Skip to main content

Traco Power DIN sínre szerelhető tápegységek

Megjelent: 2023. szeptember 07.

TME lidA tápegység (PSU) minden kapcsolószekrény vagy ipari rendszer alapvető és nélkülözhetetlen eleme. A mérnökök és a tervezők általában olyan saját tápegységeket keresnek, amelyek DIN-sínre szerelhetők. Napjainkban az ilyen megoldások már ipari szabványnak számítanak, elsősorban a DIN-sín sokoldalúsága miatt.

 

A DIN-sín a tápegységen kívül más ipari automatizálási rendszerelemeket is befogadhat, mint pl. PLC-k, védőberendezések, működtetők, valamint bármilyen egyéb, DIN szabványnak megfelelő házban elhelyezett eszköz. A szükséges DIN-sínre szerelt tápegység kiválasztásakor érdemes közelebbről megvizsgálni a Traco Power által biztosított TBLC berendezéscsalád jellemzőit:

1. Kompakt megoldások kisebb igénybevételű alkalmazásokhoz
2. Méret és teljesítmény közötti páratlan kompromisszum
3. Nagy teljesítményű megoldások    

Amikor a tervezett rendszeréhez való tápegységmodul kiválasztása előtt áll, érdemes több kérdést is elemezni, hogy a kiválasztott berendezés még évekig problémamentesen működjön. Az elektromos paraméterek, azaz a kimeneti feszültség, kimeneti áram, teljesítmény, illetve a tápfeszültség a tápegységek fő jellemzői. Ezeket úgy kell kiválasztani, hogy biztos legyen, hogy a készülék képes táplálni az elektromos szekrény alkatrészeit. Figyelembe kell venni magának a tápegységnek a tápfeszültségét is, mivel nem minden modul használható szabványos 230 V-os rendszerekhez. A hatékonyság egy másik paraméter, amely fontos a tápegységeknél. Meghatározza a kimenő teljesítmény és az eszköz teljesítményének arányát. Ezt a paramétert százalékos értékként határozzák meg, és minél magasabb, annál jobb. Fontos ügyelni a kiválasztott tápegység fizikai paramétereire is, hogy elkerüljük azt az esetet, amikor a mérete miatt alkalmatlanná válik az előre kiválasztott helyre történő beépítésre.

 

Traco tápegységek

 

Traco Power TBLC sorozat

A TBLC tápegységcsaládot ipari alkalmazásokra tervezték, de ezek az alkatrészek könnyen beépíthetők egy elektromos szekrénybe is, amellyel az otthoni automatizálási rendszer vezérelhető. A TBLC modulok ugyanazokkal az elektromos paraméterekkel rendelkeznek, mint a Traco Power által szállított TBL sorozatú alkatrészek, de költséghatékonyabbak. Ezek a tápegységek megfelelnek az energiaellátás és a készenléti üzemmód hatékonyságára vonatkozó szabványoknak (ECO szabvány). Az igény szerinti működéshez a TBLC sorozatú készülékek nem igényelnek földelő vezetéket, és II. osztályú védettséggel készülnek.
Az egyes egységek működési hőmérsékleti tartománya -25 °C – +75 °C. A gyártó arról is gondoskodott, hogy a kimeneti feszültséget alacsony hullámosság jellemezze ebben a hőmérsékleti tartományban. Ezenkívül a készülékek rövidzár és túlterhelés elleni védelemmel, valamint egy jelző LED-del vannak felszerelve, amely jelzi, ha a berendezés csatlakoztatva van az áramforráshoz.

 

Kis méretű, alacsony fogyasztású tápegységek

Ha egy tervezett kapcsolószekrényben kevés a szabad hely, és az egyéb alkatrészek nem igényelnek nagy teljesítményt, érdemes többet megtudni a kis méretű és alacsony teljesítményű alapmodellekről is. Ezek a tápegységmodulok öt névleges teljesítményváltozatban kaphatók, azaz 6 W, 12 W, 15 W, 20 W és 25 W. Kimenetük típusától függően állandó 5 V, 12 V vagy 24 V feszültséget állíthatnak elő, és egy beépített potenciométer kismértékű beállítást tesz lehetővé. Az ilyen tápegységek által biztosított maximális áramtartomány 0,25 A–4 A. Mindegyik kisebb modellt 85 V és 264 V közötti váltakozó feszültséggel kell ellátni.

 

Traco TBLC06 105 tápegység 1

A Traco Power tápegységek hatékonysága 73% és 87% között van – TBLC06-105

  

Méret és teljesítmény közötti páratlan kompromisszum

Ha a tervezendő berendezés valamivel nagyobb energiabevitelt igényel, a 48 W, 50 W, 72 W és 75 W teljesítményű tápegységek jelenthetnek jó megoldást. Méretei valamivel nagyobbak, azonban 2,1 A-tól 6 A-ig terjedő áramot képesek szolgáltatni, 12 V vagy 24 V állandó feszültség mellett, ami (a kisebb termékekhez hasonlóan) egy bizonyos tartományon belül állítható. Ez a változat 85 V és 264 V közötti váltakozó feszültséggel is elérhető.

 

Traco TBLC50 124 tápegység 2

DIN sínre szerelhető tápegység – tökéletes megoldás ipari alkalmazásokhoz – TBLC50-124

  

Traco Power tápegységek nagyobb igénybevételű alkalmazásokhoz

A TBLC termékcsalád legnagyobb modulja 90 W névleges teljesítménnyel és 12 V és 24 V (DC) kimeneti feszültséggel rendelkezik. Tökéletes megoldás a bonyolultabb ipari automatizálási rendszerekhez, ahol valamivel nagyobb a villamosenergia-igény. A korábban bemutatott modellekhez hasonlóan 85 V és 264 V közötti hálózati feszültséggel látják el őket, és a 24 V-os változatban 3,75 A, a 12 V-os változatban pedig 7,5 A áramot tudnak szolgáltatni. A fizikailag legnagyobb kivitelek olyan funkciót is kínálnak, amelynek köszönhetően a kimeneti feszültség kismértékben állítható.

 

Traco TBLC90 124 tápegység 3

A legerősebb Traco Power tápegységek 90 W-on működnek – TBLC90-124

 

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
https://www.tme.eu/hu/pages/library-articles/52479/traco-power-din-sinre-szerelheto-tapegysegek

 

#0c2e7d