Skip to main content

Újabb mérföldkőhöz érkezett a duális képzés – a Siemens és a BME közös sajtótájékoztatója

Megjelent: 2016. október 06.

bme siemensAz országban először indul duális rendszerű műszaki mesterképzés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Siemens együttműködésével. A kurzusra már idén szeptembertől lehet jelentkezni. A leendő hallgatók az erőművi folyamatirányítás és az irányítástechnika területeit ismerhetik meg. A képzést az egyetem és a Siemens olyan, legalább BSc-végzettségű hallgatóknak ajánlja, akik érdeklődnek az erőművi villamosenergia-termelési folyamatok és szabályozásuk iránt, és a korábbi tanulmányaikat villamosmérnöki képzésben vagy energetikus-mérnöki képzésben folytatták.


Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a Siemensnél a kétéves képzést már tesztelik, jelenleg két fő részvételével. Ez 2017 februárjától szemeszterenként 7-8 fővel bővül, tehát később egyszerre akár 30 fiatal is tanulhat majd duális műszaki mesterképzés keretében. A Siemens célja az oktatás színvonalának emelése, amit tárgyi és további anyagi adományokkal is támogat majd.
A képzés tovább bővíti a Siemens és a BME immár 18 éve tartó együttműködését, amelynek keretében a BME oktatói és hallgatói részt vehetnek a cég kutatás-fejlesztési munkáiban. A Siemens anyagilag támogatja a hallgatók tudományos diákköri munkáját, TDK- és diplomadolgozatokat ismer el, tanulmányutakat finanszíroz, és külföldi részképzést is támogat. Segítséget nyújt a szakmai gyakorlatok szervezéséhez és lebonyolításához, és az éves megállapodási keret felett is ad támogatásokat ösztöndíjakra, pályázatokra, valamint tárgyi eszközöket is átenged az egyetemnek.
Dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora szerint az együttműködés a Siemensszel lehetővé teszi, hogy a hallgatók elméleti tudásukat már egyetemi éveik alatt a gyakorlatban is alkalmazhassák. A Siemens régóta támogatja az innovatív kezdeményezéseket, például a villamos hajtású motorkerékpárt vagy versenyautókat fejlesztő hallgatói csapatokat. Ez az idei évtől elektromos repülőgépekhez kötődő fejlesztésekkel is bővül.