Skip to main content

Megbízhatóság és minőség 5 lépésben

Megjelent: 2016. április 06.

PADS DFMA legfontosabb az ügyfél elégedettsége, aminek megszerzése összetett feladat. Az első és legfontosabb lépés a minőség hosszú távú fenntartása mindenáron, hiszen enélkül nincs megbízhatóság. Nem csak a tervezői környezetről vagy a feltárt hibák javításáról, hanem a vállalt minőség és megbízhatóság melletti elkötelezettségéről van szó. Ha termékeink minőségi és megbízhatósági kérdéseit befektetésként kezeljük, annak haszna hosszabb távon is megmutatkozik.

 

Több szempontból is megvizsgálhatjuk a fejlesztési folyamatot ahhoz, hogy megbízható, és ezáltal hosszabb távon is anyagi sikereket hozó terméket tudjunk megalkotni. Hatékony működés mellett, kevesebb iterációs lépésből kell magasabb színvonalú fejlesztésnek megvalósulnia, ami végeredményben alacsonyabb meghibásodási tényezőt, kevesebb garanciális költséget és elégedett vásárlót eredményez.
A következőkben öt olyan területet mutatunk be, amelyek fejlesztésével jelentősen javítható a fejlesztendő termékek minősége és megbízhatósága.

folyamatábra

1. Kiszervezett fejlesztés

Amennyiben az elektronika tervezése vagy annak egyes részfeladatai végrehajtása nem a cégen belül, hanem külsős partner bevonásával történik, akkor bizonyos lépéseket más megközelítésbe kell helyezni. Bár a fejlesztés kiszervezésének megvannak a maga korlátai, bizonyos esetekben mégis szükségessé válhat ennek az eszköznek az igénybevétele. Érdemes megfelelő szintű kommunikációt kialakítani a partnerrel, és a kezdetektől fogva kellő rálátást biztosítani neki, hogy egyértelműek legyenek számára a megbízó cég elvárásai a fejlesztendő termékkel kapcsolatban.
Ehhez mindenekelőtt szükséges egy követelményjegyzék elkészítése. Célszerű a fejlesztés peremfeltételeit, szabályait és az ellenőrzés módjait is rögzíteni. Egy hatékonyan működő, a tervet felülvizsgáló módszer nemcsak a tervvázlatok és a különböző tervváltozatok áttekintését, illetve összevetését teszi lehetővé, hanem keresési és véleményezési funkciókat is tartalmaz.
Amennyiben a megbízás gépészeti fejlesztést is magában foglal, javasoljuk az elektronikai (ECAD) és a gépészeti (MCAD) rendszerek kétirányú kommunikációjának kiépítését az adatok teljes átjárhatóságával úgy, hogy közben mindkét fél a már jól ismert és megszokott munkakörnyezetében végzi feladatait.

2. Tervezés a gyárthatóság szempontjainak érvényesítésével
(DFM – Design for Manufacturing)

Ma már elérhetőek olyan ellenőrzési eszközök, amelyekkel már a tervezés során megtalálhatók és kijavíthatók a gyárthatóságot jelentősen befolyásoló problémák. Mivel DFM-analízist aránylag könnyen és gyorsan végezhetünk, ezért érdemes akár minden módosítás után futtatni.
Lényeges szempont az elkészült termék tesztelhetősége is. Ha a tervezési folyamatban a „tesztelésre tervezés” (DFT – Design for Test) szempontjait is érvényesítjük a megfelelő szoftvereszközzel, az a lehető legmagasabb minőséget és megbízhatóságot garantálja. Nem csupán a tesztek lefuttatásáról van szó, hanem az eredmények valós elemzéséről is annak érdekében, hogy megértsük a hibát és feltárjuk annak forrását. A „kényszerített” azonnali megoldás helyett meg kell kísérelni magára a feltárási folyamatra és az abból levonható következtetésekre összpontosítani.
Ha az áramköri lap elrendezési tervében a gyárthatóság, az összeszerelés és a tesztelhetőség szempontjait érvényesítjük, magasabb minőségű produktum jön létre, miközben csökken a meghibásodások száma. Az 1., 2. és 3. ábrán a PADS NyÁK-tervező rendszer olyan szoftvereszközeinek egy-egy képernyőképét mutatjuk be, amelyek jelentős hozzájárulást adnak a gyártás szempontjainak hatékony figyelembevételéhez.

 

PADS Design For Test

1. ábra Tesztelhetőségi szempontokat érvényesítő szoftvermodul

 

PADS DFM

2. ábra Gyárthatósági szempontokat érvényesítő szoftvermodul

 

PADS ManufacturingPrep

3. ábra Gyártáselőkészítést támogató modul

3. Gyártás

Minden hardvermérnök ismeri azt a helyzetet, amikor végre kész az elektronika prototípusa, az azonban a tesztelés során nem éri el a kívánt teljesítményt. Mit lehet ilyenkor tenni? Egyeztetések sorát követően a gyártó kijavítja a hibát. Ez megtörténhet újra és újra, miközben egyre halmozódik a késés a kitűzött határidőkhöz képest. Éppen ezért fontos egy hatékony ellenőrzési módszer és a megfelelő kommunikáció megvalósítása a két oldal között. A fejlesztői részlegnek a gyárthatósági szempontból szükségszerű változtatásokról időben értesülnie kell, hogy elkerülhetők legyenek az esetleges hibák.

4. Minőség ‑ mindenekfelett

Vezetői szintű döntés szükséges arról, hogy a minőség nem alku tárgya. Egyértelműen kell megfogalmazni és indokolni, hogy mikor és milyen feltételekkel hagyhatjuk ki a DFM-analízist vagy egyéb, a megbízhatóságot érintő ellenőrzést. Ahhoz, hogy a minőség a vállalati kultúra részeként jelenjen meg, fontos, hogy a fejlesztésben részt vevő mérnökök feladatköre kellő pontossággal legyen meghatározva. Szintén a vezető felelőssége, hogy a projektvezetők megfelelő információkkal rendelkezzenek az elvárt tesztelések fontosságáról, vagy éppen az annak elmaradásából adódó hibák kijavítására fordított extra munkaerő- és időszükségletről és az ezekkel kapcsolatban felmerülő más, váratlan kiadásokról.
Amennyiben átugrunk egy-egy lépést, amely a minőséget hivatott biztosítani, lényeges, hogy ez csak kivételes esetben fordulhasson elő, és ne váljék szokássá. Az ilyen kivételeknek nem szabad oda vezetnie, hogy idővel egyre több lépés maradjon ki a minőséget garantáló lépések közül.
A minőség elsődlegességét nem vitatva, mégis meg kell találni az egyensúlyt a ráfordítások és azok haszna között. A DFM-ellenőrzésen túl elérhetők a jelintegritás, a termikus analízis vagy más tulajdonságok elemzésére használható szoftvereszközök is, amelyekkel a minőségcentrikus fejlesztés támogatható. Fontos viszont, hogy ezeket a megfelelő egyensúlyban alkalmazzuk – a folyamat költséghatékonyságának megtartásával. Megfelelő tapasztalattal és körültekintő egyeztetésekkel lehetséges a tervezés azon szakaszainak meghatározása, ahol a kevésbé szigorú ellenőrzés is elegendő lehet. Biztosnak kell lenni abban, hogy a döntés alapos és megfontolt, ellenkező esetben a folyamat végén fizethetjük majd meg a téves helyzetmegítélés árát.

5. Adatelemzés

Bár a szoros határidők és a párhuzamos projektek mellett nem könnyű elég időt szakítani az adatfeltárásra, mégis fontos megérteni a NyÁK-tervezés minőségi és megbízhatósági kérdéseiben betöltött szerepét. A szimulációk eredményeként kapott adathalmaz pontos elemzése révén olyan információkhoz juthatunk, amelyek a jövőben megelőzhetik az esetleges hibák kialakulását; a gyártás általános minőségi jellemzői növekednek, a hibátlan termékek aránya – a „kihozatal” – növekszik, az utómegmunkálás költsége és munkaerőigénye csökken.
Többféle ellenőrzési módszer is alkalmazható, hogy időben felismerjük és kijavítsuk az esetleges tervezési hibákat. Egy megfelelően kialakított fejlesztői környezetben már a kapcsolási rajz szintjén is rendelkezésre állnak a jelintegritás vizsgálatára szolgáló analóg szimulációs eszközök. A NyÁK elrendezése során pedig további termikus és tápintegritási analízis, valamint a már említett DFM- és DFT-ellenőrző funkciók is megjelennek.
Amikor egy hiba okai után nyomozunk, szükségszerű, hogy figyelembe vegyünk valamennyi részletet, beleértve az egyes anyagok viselkedését különböző körülmények között. Győződjünk meg róla, hogy az adatokat a lehető legalaposabban feltártuk, és akkor a tervezési folyamat minősége és stabilitása is növekedni fog.

 

 

EDMD Solutions 

edmd-logo

A fogyasztók ma sokkal inkább elvárnak egy bizonyos minőséget, mint bármikor korábban. A kor szakmai és műszaki követelményei gyorsuló ütemben fejlődnek. Újabb és újabb funkciók jelennek meg, melyek megkövetelik az egyre gyorsabb és nagyobb teljesítményű hardverkomponensek használatát. A hosszú távú jövedelmezőség szükségessé teszi, hogy a fejlesztés során a minőséget helyezzük a központba. Természetesen ez stratégiai, vállalatszintű döntés, melynek egyfajta alapelvként kell vezetnie a teljes fejlesztési folyamatot, hogy a késztermék a megszabott határidőre, a kívánt minőségben jöjjön létre. 

Ennek megteremtésének első lépése egy olyan vállalati kultúra létrehozása, amely minőségi és magas színvonalú termelésre ösztönzi a munkavállalókat. Fontos továbbá a kölcsönös és hatékony együttműködés minden résztvevő között, legyen az akár a vállalat alkalmazottja, akár külsős, megbízott partner.

A PADS egy erőteljes, mégis gyorsan megtanulható, könnyen kezelhető és könnyen beszerezhető NyÁK-tervező megoldás. Minden szükséges eszközzel rendelkezik, melyre a tervezési szakaszban szükség van a minőségi és gyárthatósági elvárások teljesítésére. A legnagyobb teljesítményt garantálja a tapasztalt felhasználók számára, ugyanakkor intuitív funkcióival egy alkalmi felhasználó is képes a hatékony munkavégzésre. Skálázható megoldásai minden tervezési és ellenőrzési funkciót tartalmaznak, mellyel a magas minőségi és megbízhatósági követelményeket kielégítő hardvertervezés megvalósulhat. Az EDMD Solutions Kft. megoldásai az említett célok eléréséhez segítik hozzá partnereinket.

 

 

Fülöp Attila EDMD Solutions Kft.

1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 76.
Tel.: +36 1 461 9000, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.edmd.hu

Még több EDMD 

 

Címkék: PADS | NyÁK-tervező | gyárthatóság | tesztelhetőség | minőségfejlesztés