Skip to main content

Új, sokrétű modulrendszerű RF kapcsoló-/vezérlőberendezés

Megjelent: 2018. december 07.

Rohde lidA Rohde & Schwarz teljes mértékben átalakította R&S®OSP jelű, nyílt kapcsoló-/vezérlőberendezésének elektronikáját és szoftverét, több modul kezelésére és minden eddiginél rövidebb kapcsolási időre optimalizálva a készüléket. Az R&S®OSP segítségével számos különféle kapcsoló- és vezérlőmodul szervezhető össze, a felhasználók egyedi mérőrendszereihez illeszkedő, költséghatékony vezérlőközpontot alkotva. Az új R&S®OSP típusú berendezés továbbra is támogatja az elődjéhez illeszkedő modulokat.

 

Az új technológiákhoz – például az 5G- vagy a korszerű radartechnikai rendszerekhez – szükséges mérőrendszerekben széles frekvenciasávban működő, gyors reakcióidőjű kapcsoló- és vezérléstechnikára van szükség. Ezen elvárások tükrében teljes mértékben átdolgozta kapcsoló-/vezérlőberendezését a Rohde & Schwarz, kifejlesztve új, R&S®OSP220/230/320 jelű készülékeit, valamint az R&S®OSP-B200S2 típusú, kiegészítő egységet.
Az újgenerációs készülékek több különleges funkciót is tartalmaznak. Ilyen többek között a kiegészítésként beépíthető, R&S®OSP-K100 jelű indítási (trigger) opció, amelynek segítségével meghatározott jelutak áramköri vezérléssel, külső indítójel-be/kimeneteken keresztül kapcsolhatók. Ezzel még a LAN-alapú triggerelésnél is gyorsabb reakcióidő biztosítható, amire például, antennasorok vagy radaregységek nagy sebességű, félvezetős reléinek kapcsolása esetén lehet szükség. Az R&S®OSP320 hátlapján emellett előre kijelölt jelutak közvetlen triggerelésére szolgáló, járulékos digitális címző bemenet is található.

 

RS OSP large 49400 09

 

Új kezelési alapelv

A berendezés új, minden funkcióra kiterjedő, böngészőalapú kezelőfelülete népszerű lesz a felhasználók körében, ennek köszönhetően ugyanis a készülék vezérléséhez nem kell többé külön programot telepíteni. A felhasználói felület önműködően a képernyőmérethez illeszkedően jelenik meg: például, ha a vezérlőgép nagy monitorral rendelkezik, egyszerre sok kapcsolómodul lesz majd látható, áttekinthetőbb képet adva akár bonyolult elrendezésekről is. Az úgynevezett „jelútvezérlés” révén egy vagy több R&S®OSP kapcsoló reléinek felhasználásával különféle jelutak alakíthatók ki, amelyek virtuális üzemmódban, előzetesen is beállíthatók, anélkül, hogy minden érintett eszköznek és modulnak rendelkezésre kellene állnia.

 

RohdeS

 

Szinte határtalan bővíthetőség

Az új R&S®OSP készülékcsalád első három berendezésének típusjele R&S®OSP220/230/320. Ezek elő- és hátlapján öt, hat, illetve tíz modulhely található. A felhasználók egyedi igényeiknek megfelelően maguk dönthetik el, hogy melyik oldalra kerüljön a kábelezés. Az egyes modulhelyek egy adott alkalmazáshoz illeszkedő, nagyobb funkcionális egységgé is összeszervezhetők.
Mivel az R&S®OSP korábbi moduljai az újgenerációs kapcsolóberendezéssel is működnek, igen sokféle alegység közül választhatnak a felhasználók – például RF-relék, 67 GHz-ig használható elektromechanikus koax-relék, félvezetős relék, továbbá digitális be-kimeneti és multiplexer modulok közül. Ezek az új kapcsoló-/vezérlőberendezések laboratóriumi környezetben, asztali készülékként és műszerszekrényeken belül kialakított, összetett mérőrendszerek vezérlőközpontjaként is használhatók. LAN-on keresztül több R&S®OSP is összeszervezhető „mester-szolga” hierarchia szerint, akár 20, 50 vagy még több relét kezelő, összetett kapcsolóhálózatot alkotva.
A kisméretű, R&S®OSP-B200S2 jelű kiegészítő egység nagyobb fizikai távolságok áthidalását teszi lehetővé, például árnyékolt mérőkamrában végzett mérések esetén, segítségével ugyanis a kapcsolt és a vezérelt pontokat közelebb lehet vinni a vizsgált eszközökhöz vagy az antennákhoz. Ily módon az RF-kábelek hossza mérsékelhető, javíthatók a mérési elrendezések jellemzői és költségek takaríthatók meg. A körülményektől függően a kiegészítő egység rézkábellel bekötött soros buszon vagy száloptikai kapcsolaton keresztül is vezérelhető.
Az R&S®OSP sorozatú kapcsoló-/vezérlőberendezés újgenerációs változatai már megrendelhetők a Rohde & Schwarz-tól.

 

Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.rohde-schwarz.hu

 

Még több Rohde & Schwarz