Skip to main content

Tonnányi terhet szállít és MI segítségével tájékozódik az új MiR robot

Megjelent: 2019. május 06.

mir1000 lidSőt, mi több, nemcsak a nemrég bemutatott új MiR1000 autonóm mobil robot – amely akár egy tonnányi súly és raklapok szállítására is képes –, de az iparágon belül elsőként, a Mobile Industrial Robots mesterséges intelligencián alapuló tájékozódással is ellátja teljes robottípus-flottáját.

 

 

 

Az autonóm mobil robotok (AMR) könnyű és nehéz súlyok szállításával optimalizálják a logisztikát a teljes gyártási láncban, a raktártól az áru leszállításáig. A Mobile Industrial Robots (MiR) legnagyobb autonóm mobil robotja, a MiR1000 automatikusan felveszi, szállítja és leteszi az akár egy tonna tömegű raklapokat, illetve egyéb nehéz súlyokat, még dinamikus körülmények között is. A 2018-ban piacra dobott MiR500 típushoz hasonlóan a MiR1000 is egy együttműködő, biztonságos és rugalmas alternatíva a gyárterületen mozgó, potenciálisan veszélyes és drága villástargoncákkal szemben.

 

mir1000 mir500

 

MiR1000

A MiR1000 két rugalmas raklapemelővel rendelkezik, amelyek a két leggyakrabban használt raklaptípussal kompatibilisek, az EUR raklappal és az amerikai raklappal (121×101 cm). A MiR többi AMR-jéhez hasonlóan, a MiR1000 robot is az intuitív interfészen keresztül vagy a MiRFleet robotflotta kezelőrendszer segítségével programozható. Ez utóbbi egyszerűvé teszi, hogy a vállalat egyszerre az egész flottának adhasson új feladatokat, amikor erre szükség van. Az AMR-ek különféle modulokkal – például raklapemelőkkel, szállítószalagokkal, robotkarokkal, és egyéb megoldásokkal – is elláthatók, amelyek alkalmazások széles körét teszik lehetővé.
A robotgyártó cég MiR100, MiR200 és MiR500 robotjait már több mint 45 országban alkalmazzák, többek között olyan vállalatok, mint az Airbus, a Flex, a Honeywell, a Toyota, a Visteon, és a Hitachi. A MiR vezérigazgatója, Thomas Visti elmondása szerint, vállalatuk azért hozta létre a MiR1000 modellt, hogy válaszoljon a robotjaikat használó ügyfeleik által felállított további igényre, amely a nehéz alkatrészek szállítását helyezi a középpontba, amire gyakran szükség van például a repülő- és autóipari szektorban.

 

mir ai camera latoter

MiR AI kamera látótér

 

Autonóm mobil robotok mesterséges intelligenciával

A MiR1000 típus bevezetésével egyidejűleg a robotgyártó cég egy további iparági újítást is bevezet – mesterséges intelligencia (MI) képességekkel látja el valamennyi AMR robottípusát, amely képességeket azok a még fejlettebb tájékozódás terén tudják kihasználni.
A robotok szoftverébe integrált mesterséges intelligencia (MI) képességével és a stratégiailag elhelyezett kamerákkal – amelyek a robotok kiterjesztett érzékelőiként szolgálnak – a MiR lehetővé tette robotjai számára, hogy azok optimalizálják az úttervezést és haladásuk közbeni viselkedésüket.

 

mir ai munkakornyezetben

MiR AI munkakörnyezetben

 

A MiR AI Camera elnevezésű kamerarendszerével a robot észreveszi és felismeri a különböző mozgó akadályokat, majd a megfelelő módon reagál rájuk. Például a robot a megszokott módon folytatja útját, ha egy embert érzékel, de megáll, amennyiben egy önvezető járművet (AGV) vesz észre, és megvárja, amíg az AGV zavartalanul továbbhalad. A robot ezenkívül arra is képes, hogy felbecsülje, hol vannak elzárt útszakaszok vagy kimondottan forgalmas területek, és mindezek figyelembevételével tervezi meg útját, még mielőtt elérné az eltorlaszolt útszakaszt, és ott kezdené el az újratervezést.

 

Forrás: a Mobile Industrial Robots (MiR) sajtóanyaga