Skip to main content

Tovább fejlődik Európa legnagyobb turbinalapát-gyára Budapesten

Megjelent: 2016. november 29.

Siemens Power and Gas Budapesti Üzem Turbinalapátgyártás 20161122 2Sajtótájákoztató a Siemens bővülő Késmárk utcai telephelyén


Mintegy tízmilliárd forintos beruházás keretében fejleszti Power and Gas Budapesti Üzemét a Siemens Zrt. A gyár bővíti termékportfólióját, amelynek kiszolgálásához további legalább 150 műszaki szakembert vesz fel, és egy több, mint 10 000 m2 területű csarnokkal is növeli az üzemet. A beruházást Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter is üdvözölte.

 

A hazai szakértelemre építve a Siemens Power and Gas Budapesti Üzeme új típusú turbinalapátok gyártására készül, melynek érdekében legalább 150 további, magasan képzett szakembert tervez felvenni. A telephelyen dolgozók létszáma ezzel eléri majd a 700 főt. A gyártás támogatása érdekében a Siemens Zrt. az elkövetkezendő években tízmilliárd forintot fektet be a Késmárk utcában található üzemében, amelynek keretében egy 2500 m2-es csarnokrésszel bővíti a jelenlegi gyártóterületet, valamint egy 10 000 m2-es új csarnokot is épít a telephelyen. Az építési munkálatokat még idén megkezdi a Siemens, az új termékek gyártása várhatóan 2018-ban veszi kezdetét.

Siemens Power and Gas Budapesti Üzem Hegesztett szerkezet gyártása 2 20161122 2

A folyamatos fejlesztésnek és portfólióbővítésnek köszönhetően a Késmárk utcai üzem mára Európa legnagyobb turbinalapát-gyárává, valamint a Siemens globális kompetencia-központjává vált. A telephelyen gáz- és gőzerőművekbe beépülő turbinalapátokat és egyéb komponenseket gyártanak. Az üzemben előállított alkatrészeket a Siemens külföldi, a világ mind az öt kontinensén megtalálható piacokra szállítja.

Siemens Power and Gas Budapesti Üzem Turbinalapátgyártás 20161122 2

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: „Ahhoz, hogy a Késmárk utcai turbinalapát-gyár a Siemens globális kompetencia-központjává nője ki magát, a vállalat munkatársainak szakértelmére, kitartására és folyamatos innovációs törekvéseire volt szükség. Az üzem bizonyítja a hosszú távú tervezés és a fenntartható működtetés sikerességét. Ez a folyamatosság egyúttal hozzájárul a magyar gazdaság fejlődéséhez is. Ebben partner a Siemens, amely nemcsak beruház, hanem be is fektet Magyarországon” – emelte ki Dale A. Martin.

Siemens – 130 éve Magyarországon

A Siemens AG a világ több, mint 200 országában van jelen, és mintegy 350 ezer munkatársat foglalkoztat világszerte. A 2016. szeptember 30-án zárult gazdasági évben a vállalat 79,6 milliárd eurós árbevételt és mintegy 5,6 milliárd eurós adózás utáni eredményt ért el. A Siemens magyarországi jelenléte az első budapesti villamosvonal megépítésével 1887-ben kezdődött. Az első hazai Siemens vállalat (Siemens & Halske Budapest) 1890-ben történt megalapítása óta – a II. világháborút követő kényszerszünettől eltekintve – a Siemens vezető szerepet játszik az ország modernizációjában, az infrastruktúra fejlesztésében. A magyarországi Siemens-csoport tagja a Siemens Zrt., a Siemens Healthcare Kft., valamint az evosoft Hungary Kft. A csoport tevékenysége az energia, az infrastruktúra, az ipar és az egészségügy területére terjed ki.  Portfóliója magában foglalja komplex projektek kivitelezését, Siemens-berendezések értékesítését, valamint az olyan kapcsolódó szolgáltatásokat, mint a műszaki tanácsadás, a tervezés, a telepítés, az üzembe helyezés, a műszaki üzemeltetés vagy a szerviz. Két termelőüzemében nemzetközi piacra állít elő részben hazai fejlesztésű termékeket, valamint a szoftverfejlesztésben is érdekelt. A Siemens Zrt., valamint a csoporthoz tartozó további Siemens leányvállalatok 2010 óta mintegy 1000 fővel növelték foglalkoztatottaik számát.
www.siemens.hu

 

(Forrás: Siemens sajtótájékoztató)

 

Még több Siemens