Skip to main content

Új erő a 10 és 16 A-es teljesítményű relékben

Megjelent: 2021. október 13.

Codico lidAz elektronika világát továbbra is a miniatürizálás témája uralja. Természetesen ugyanez vonatkozik az elektromechanikus alkatrészekre is. A fejlesztők folyamatosan egyre apróbb alkatrészeket keresnek. Hogyan elégíthető ki ez az igény, és hogyan lehet elvezetni az ügyfeleket a jövőbe?

 

 

GQ – a 10 A-es és a 16 A-es osztály következő generációja

A jól ismert és ma már széles körben használt RY és RT relék 25 évvel ezelőtti bevezetése óta a piac nagy várakozással nézett a következő generáció elé, amely új funkciókat és előnyöket nyújthat a hardverfejlesztőknek.

A GOODSKY vadonatúj GQ sorozata a miniatürizálás következő szintjét képviseli, és a ma használatos általános tokozásokhoz képest akár 50%-kal is csökkenthető a NYÁK-on szükséges helyigény, mivel a 30 mm körüli alkatrészhossz már nem felel meg a kornak, különösen az intelligens otthonok területén.

 

Codico 1

1. ábra Egy GQ12A tipusú relé

 

Codico 2

2. ábra Egy GQ16A típusú relé

 


A CODICO és a GOODSKY közötti egyéves partnerségi együttműködés alapján ütemterv született a 10 A-es és 16 A-es relécsalád következő generációjának tervezéséhez, hogy a piac számára a mai szabványos megoldásokat felváltó intelligens megoldást kínáljanak. Az új relécsalád alapjául a GQ platformot választották.

A következő generációs sorozat specifikációjának célkitűzései
a következők voltak:

  • A jelenlegi megoldáshoz képest a szükséges helyigény jelentős csökkentése;
  • megerősített szigetelés a csökkentett alkatrészméret ellenére;
  • a jelenlegi RY és RT/RZ szabványhoz képest kettős elrendezés lehetősége;
  • legmagasabb megengedett környezeti hőmérséklet 105 °C-ig;
  • alacsonyabb tekercsfeszültség;
  • kedvező árszínvonalú reflow-kivitel,
  • teljesen automatikus gyártás a legmagasabb megbízhatóság és minőség biztosítása érdekében.

Codico tabla

 

Michael Blaha a GOODSKY fejlesztőcsapatával együtt elfogadva a célkitűzések kihívásait új megoldásokat dolgozott ki a relé belső szerkezetére a tekercs és az érintkezőrendszer körül. Az ellenállásos és kapacitív indítóáramok és induktív motorterhelések esetén végzett intenzív tesztek az elektromos teljesítmény tekintetében kimutatták, hogy az új termék megfelel a fenti előírásoknak.
A nyomtatott áramköri lapon a szükséges hely mindössze 180 mm². A híres és gyakran másolt RT/RZ platformmal összehasonlítva a 16 A-es változatnak akár 50%-kal kevesebb a helyigénye. A teljes reléplatform most már VDE-minősített is, a meglévő UL- és TÜV-minősítés mellett, amelyet most részben kibővítettek. Az AgSnO + Indium érintkezők kiváló indítási teljesítményt garantálnak. Továbbá az új platform megerősített szigeteléssel rendelkezik, izzóhuzalos – a tűzveszélyességi vizsgálatnak megfelel – és érzékenyebb, mint a korábbi generációk, alacsony, 200 mW-os és 360 mW-os tekercsteljesítménnyel.
A GOODSKY GQ platformja a miniatürizálás következő szintjét képviseli. Kettős elrendezése lehetővé teszi a két korábbi generáció gyors cseréjét, így azonnali költségcsökkentő hatást eredményez. Az új platform akár 105 °C-os környezeti hőmérsékleten is használható. A GQ16A a megnövelt hőmérsékleti specifikációnak megfelelően megerősített érintkezőkkel rendelkezik.

A furatszereléses (THR) reflow-forrasztásnak megfelelő változatok opcionálisan választhatók, emellett a teljes sorozat tekercses (tape & reel) csomagolásban is kapható. „A CODICO-nál készen állunk a jövőre, és rendelkezünk a know-how-val, hogy a lehető legjobban támogatni tudjuk ügyfeleinket az alkalmazástechnikai szakértelemmel” – jellemzi Michael Blaha a legújabb műszaki fejlesztéseket.

Ezenfelül partnerünk, a GOODSKY, a tajvani székhelyén, egy harmadik teljesen automatikus gyártósorba fektetett be. A vállalat jobb helyzetbe akarta hozni magát, és csökkenteni akarta az egyetlen telephelytől való függőségét. A Covid 19 példája ismét megmutatta, hogy milyen gyorsan jelentkezhetnek ellátási problémák. Az új gyártósor képes az összes változat (10 és 16 A-es) gyártására, és a sor kulcsfontosságú elemeit a vállalat saját mérnöki részlege tervezte, így a GOODSKY a teljes műszaki know-how-t a terméktől a folyamatig házon belül lefedi.

 

Codico 3

3. ábra A GOODSKY teljesen automatikus GQ gyártósora


Az új platform bevezetése óta tapasztalt sikerek igazolták a céget. Ahol egy NEM érintkező is elegendő – és ez az alkalmazások 95%-ában így van –, ott a tervezők nem tudnak kitérni az új és innovatív megoldás elől, mivel a helyigény és a gazdasági célok sokkal fontosabb szempont, mint az előző generációnál.
Alkalmazási szempontból univerzális reléknek nevezhetnénk ezeket, mivel a platform az ipari környezetben, a háztartási gépeknél, a fűtéstechnikában, az intelligens otthonokban, valamint a mérő- és vezérlőberendezéseknél minden gyakori alkalmazást lefed.

 

Codico 4

4. ábra A GQ16A típusú relé méretei

 

A mára már elavult elődeihez hasonlóan a GQ 10 és 16 A-es platformoktól is azt várjuk, hogy az évtized legkelendőbb termékeivé váljanak. Egy ilyen kategóriába tartozó sikeres termék nagyon is képes 20 vagy 30 éves „túlélésre”.

 

 

Codico nyitokep

A CODICO egyet jelent a kiváló minőségű elektronikus alkatrészek tervezésével és forgalmazásával. A széles körű termékportfólió aktív és passzív elemeket, valamint kapcsolástechnikai termékeket tartalmaz. A vállalat a Bécs déli külvárosában, Perchtoldsdorfban található osztrák központban, független magántulajdonban lévő cégként működik, és számos értékesítési irodát tart fenn Németországban, Dániában, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban, Szlovéniában, Svédországban, az Egyesült Királyságban, valamint további közép- és kelet-európai partnercégeket tart a csapatában. A magas szintű műszaki szakértelemmel támogatott CODICO a Design-In ágazatra összpontosít. Ami a CODICO-t különösen különlegessé teszi, az a technikai támogatás, amelyet a fejlesztési fázistól a végtermékig nyújt, valamint a kizárólag csúcsminőségű termékek marketingje és értékesítése.

 

 

 

Balogh Gergely
CODICO GmbH
Field Sales Engineer, Active Components
Mobil: +36 30 867 0687
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.