Az RSP sorozat összes terméke zárlat, túlterhelés, túlmelegedés és az elfogadható tápfeszültség túllépése elleni védelemmel van felszerelve, valamint automatikus teljesítménykorrekciós tényezőáramkörrel. Ezenkívül távirányítós kikapcsolás­funkcióval és LED-es bekapcsolásjelzővel is rendelkeznek. Alacsony profilú (30 mm-es és 60 mm-es) házakba lettek tervezve, csavaros kivezetésekkel. Az itt ismertetett többi termékhez hasonlóan ezeket is olyan helyeken használják, ahol a perforált fémburkolatnak köszönhetően alkatrészeik hagyományosan hűthetők.

 

UHP SOROZAT

A MEAN WELL UHP tápegységek számos olyan funkciót kínálnak, amelyek megkönnyítik komplex rendszerekben való alkalmazásukat, nemcsak az ipari automatizálásban, hanem az energiatárolók vagy fogyasztói eszközök töltésére szolgáló áramkörökben is. A finom kimeneti feszültségbeállításon, valamint a kimeneti áramkorlátozáson túlmenően távolsági ki-/bekap­csolásfunkcióval rendelkeznek, és jelet szolgáltathatnak az egység helyes működéséről. A termékek ugyanolyan védelemmel rendelkeznek, mint az RSP sorozat, és ellenállóak a bemeneti feszültségcsúcsokkal szemben (lehet akár 300 V AC 5 másodperc alatt). Az UHP tápok egyedülálló tulajdonsága a magas, akár 96%-os hatásfok – ilyen alacsony veszteség minden alkalmazásban javasolt lenne, különösen a megújuló energiarendszerekben és újratölthető akkumulátorokkal működő gépekben.

 

TME MeanWell UHP 1000 12

A csavaros kapcsok mellé egy többfunkciós 14-pólusú csatlakozót is elhelyeztek

 TME MeanWell UHP 1000 12 table


A pontosságnak és a szigorúan meghatározott paraméterű áramellátást garantáló védőáramköröknek köszönhetően a távközlésben és a PoE technológiát megvalósító rendszerekben (Power over Ethernet) is használhatók.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
(https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/46546/univerzalis-kapcsolouzemu-mean-well-tapegysegek/)

 

#0c2e7d