Skip to main content

Több mint Wi-Fi – vezeték nélküli kommunikációs szabványok az IoT területén

Megjelent: 2023. szeptember 29.

TME lidMely technológiák használnak IoT-alkalmazásokat?

A mai világban egyre többféle intelligens eszköz és rendszer vesz körül minket. Feladatuk igen egyszerű, megkönnyíteni az emberek életét. Hangvezérlők, intelligens világítási rendszerek, áramfogyasztást figyelő konnektorok, környezeti érzékelők – az összes ilyen eszköz beleillik a tárgyak internetének (IoT) fogalmába. Ez a cikk áttekintést nyújt az alkalmazásokban használt legnépszerűbb kommunikációs szabványokról.

 

Mi az az IoT és hogyan működik?
Milyen kommunikációs szabványokat alkalmaznak az IoT-ben?
Milyen IoT-alkalmazásokkal találkozhatunk otthon és a munkahelyeken?
Mely berendezések illeszthetők be egy IoT hálózatba?

 

Mi az IoT?

Definíciója szerint a tárgyak internete egy olyan digitális hálózat, amely olyan összekapcsolt dolgokból áll, amelyeket összeköt a fizikai világgal. Magát a kifejezést Kevin Ashton brit vállalkozó alkotta meg, aki 1999-ben indította el az IoT-trendet. Más szóval a dolgok internetét olyan összekapcsolt eszközökként írhatjuk le, amelyek képesek adatokat gyűjteni, elemezni és megosztani más eszközökkel. Jó példa erre egy nagyvállalatnál működő okos szellőző- és fűtési rendszer. A létesítmény egész területén elhelyezett érzékelők adatokat gyűjtenek a környezeti feltételekről a gyártási folyamatok során, valamint az irodahelyiségek vagy raktárak területén. Ezek a szenzorok a légkezelő egységek, infravörös fűtőberendezések és kazánok vezérlőivel vannak összekapcsolva, amelyek képesek reagálni az összegyűjtött adatokra, azaz valós időben beállítani az eszközök paramétereit, hogy a hőmérséklet, a páratartalom vagy az oxigénszint a gyár elfogadott szabványainak megfelelő maradjon.

 

IoT bevezető kép

 

Hogyan működik az IoT?

Az IoT-ökoszisztéma olyan intelligens eszközökből áll, amelyek egy bizonyos típusú, leggyakrabban vezeték nélküli kommunikációt támogatnak. Ezek mikroszámítógépek, érzékelők és kommunikációs hardverek, amelyeket az adatok gyűjtésére és küldésére, valamint a műveletekben való felhasználására használnak. Az IoT-eszközök megosztják az összegyűjtött adatokat, csatlakozva a fő rendszerekhez, amelyek elemzik és feldolgozzák azokat. A mestereszközök más adatgyűjtő alkatrészekkel is kommunikálhatnak, és együttesen egy hatalmas IoT-rendszert alkotnak. A tárgyak internetének hálózataiba tartozó hardverek többnyire emberi beavatkozás nélkül működnek, bár az ember kölcsönhatásba léphet velük – például konfigurálhatja őket, utasításokat adhat nekik vagy hozzáférhet az adatokhoz.

 

Hogyan kommunikálnak az IoT eszközök?

Az IoT-eszközök általában Wi-Fi hálózaton keresztül vannak összekapcsolva. Ez egy nagyon kényelmes, de néha túlzásba vitt kommunikációs mód. Ráadásul előfordul, hogy egy-egy eszköz az összes hálózat hatótávolságán kívül van. Ilyen esetekben más típusú kommunikációt kell megvalósítani. Éppen ezért a legnépszerűbb IoT kommunikációs protokollok mellett hasznos néhány „hiánypótló” megoldást is megismerni.

 

Wi-Fi az IoT rendszerekben

A Wi-Fi kétségtelenül a legelterjedtebb kommunikációs módszer az IoT-eszközök között. Egy tipikus Wi-Fi kapcsolat meghatározott frekvenciájú rádióhullámokat használ az adatcseréhez. A legnépszerűbb tartományok a 2,4 GHz és az 5 GHz, de egyre elterjedtebb a 6 GHz is, amely akár 1200 MHz sávszélességet is biztosít. A Wi-Fi-t jellemzően a legfejlettebb, IoT-rendszerbe illeszthető komponensek, azaz okostelefonok, számítógépek és mikroszámítógépek használják. Az ESP8266 és ESP32 minden bizonnyal a legnépszerűbb modulok, amelyek a Wi-Fi szabványt támogatják.

 

A TME termékkatalógus számos Wi-Fi és Bluetooth modult tartalmaz

  

Bluetooth

A Bluetooth az egyik legelterjedtebb kis hatótávolságú kommunikációs protokoll. Az ezzel az interfésszel kommunikáló eszközök a teljesítményosztálytól függően 1 m-től akár 100 m-ig terjedő távolságra is képesek adatokat küldeni. Ez a paraméter szorosan kapcsolódik a hatótávolsághoz, és meghatározza az adó kimeneti teljesítményét. Három teljesítményosztály létezik, azaz 1. osztály – 100 mW (20 dBm) teljesítmény, maximális hatótávolság: 100 m; 2. osztály – 2,5 mW (4 dBm) teljesítmény, maximális hatótávolság: 10 m; 3. osztály – 1 mW (0 dBm) teljesítmény, maximális hatótávolság: 1 m. A Bluetooth egy szabványos IoT protokoll, amely a Wi-Fi-hez hasonlóan rádiófrekvenciás hullámokat (jellemzően 2, 4 GHz-en) használ adathordozóként. A Bluetooth viszonylag biztonságos kommunikációs szabvány, amely ideális mobil megoldásokhoz, ahol nincs szükség nagy adatátviteli teljesítményre. A rövid hatótávolság és az alacsony energiafogyasztás a Bluetooth megkülönböztető jellemzői. Meg kell még említeni a BLE-t, azaz a Bluetooth Low Energy szabványt. Ez egy alacsony energiaigényű Bluetooth protokollváltozat, amely főleg kisebb akkumulátorral működő IoT-eszközökhöz használható.

 

Ethernet

Az IoT-rendszerek nemcsak a vezeték nélküli kommunikációt támogatják, hanem valójában az Ethernet-rendszerekre jellemző vezetékes kapcsolatokat is. Ez nem igazán kényelmes megoldás, mivel az eszközt kábellel kell csatlakoztatni, és ez utóbbi vezetése néha problémás lehet. Bizonyos helyeken azonban egy új IoT-hálózat könnyen kialakítható erre a kommunikációs szabványra alapozva is. Ezek lehetnek a nagyobb vállalatok és gyárak, amelyek létesítményei általában előkábelezettek, hogy megkönnyítsék a nagy teljesítményű hálózati kapcsolatokat. Éppen ezért egy ilyen telephely korszerűsítése érdekében az Ethernet-kapcsolaton alapuló IoT-eszközök különösebb erőfeszítés nélkül üzembe helyezhetők.

 

IoT ethernet 2

Az Ethernet hálózatokat vezetékezni kell

  

NFC

Az NFC az IoT kommunikációs protokollok egyike. Ez egy alacsony áteresztőképességű és alacsony energiafelhasználású hálózat, amelyet nagyon rövid távolságokon, általában legfeljebb 4 cm-en keresztül történő adatcserére használnak. Sajátos jellemzői miatt ezt a kommunikációs formát egészen különleges körülmények között és helyzetekben használják, például az érintés nélküli fizetés megkönnyítésére. Az NFC alkalmazható hozzáférésvezérlő rendszerekben is, amelyek együttesen egy nagyobb IoT-hálózatot alkotnak.

 

Zigbee

A ZigBee a Bluetooth-hoz hasonló adatátviteli protokoll. Ezt leginkább ipari környezetben valósítják meg. Ebben az esetben is 2,4 GHz-es frekvenciájú rádióhullámokat használnak adatátviteli célokra. Jellemző tulajdonságai közé tartozik az alacsony energiafogyasztás, a kis átviteli sebesség (legfeljebb 250 kbps) és a lenyűgöző, akár 100 m-es hatótávolság. Bár a Zigbee már jó ideje létezik, ezek a tulajdonságok még mindig tökéletes megoldássá teszik az IoT-alkalmazásokhoz. Ne feledje, hogy a Zigbee hálós topológián alapul. Ez azt jelenti, hogy a hálózat egyszerűen kiépíthető és karbantartható, mivel a csatlakoztatott eszközök közvetlen, dinamikus és nem hierarchikus módon kommunikálnak egymással. Más szóval, minden eszköz képes csatlakozni más, hatótávolságon belül elérhető eszközzel, így a hálózat automatikusan szerveződik.

 

IoT zigbee 3

A bővítő kártyák megkönnyítik az IoT-hálózat fejlesztését

  

Mobiltelefon-hálózatok

Az IoT-eszközök sikeresen továbbítanak adatokat GSM, 4G/LTE és 5G mobiltelefon-hálózatokon keresztül. Ez a megoldás különösen akkor szerencsés, ha hosszú távú kommunikációra van szükség. Megjegyzendő azonban, hogy a mobilhálózatokon keresztüli átvitel jelentős áramfogyasztást igényel, ezért az ilyen IoT-megoldások tervezésekor figyelembe kell venni az állandó áramellátáshoz való hozzáférést vagy a csupán meghatározott és korlátozott ideig tartó kommunikációt, ami azonban a mobilhálózatokat alkalmatlanná teszi a valós idejű rendszeralkalmazásokra. A fentiek ellenére a mobilhálózatoknak van egy fontos előnye, mégpedig a nagy hatótávolságuk. Jelenleg a mobilhálózat-szolgáltatók biztosítják, hogy a csatlakoztatott IoT-eszközök szinte bármilyen helyen elhelyezhetők legyenek.

 

LoRaWAN

A LoRaWAN az egyik legnépszerűbb IoT-technológia, amelyet főként olyan eszközök működtetésére terveztek, amelyeknek energiahatékonynak kell lenniük. Ez abból adódik, hogy a protokoll jellemző tulajdonságai közé tartozik az alacsony energiafogyasztás és az alacsony adatátviteli sebesség (0,3 kbps-tól 50 kbps-ig). A LoRaWAN technológia különösen ajánlott a kis méretű, többnyire mobil akkumulátorral működő eszközökhöz. Tökéletesen alkalmas például a vízszintérzékelők számára, amelyeket külszíni bányákban telepítenek. Mivel az eszközök szétszórva helyezkednek el a létesítményben, a készülékek egy központi vezérlőteremmel kommunikálnak, amely akár több kilométerre is lehet. Ez a kommunikációs módszer általában egyirányú, azaz egy érzékelő továbbít adatokat a vezérlőteremnek, általában naponta többször is. Sajnos ez a megoldás lehetetlenné teszi az adatok élő előnézetét, de ennek köszönhetően a létesítményben elhelyezett érzékelő sokkal kevesebb energiát fogyaszt, és akkumulátorról is működtethető.

 

IoT LoRaWAN 4

LoRaWAN-t támogató hálózati kapu

  

Sigfox

Egy másik érdekes IoT-hoz kapcsolódó megoldás a Sigfox kommunikációs szabvány, amely némileg hasonlít a LoRaWAN-hoz, de számos jelentős különbséget is mutat. A Sigfox lehetővé teszi az adatfogadást nagyszámú eszközről, amelyeknek nem kell állandóan a hálózathoz kapcsolódniuk. A létesítményen belül elhelyezett hardverek kis mennyiségű adatot továbbítanak, ami azt jelenti, hogy egy keret legfeljebb 26 bájt. Ez a szabvány kommunikációs célokra rádiófrekvenciákat használ, azaz Európában és a Közel-Keleten 868 MHz-et, Észak-Amerikában pedig 902 MHz-et. A Sigfox egyik legfontosabb előnye, hogy az eszközök nem kapcsolódnak állandóan egyetlen bázisállomáshoz sem, mivel az adatokat az éterbe küldik, így azokat az éppen hatótávolságon belül lévő bázisállomás fogadja. Ezen túlmenően a Sigfox felhőalapú – ami azt jelenti, hogy minden számítást központi egységekben végeznek –, ezért a terepi eszközök csak adatokat gyűjtenek az érzékelőktől, és elküldik azokat a hálózatba, így működésük kevés energiát fogyaszt, és akkumulátorral is megoldható.

 

IoT Sigfox 5

MikroE Sigfox modul

  

Z-Wave

Ez egy feltörekvő IoT vezeték nélküli kommunikációs protokoll, amelyet otthon automatizálási berendezésekhez terveztek. A Z-Wave egy alacsony fogyasztású rádiófrekvenciás kommunikációs technológia, amely az 1 GHz alatti sávokban működik. Egyidejűleg akár 232 eszköz üzemeltetésére is képes. Ez a fajta kommunikáció különösen alkalmas otthoni automatizálási rendszerelemek, például intelligens lámpák és érzékelők számára.

 

IoT eszközök alkalmazásai

A dolgok internete hatékonyabbá és kényelmesebbé teszi az emberek munkáját és életét. Az IoT-eszközök életünk szinte minden területén alkalmazhatók. A háztartási környezetben megkönnyítik egy hangalapú asszisztenshez kapcsolódó intelligens érzékelőkből és működtető elemekből álló rendszer létrehozását. A felhasználó egyetlen paranccsal felkapcsolhatja a villanyt, bezárhatja az ablakokat vagy beállíthatja a szoba hőmérsékletét. Az IoT-eszközök az ipari alkalmazásokban is nagyon hasznosak. A korábban már említett – a környezeti feltételek kezelését megkönnyítő – funkciók mellett a tárgyak internetét a termelési folyamatok nyomon követésére vagy a raktári logisztika irányítására is lehet használni. Egy jól megtervezett IoT-rendszer lehetővé teszi, hogy a gyárban zajló összes folyamatot szemmel lehessen tartani. Figyelhető a gépek teljesítménye, a leállások, az ellátási láncok vagy a logisztikai műveletek. Az összes adat összegyűjthető és tárolható, hogy a vállalati működés további optimalizálásának alapjává váljon.

 

Mik tartozhatnak a tárgyak internetének területére?

Szinte bármilyen eszköz integrálható IoT-rendszerbe, és az alkalmazásoknak csak a felhasználók képzelete szab határt. Minden komponens lehet „okos”, pl. intelligens érzékelők, amelyek az összegyűjtött adatokat a felhőbe küldik, applikációval vezérelhető termosztátok, a világ másik felén található CCTV-kamerák vagy olyan lámpák, amelyek színét egy okosórával lehet állítani. Az IoT-eszközök világa nagyon intenzíven fejlődik. A jelenlegi adatok szerint már több mint 20 milliárd IoT-eszköz működik világszerte, és biztosak lehetünk benne, hogy ez a szám tovább fog nőni.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/53063/tobb-mint-wi-fi-vezetek-nelkuli-kommunikacios-szabvanyok-az-iot-teruleten/

 

#0c2e7d