Skip to main content

Sikeres évet zárt a Wago Hungária

Megjelent: 2015. április 14.

Wago-sajjtj 2kepMárcius 19-én tartotta a Wago Hungária Kft. szokásos évértékelő sajtótájékoztatóját. A cég számára a 2014-es esztendő eredményesen zárult, és hagyományaikhoz ragaszkodva elismerésüket fejezték ki a sikerben oroszlánrészt vállaló viszonteladóknak.

 

 

 

 

A Wago Hungária Kft., a csatlakozás- és automatizálástechnikai termékeiről közismert német Wago Kontakttechnik GmbH magyarországi leányvállalata minden évben sajtótájékoztatóra hívja a szakmai média képviselőit, hogy beszámoljon a cégcsoport – és a magyar leánycég – eredményeiről, bemutassa a felhasználók számára mindig érdekes, új fejlesztésű termékeket, és a sajtó képviselői jelenlétében átadja a legsikeresebb hazai viszonteladóinak és szakmai partnereinek a legjobbaknak járó elismerést.

 

Wago-sajjtaj 1kep2verzio

Szilágyi István ügyvezető köszöntője

A cégcsoport és a cég eredményei

A megjelenteket Szilágyi István, a magyar leánycég ügyvezető igazgatója üdvözölte, és bevezető előadásában arról számolt be, hogy a Wago és a Wago Hungária egyaránt – elmúlt évi eredményei alapján – dinamikus piaci növekedést ért el. Egyben a cég arculati elemeiben két „finom jelzésre” is felhívta a figyelmet, amely az idei évtől követendő trendjüket fémjelzi. Ezek egyike a cég jelmondatának változása. A korábbi még egyértelműen a Wago csatlakozástechnikai gyökereit hangsúlyozta, míg a 2015-től használt „We innovate” jelmondat a cégnek a műszaki fejlesztés iránti „univerzálisabb” elkötelezettségét kívánja kiemelni. A másik jelzés a céglogó mellett húzódó kettős (korábban felül zöld, alul kék) színsáv sorrendjének felcserélődése. Mint megtudtuk, a zöld a csatlakozástechnikát, a kék az automatizálást jelképezi, és a sorrend megfordításával a hangsúly áthelyeződését kívánják kifejezni az automatizálás felé. Ez természetesen inkább az innováció irányváltására hívja fel a figyelmet, mert a napi értékesítésben még a Wago régebbi „főiránya”, a csatlakozástechnika a fő teherviselő ágazat (az arány ma még 70/30% a csatlakozástechnika javára, míg a magyar leánycégnél ez 80/20%).

Az automatizálás összetettebb elemeinek fejlesztése természetesen a létszámra és szakmai összetételre is kihat: az elmúlt évben 80-ról 400-ra nőtt a fejlesztésben foglalkoztatottak száma, és a cég nagyberuházásai közt is a legjelentősebbek a fejlesztés számára nyitnak tágabb teret: a teljesen saját forrásból megvalósított, 130 millió EUR összértékű beruházásoknak több mint felét a fejlesztés bővítésére fordítják. Az automatizálási termékek részarányának és jelentőségének emelkedését jelzi az is, hogy a cég az újdonságait az idén az SPS/Drives kiállításon kívánja bemutatni. 

Ízelítő az új fejlesztésekből

A szakmai újdonságok között az ügyvezető elsőként a 4 mm2-es tömör vezetékekhez használható összekötőkre hívta fel a megjelentek figyelmét. A 773-60x-sorozat elemeinek kidolgozásánál kiemelt fontosságot tulajdonítottak a könnyű, vizuális ellenőrizhetőségre: a csatlakozóelem „munkaterét” átlátszó műanyagburkolat veszi körül, így egyetlen pillantással ellenőrizhető a kifogástalan csatlakozás. A csatlakozó átlátszatlan részének színválasztása pedig a könnyű azonosíthatóságot szolgálja. Tavasztól rendelhető a DIN-sínre rögzíthető rögzítőadapter is, amely a kötődobozokba „belegyűrt” vezetékvégek helyett rendezett, áttekinthető, könnyen karbantartható és bővíthető szerelést tesz lehetővé. Az árnyékolt vezetékek csatlakoztatásához ajánlják a 790-es sorozat elemeit, amelyek az árnyékolás rögzítését és megbízható csatlakoztatását szerszám nélkül teszik lehetővé – a műveletet szinte könnyebb végrehajtani, mint elmagyarázni.

 

Wago-sajjtj 2kep

Szilágyi István bemutatja utódját, Fodor Róbertet


Az automatizálási elemek újdonságairól Laurentzi Norbert támogatómérnök tartott rövid előadást. A JumpFlex 857- és 2857-sorozat elemeire a csatlakozási pontok világosan tagolt elrendezése, a bemenet, a kimenet és a tápellátás egyértelmű szétválasztása a jellemző. Az elemek minél sokoldalúbb felhasználhatóságát számos, a felhasználó által állítható paraméter teszi lehetővé. Az egyszerűbb alkalmazásokhoz a beállításokat egy DIP-kapcsolósorral is megadhatjuk, de laptoppal, illetve speciális mobil konfigurációs panellel és a JumpFlex ToGo nevű, okostelefonos alkalmazással is betölthetők a kívánt működési paraméterek. Az analóg elektronikát is tartalmazó automatikai elemek minden egyes példányát – a hagyományos, potenciométeres értékbeállítás helyett – lézerrel beállított értékű ellenállásokkal, gyárilag kalibrálják a névleges, 0,1%-on belüli értékekre, ezért a terepen a pontosság beállítására sem szükség, sem lehetőség nincs. A méretek egységesek, a modulok könnyen szerelhetők, és rendkívül egyszerű a tápfeszültségsín kialakítása. Az előadó egy univerzális leválasztóerősítő, egy jelszétosztó, egy huroktáplálású, szigetelt erősítő, egy küszöbérték-kapcsoló, Pt-szenzorokhoz és hőelemes érzékelőkhöz használható hőmérséklet-távadók, egy frekvencia-távadó, egy pontenciométeres helyzetérzékelő, áramváltós és Rogowski-tekercses áramtávadók példáján mutatta be a JumpFlex-sorozat sokoldalú alkalmazhatóságát. Az automatizálási eszközkészlet – az ügyvezető kommentárja alapján – még korántsem teljes, azonban a fejlesztési erőforrások automatizálásra koncentráló felhasználása arra utal, hogy a választék a továbbiakban e területen is gyorsan bővül majd.

 

Wago-sajjtj 3kep

Laurentzi Norbert az egyik újdonságot demonstrálja


Szilágyi István új oldaláról mutatta be a cég – már korábban is ismert – smartDESIGNER-szoftverét, amely a továbbiakban felhőszolgáltatás formájában online-elérhetőségűvé változik. Ezzel feleslegessé válik a helyi szoftvertelepítés, nincs szükség verziófrissítésre sem, az adatok állandóan naprakészek, azaz a felhasználó összességében alacsonyabb IT-költség ellenében kap folyamatosan a legfrissebb szinten tartott tervezési szoftverszolgáltatást. Az eszköz a pillanatnyilag legfrissebb Wago-elemválasztékból dolgozik, jelzi, ha a tervező esetleg hibásan alkalmazza a tervezési szabályokat. Alkalmazkodik ahhoz a mindennapi tényhez, hogy a tervezők gyakran kényszerülnek a „tiszta Wago-választékon” kívül harmadik féltől származó termékek beépítésére, a visszatérő, többször előforduló összeállításokat pedig „könyvtári elemként” teszi újrafelhasználhatóvá. „Átjárható” a gyakorlatban használt fontosabb, más tervezőrendszerek felé – 29-féle fájlformátumot képes kezelni, és teljesen integráltan támogatja a Wago speciális feliratozó nyomtatójával előállítható, tisztítható és bőséges információ elhelyezésére alkalmas feliratozási technikáját. Az érdeklődők a http://configurator.wago.com webhelyen csatlakozhatnak a felhőszolgáltatáshoz.

A partnerek elismerése

A Wago Hungária hagyománya, hogy az éves sajtótájékoztató nyilvánossága előtt ismeri el az előző év legjobban teljesítő viszonteladóinak teljesítményét. Az esélyegyenlőség jegyében a különböző forgalmú cégek három forgalmi kategóriában, az elért legnagyobb értékesítés és a legnagyobb növekedés szerinti az első három helyezettet díjazzák, ami meglehetősen összetett szerkezetű „toplistát” eredményez. A végfelhasználónak ebből az a lényeges, hogy ha valamelyik Wago-viszonteladónál elismerő oklevelet lát a falon, biztos lehet abban, hogy magas szakmai szintű kiszolgálásban részesül a Wago Hungária teljes támogatásával.

Az ügyvezető zárszava

Szilágyi István a sajtótájékoztató alkalmát használta fel arra, hogy bejelentse: ez évben – nyugdíjba vonulása miatt – leköszön a cég ügyvezető igazgatói posztjáról. Visszatekintett a saját vállalkozásból hivatalos magyarországi Wago-képviseletté vált cég történetére, és megköszönte partnereinek a kölcsönösen eredményes együttműködést. Bemutatta utódját, Fodor Róbertet, aki már közel egy éve ismerkedik a cég „belügyeivel”, ezért a cég ügyfelei zökkenőmentes átmenetre számíthatnak. Végül – egy kissé személyesebb hangütéssel – jelezte, hogy a váltás számára nem jelenti az aktív tevékenység végét; lakóhelyén, egyik neves borvidékünkön olyan közösségi élet megszervezésén kíván munkálkodni a jövőben, amely színvonalas, igényes rendezvényekhez nyújt keretet a magán- és üzleti érdeklődőknek.

 

Lapunk nevében köszönjük Szilágyi Istvánnak a sokéves korrekt együttműködést, és jó egészséget kívánunk tervei megvalósításához.


Szerző: Tóth Ferenc

Még több Wago