Skip to main content

Tervezői sokoldalúság az Eplan Platform új változatával

Megjelent: 2017. november 06.

EPLAN Logo2 1080x675Egyre ritkább az a mérnök, aki egy szűk szakterület specialistájaként végezheti munkáját. A jelenkor szervezeteiben egyre nagyobb az igény a projekteket teljes szélességében, szakmai sokszínűségében átlátó, a határterületi szakmák képviselőivel zavartalanul együttműködni képes csapattagok iránt, akik viszont az így megnövekedett követelménynek csak erős szoftvertámogatással tehetnek eleget. Az Eplan Platform éppen ilyen szoftvereszköz.

 

 

 

Az Eplan Platform új, 2.7-es verziója már a magyarországi felhasználók számára is elérhetővé vált. A platform konzisztens digitalizálási rendszere és a mérnöki folyamatok interdiszciplináris fókusza lehetővé teszik az adatok továbbfejlesztését az egész értékláncon keresztül. A hatékonyabb tervezést tizenkilenc szoftvernyelv, számos részletfrissítés és az automatizálási technológiát támogató szoftverekhez (például a Siemens TIA Portalhoz és a Mitsubishi Melsoft IQ-hoz) való kétirányú kapcsolódás garantálja.
Az elektrotechnikai és fluidtechnikai technológiákhoz, a vezérlőszekrények tervezéséhez és a folyamatirányításhoz használt Eplan Platform megoldások egységes adatbázist használnak és a projektinformációk a folyamat minden lépésére átvihetők a tervezéstől kezdve a gyártásig és a karbantartásig. Minden alkalmazás középpontjában az úgynevezett „egyetlen igazságforrás” áll. A rendszerszolgáltató Eplan a platformot az automatizálási technológia következetes digitalizálásának alapjaként pozicionálta. A globális elérhetőség érdekében a szoftver tizenkilenc nemzeti nyelven érhető el, ami a nemzetközi együttműködések gyakoribbá válásával egyre nagyobb jelentőségre tesz szert. Legutóbb például a török és román nyelvű verzió és felhasználói felület került a platform nyelvi támogatásának eszköztárába.

 

1 Eplan

Sablonok létrehozása és újrafelhasználása

Számos fejlesztés történt a platform egyes témaköreiben. Az elektronikai és fluidtechnikai sablonok kibővített meghatározási lehetőségeinek felhasználásával a felhasználók könnyebben szabványosítják projektjeiket és akár „egy az egyben” is újrahasznosíthatják az adatokat. A makró-dobozok már törtvonalként is kialakíthatók, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyedi definíciókat hozzanak létre a sablonok számára, így felgyorsul a szabványosítás folyamata. A sablontípusok a kapcsolási rajzok automatizált létrehozására kifejlesztett Eplan Cogineer elindítására is alkalmasak. A nürnbergi szakvásáron mutatkozik majd be a felhasználók által nagy várakozásokkal kísért felhőalapú verzió is.

 

2 Eplan


A folyamatirányítás terén az egyik legfontosabb újítás az Eplan Preplanning új csővezetékmodulja. A még részletesebb dokumentáció a csővezetékadatokat is tartalmazza a folyamat még korábbi szakaszában. A kábelszerelés technológiája is egyszerűbbé vált a felhasználók számára. A hőre zsugorodó csövek lehetővé teszik a dugós csatlakozók 2D és 3D tervezési környezetekben történő egyszerű hozzárendelését, és javultak a csatlakozó hardverek megtekintési lehetőségei is. Így még részletesebb gyártási dokumentáció hozható létre, ami felgyorsítja a vezetékezés folyamatát is. Az újításokat széles tervezési opciók egészítik ki, mint például a tulajdonság-konfigurációk a modellnézetben, a kibővített gyártási interfészek az Eplan Pro Panelben és az új kliens-szerver technológiával továbbfejlesztett Eplan Smart Wiring.

 

3 Eplan

Adatcsere a villamos- és automatizálási mérnökök között

Az interdiszciplináris adatcsere az Eplan Platform és a Siemens TIA Portal közti új interfész fejlesztésében is központi szerepet kapott. Az Ipar 4.0 koncepciónak megfelelő, egyre népszerűbb AutomationML formátum már a jövőt jelzi. A Mitsubishi Melsoft IQ automatizálási platformmal is zökkenőmentesen működő kétirányú adatcsere kibővült, ami az SPS IPC Drives kiállításon kerül bemutatásra. A felhasználók a projekt bármely szakaszában kicserélhetik az adatokat mindkét irányban, szerkeszthetik, majd szinkronizálhatják is a projektet. Ez szükségtelenné teszi a változások időigényes, gyakran többkörös manuális újraellenőrzését, vagy az interaktív megközelítést, ami azt jelenti, hogy a mérnökök egy lépéssel közelebb kerülnek a teljes folyamat digitalizálásához az Ipar 4.0 és az IoT (tárgyak internete) koncepció által lefedett területeken. Ennek előfeltétele azonban a tervezéstől a gyártásig, a működtetéstől a karbantartásig minden folyamat és adat konzisztens digitalizálása. Ez az egyetlen módja annak, hogy az „Okos tervezés”, az „Okos gyártás” és az „Okos adatok” kulcsszavak valóban életünk mindennapi részévé válhassanak.

 

 EPLAN Software & Service

Az EPLAN Software & Service a világ egyik vezető CAx- (számítógéppel segített) szoftvertermékeket, konfigurációs és mechatronikai megoldásokat fejlesztő vállalata, amely a tervezési és szerelési folyamatok optimalizálásában segíti ügyfeleit. Az ERP és PLM/PDM rendszerekhez készített sztenderd, illetve testreszabott interfészek biztosítják az adatkonzisztenciát a termékfejlesztés, a megrendelések feldolgozása és a gyártás során. A tervezés és gyártás világában elért sikerek kulcsa a következetes ügyfélközpontúság, a globális támogatási képesség, az innovatív fejlesztések, valamint az interfészek létrehozásában megszerzett szakértelem. Globális vállalatként az EPLAN világszerte több mint 45 ezer ügyfelet és 120 ezer megoldást támogat a kiváló termékminőség és a maximális hatékonyság által.
Az 1984-ben alapított EPLAN a Friedhelm Loh Grouphoz tartozik, amely világszerte 18 gyáregységgel és 78 nemzetközi leányvállalattal rendelkezik. A cégcsoport több mint 11 500 alkalmazottat foglalkoztat és 2015-ben árbevétele elérte a 2,2 milliárd eurót. A családi tulajdonban lévő vállalat 2016-ban sorozatban nyolcadszor nyerte el a „Legjobb német munkahely” elismerést. A Deutschland Test and Focus Money tanulmány alapján a Friedhelm Loh Group a „Legjobb szakoktató” elismerő címet is megkapta.

A teljes cégcsoportról a www.EPLAN.de és a www.friedhelm-loh-group.com oldalakon talál információt az érdeklődő.

 

 

EPLAN Software & Service GmbH Fióktelep
2040 Budaörs
Puskás Tivadar út 1.
Tel.: +36 23 420 735
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.eplan.hu

Még több EPLAN