Skip to main content

TDK‑EPCOS: beágyazott tápegység mobil eszközökhöz

Megjelent: 2013. május 24.

tdkA TDK Coproration új sorozatot fejlesztett nagymértékben integrált, többcsatornás teljesítményellátó modulokból, amelyeket elsősorban okostelefonokhoz és tabletekhez ajánlanak. A modul független tápellátó csatornáinak kimeneti feszültsége és árama szoftverutasításokkal vezérelhető, a TDK saját fejlesztésű SESUB-technológiájával gyártják. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egy önálló funkciókkal is rendelkező félvezető lapka felületét hordozónak használják, és más funkcionális eszközöket ültetnek rá.

 

A hordozható eszközökben a tápellátás-menedzsment nem egyszerű, ráadásul kis integráltságú eszközből kell összeépíteni, amelynek helyigénye és a technológiai költsége nagy. A TDK megoldása, amely a különlegesen kicsiny, felületszerelt kapacitásokat és teljesítményinduktivitásokat is magában foglalja, 11×11×1,6 mm-es méretével a diszkrét megoldásoknak 60%-át foglalja el csupán. Funkcionális bonyolultságára jellemző a beépített 16 bites MCU. Az eszköz 5 csatornás, feszültségcsökkentő DC/DC-átalakítót tartalmaz, 2,6 A maximális árammal, de további 23 kis zajú, kis veszteségű szabályozó is rendelkezésre áll az igényesebb tápfeszültség-ellátást kívánó alrendszerek számára. Ezenkívül egy nagy hatásfokú, 4 A-es Li-ion akkumulátortöltő is helyet kapott a modulban, sőt, még a kamera vakujának feszültségnövelő tápegységére is gondoltak.
A SESUB 3D-elrendezés a gyártó szerint nemcsak a méretcsökkentésnek, hanem a hőleadásnak is kedvez, sőt, az EMC-tulajdonságai is jobbak az egymással szoros kapcsolatban álló, „önárnyékoló” elrendezés miatt.

www.epcos.com