Skip to main content

Új spektrumanalizátorok nagy sebességű mérésekhez 5G NR képességekkel

Megjelent: 2019. június 12.

rohde lidR&S® FSV3000 és R&S® FSVA3000

A rádiófrekvenciás alkatrészek, adók és egységek gyártóinak összetett szélessávú méréstechnikai problémákkal és szoros teljesítési határidőkkel kell megküzdeniük. Különösen az 5G NR technika előretörése kapcsán kell a rádiókommunikációs jelek elemzése terén mind a kutatás-fejlesztésben, mind a gyártásban az 5G norma által előírt sávszélesség- és RF-követelményeket kielégítő mérőrendszereket alkalmazni. A Rohde & Schwarz ilyen jellegű feladatokhoz fejlesztette ki új, R&S® FSV3000 és R&S® FSVA3000 típusú középkategóriás spektrumanalizátorait.

 

 

A Rohde & Schwarz két új, 44 GHz-ig terjedően több típusváltozatból álló jel- és spektrumanalizátor-családot dobott piacra.
Az R&S® FSV3000 sorozatú berendezéseket arra optimalizálták, hogy a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban lehessen rajtuk összetett méréseket beállítani. Könnyű kezelhetőségüknek és gyors működésüknek köszönhetően kitűnően használhatók laboratóriumokban és gyárakban egyaránt. Elemzési sávszélességük akár 200 MHz-ig is kiterjeszthető, ami például két 5G NR csatorna jelének vizsgálatához is elegendő.
400 MHz-ig bővíthető elemzési sávszélességével, széles dinamikatartományával és rendkívül alacsony, –120 dBc/Hz nagyságrendbe eső fáziszajával az R&S® FSVA3000 család a korábban csak csúcskategóriás műszerekre jellemző képességekkel rendelkezik. Ezek a berendezések igen kifinomult mérési műveletekhez is használhatók, többek között teljesítményerősítők linearizálásához, rövid idejű események befogásához vagy változó frekvenciájú adások jellemzéséhez.
Mind az R&S® FSV3000, mind az R&S® FSVA3000 típusú analizátor 1% alatti EVM-értékeket is képes mérni 100 MHz sávszélességű, 28 GHz frekvenciájú jeleken. Az 5G NR-sávokat 44 GHz-ig lefedő műszerekkel így tökéletesen vizsgálhatók az 5G NR szabványú adások.

 

49533 06

 

Automatikus mérések és újszerű kezelőfelület

Az R&S® FSV3000 és R&S® FSVA3000 sorozatú spektrumanalizátorokkal egyszerűbben végezhető ritka eseményekhez kapcsolódó hibakeresés, és könnyebb rajtuk beállítani bonyolult méréseket is. Eseményvezérelt kezelőfelületük segítségével egy előzetesen meghatározott feltétel beálltakor végrehajtható egy kijelölt művelet, például képernyőfelvétel vagy I/Q-adatok mentése.
A műszerek beállítási ideje automatikus méréseken keresztül lerövidíthető. A bemeneti jel tulajdonságainak megfelelően a legfontosabb paramétereket, úgymint középponti frekvenciát, frekvenciaátfogást és referenciaszintet, illetve impulzusjelek esetén a kapuzott lefutás paramétereit is önműködően állítják be ezek a berendezések. Megfelelőségi vizsgálatok esetén, például szomszédos csatornás szivárgási arány (ACLR) vagy parazita sugárzásszint (SEM) mérésekor az automata beállítási funkció a megfelelő szabvány határértékeit tartalmazó táblázatot tölti be.
Összetett ellenőrző műveleteket tartalmazó, automatizált gyártósorok esetén SCPI-parancsokkal kommunikáló, külső számítógépekkel is vezérelhetők az analizátorok, sőt beágyazott SCPI-rögzítőjüknek köszönhetően igen egyszerűen hozhatók létre futtatható rutinok e berendezésekhez. Minden kézileg bevitt műveletet ugyanis általános SCPI-parancssorra vagy széles körben használt programnyelv, szoftvereszköz – például C++, Python vagy MATLAB© – szintaktikájára fordít le a modul.
Az R&S® FSV3000 és R&S® FSVA3000 sorozatú spektrumanalizátorok intelligens jelgenerátor-vezérlővel is rendelkeznek, amely Rohde & Schwarz gyártmányú jelforrást tartalmazó mérési összeállítások esetén nyújt komoly segítséget: ha módosítjuk az analizátor beállításait, azok közvetlenül átkerülnek a generátorba, sőt ez utóbbi kezelőfelülete a spektrumanalizátoron is megjeleníttethető. Egy teljes mérési elrendezés ily módon egyetlen helyről vezérelhető. Mindezeken túlmenően az analizátor és a generátor SCPI-rögzítési funkciói egymáshoz is csatolhatók.

 

50045 03

 

Nagy sebességű analízis

Az R&S® FSV3000 és R&S® FSVA3000 sorozatú analizátorokat automatizált rendszerekben történő, nagy sebességű mérésekhez tervezték. Mindkét berendezéscsalád tökéletesen képes együttműködni felhőalapú adatfeldolgozó rendszerekkel. Külön kiegészítésként (opcióként) rendelhetők, 10 Gbit/s sebességű LAN-illesztőjüknek köszönhetően még gyors mintavételi sebességek mellett is képesek I/Q-adatokat továbbítani hálózaton keresztül, amire szélessávú jelek, például 5G-adások elemzése esetén lehet szükség.
Az R&S® FSV3000 és R&S® FSVA3000 sorozatú analizátorok már megrendelhetők a Rohde & Schwarz-tól.

 

További információk a következő honlapon találhatók: www.rohde-schwarz.com/ad/press/fsva3000

 

Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

 

Még több Rohde & Schwarz