Skip to main content

LEXCOM ipari számítógépek

Megjelent: 2015. december 07.

Flexmark 5A tajvani LEXCOM cég több, mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a nagy rendelkezésre állású, strapabíró ipari számítógépek gyártásában. Jellemzően passzív hűtésű, kompakt, sok esetben „kulcsra kész” megoldásait a Flexmark cégen keresztül érhetik el a magyar felhasználók.

 

 

A LEXCOM ipariszámítógép-gyártó cég az elmúlt évben vezette be az Intel „Bay Trail” processzoraira épülő új alaplapjait a kapcsolódó chipkészlettel és hálózati vezérlővel. Ezzel a megoldással a gyártó sok terhet levesz a végfelhasználókról. Bár a felgyorsult vagy inkább mesterségesen felgyorsított fejlődés az ipari PC-k esetében is jelentkezik, mégis elmondható, hogy az asztali megoldásokhoz képest jellemzően egy generációnyi lemaradásban vannak. Ennek oka, hogy ezeket a rendszereket különösen hosszú élettartamra tervezik, és a hardver kiforrott, konstrukciós hibáktól mentes.
Az ipari PC -hardvereket rendszerint kisebb szériaszámok jellemzik, mint az otthoni vagy irodai használatra szánt eszközöket, és a felhasználás jellegéből és a magas rendelkezére állás iránti igény miatt sokkal komolyabb minőségi követelményeknek kell eleget tenniük, valamint az elvárt élettartam is hosszabb: legalább 5-6 év. Ez többek között az új termékek beszerzésére is kiterjed, mert egy meglevő hardverkörnyezetet gyakran kell homogén eszközparkkal bővíteni. Ugyanígy elvárja a felhasználó az életciklus tartama alatt a meghibásodott termék pótlását, cseréjét, sőt, akár alkatrész szintű javítását is. Az ipari környezet konzervatív jellege miatt még az első generációs Intel CoreDuo-platformig, bővítőkártyák esetében pedig akár az ISA- vagy XT-buszos korszakig történő „visszanyúlást” is jelentheti. A javítás és karbantartás során még ma is találkozunk üzemszerűen működő Pentium- vagy akár i486-alapú rendszerekkel is, amelyek legtöbbször még minimális karbantartást sem kaptak az elmúlt 20 évben.
Hasonló a helyzet az ipari PC-k esetében a szoftverrel kapcsolatban is, mivel egy ipari rendszer tervezett életciklusa alatt akár több generációnyi operációs rendszer is a piacra kerülhet, ezért elengedhetetlen a megbízható, évtizedes hardver–szoftver-tapasztalattal rendelkező gyártók termékeinek használata. Jelenleg az iparban még mindig akad új beszerzés esetén Windows XP Embedded alapú rendszer is, bár ez jelentősen csökkenő tendenciát mutat.

Új fejlesztésű, kompakt ipari számítógépek

Ebben az évben mutatkoztak be a LEXCOM termékkínálatában az Intel „Bay Trail” alapú ipari számítógépek. A cég jelenleg az E3815 1,46 GHz-es, egymagos, illetve az E3845 1,91 GHz-es, négymagos processzoraira épült hardvercsaládját kínálja, igen kedvező áron. Tovább egyszerűsíti a helyzetet az is, hogy a szóban forgó processzorok köré épülő alaplapokat már eleve ellátja a gyártó 4 GB integrált memóriával, és ez önmagában is számos problémát eleve kizár: az SODIMM-foglalat eltűnésével még vékonyabb, még kompaktabb lehet az alaplap, és ezzel együtt a köré épülő PC. A rázkódásnak kitett eszközben csökken a problémákat okozó mechanikai elmozdulás, az anyagfáradás, illetve az esetleges inkompatibilitás kockázata. Komoly egységesítési törekvés mutatkozik a processzort gyártó Intel részéről is. Nevezetesen, a negyedik generációs Intel Atom-processzorok grafikus vezérlője már az Intel HD-sorozatából kerül ki, nem sújtja a korábbi, eredetileg PowerVR-alapú GMA grafikus vezérlők mostoha, Linux alatt gyakorlatilag nem is létező drivertámogatottsága.
A processzor köré épülő ipari alaplapok (Single Board Computer – SBC) mérete 2,5” formafaktorúak újabban, ez tulajdonképpen a Pico-ITX méret(102 × 73 mm), de használatosak 3,5”-es (145 × 102 mm) és 5,25”-es (200 × 150 mm) alaplapok is. A gyártó cég ezeken a méretszabványokon kívül is többféle ipari számítógépet és ipari mini PC-családot kínál. Fő jellemzőjük a robusztus kivitelű alumíniumház, a passzív hűtés és a kompakt méret (1. ábra). Új fejlesztés a „TWIN” ipari mini PC, egy 145×84×35 mm méretű, passzív hűtésű, apró, mégis robusztus ipari mini PC, 2,5”-es SBC-alapon. Ebben minden megtalálható, amely manapság egy modern, aránylag nagy teljesítményű, mégis a lehető legkompaktabb ipari PC esetén elvárható: 2 előlapi és 2 hátlapi USB-port (ezek egyike az USB3.0 szabványt is támogatja), egy VGA- és egy HDMI-port, egy LAN-port. Ezt – a grafikus processzorhoz és az USB-vezérlőhöz hasonlóan – az integrált Intel csipkészlet valósítja meg. Ezek a szolgáltatások jellemzően egy asztali PC-n is megtalálhatók, viszont az RS232/RS422/485 szabványú kommunikációt is támogató interfész kifejezetten ipari felhasználásra utal. Az alaplap ezenkívül további két b­első USB-csatlakozással is rendelkezik, amely nagyon hasznos például akkor, ha egy drága vagy nehezen pótolható hardverkulcsot fizikailag védett helyen, az ipari PC-n belül kívánunk elhelyezni. Az alaplapon ezenkívül megtalálható még két miniPCIe-port, amelyek közül az egyik mSATA-szabványú, „fél méretű” flash-diszkeket (Solid State Disk – SSD) is támogat. Az alaplap továbbá szabvány SATA porttal is rendelkezik. A miniPCIe-portokra bármilyen miniPCIe-kártya beépíthető (a tényleges PCIe-interfészűeken kívül a fizikailag miniPCIe-formátumú, de valójában USB-n keresztül kommunikáló változatokat is beleértve).

 

Flexmark 1

1. ábra Passzív hűtésű ipari mini PC


A gyártó kínálatában ezeken kívül speciális megoldások is megtalálhatók a több­portos, natív RS-232/422/485-interfésszel ellátott változatoktól a LAN/WLAN/WWAN-kártyákon át egészen a CAN-illesztőkig. Ilyen esetben azonban már érdemes fizikailag is nagyobb házba szerelt megoldást választani, mivel a kisméretű házon a csatlakozók kivezetéseinek elhelyezése nehézkes lehet. Mind a 2,5”, mind a 3,5” formafaktorban elérhető többféle alaplap-altípus és többféle, nagyobb fizikai méretű ház is, amelyek jobban elérhető fizikai portokat kínálnak. Ebben a kategóriában minden számítógép passzív hűtésű, és az SSD-háttértárak alkalmazásával mozgó alkatrész nélküli konfigurációban üzemeltethető. Megfelelő darabszámú rendelés esetén a gyártó akár alaplapszintű változtatásokkal is képes hardvert szállítani az ügyfelek speciális igénye alapján.

DIN-sínre szerelhető, kompakt ipari számítógépek

Ipari vezérlésekben egyszerűen alkalmazhatók a DIN-sínre pattintható tokozású MIRO2 és MIRO3 típusjelű ipari számítógépek (2. ábra). A hardver ezekben is Intel „Bay Trail” alapú, de a portok száma bőségesebb: 2 × LAN, 4 × USB, VGA, 5 × RS232/RS422/RS485-port, 3G SIM-kártyafoglalat áll a felhasználó rendelkezésére. Ezenkívül 4 db galvanikusan leválasztott, szabadon programozható bemenetet, valamint 4 db tranzisztoros vagy relés kimenetet is tartalmaz. A tápfeszültség-tartomány 9…36 V-os egyenfeszültség. Az I/O és a tápfeszültség csavaros rögzítésű gyorscsatlakozókkal köthető be. Mindez együtt igen hatékony, egyszerűen felhasználható eszközzé teszi ipari környezetben, például kapcsolószekrényben. A helykritikus alkalmazásokra a keskenyebb tokozású MIRO2-verzió alkalmazását ajánljuk.

 

Flexmark 2

2. ábra Miro-sorozatú, DIN-sínre rögzíthető ipari PC-k

Passzív hűtésű ipari panel PC-k

A kínálatban szereplő ipari kivitelű, passzív hűtésű panel PC-k főként Intel Bay Trail vagy Intel Atom, Intel Ivy Bridge Celeron 1047UE, Intel Cedarview-M N2600/2800-as processzorokkal vannak szerelve. A kijelző mérete jellemzően 7”, 8,4”, 10,2”, 12,1”, 15” 15,6”, 17” és 21,5” képátlójú, rezisztív és projektív kapacitív érintőképernyővel, IP65, IP66 vagy akár IP67 védettséggel. A csatlakozási lehetőségek között 1…4 db LAN, PoE (Power over Ethernet – távtáplálású Ethernet) LAN, 2…4 db külső USB-port, 6 db RS232/RS244/RS485-port, VGA-, HDMI-, DVI- és AUDIO-portok találhatók még, típustól függően. A gépek panelkivágásba is beépíthetők, de szabványos VESA 75/100-tartókonzolokra is rögzíthetők (3. ábra).

 

Flexmark 3

3. ábra Passzív hűtésű ipari panel PC

Ipari 1U passzív rack szerverek

A panel PC-kben és mini PC-kben megszokott alaplapokat, 1U magasságú, passzív hűtésű rack szerver kivitelben is kínálják. A belső felépítés többféle lehet: a beépíthető alaplapok száma – az alaplap típusától függően – egy vagy két darab lehet. A szokásos mini PCI-, LAN-, USB- és soros portokon kívül GPIO- és PoE-portok is rendelkezésre állnak. Itt jegyezzük meg, hogy ha a feladat ettől eltérő konfigurációt kíván, akkor 2U- vagy 4U-méretű, nagy teljesítményű rack szerverek is rendelkezésre állnak a magyarországi forgalmazó Flexmark cégnél az Advantech termékkínálatából, változatos összeállításokban, nagyszámú bővítőkártyahellyel, blade-kivitelben (4. ábra).

 

Flexmark 4

4. ábra Rack-szerver házba épített ipari PC

Speciális lehetőségek

Léteznek a kínálatban ipari számítógépek speciális, szélsőséges felhasználási területeken is alkalmazható kivitelben. Ezek magas koncentrációjú, finom poros – akár fémporos – környezetben, nedves, vizes, vízgőzös helyeken, extrém hideg vagy meleg térben, járműveken, erős rázásnak kitett helyeken vagy ahol minősített rendszereket követel meg a feladat. Az ilyen és hasonló jellegű kihívásokra is kínálunk megoldásokat IP66/IP67-es védettségű ipari számítógépekkel és panel PC-kkel, amelyek védett kialakításúak, M18-as vízvédett csatlakozókkal váltják fel a szabvány portokat (5. ábra). Minősített gépeink az UL, E13(10R-0413425) mellett megfelelnek az EN50155,MIL-STD 514.5C-1/2/3, MIL-STD-810F-514.5 szabványoknak is.

 

Flexmark 5

5. ábra Vízmentes csatlakozókkal szerelt, IP66/67 védettségű panel PC

A forgalmazó által kínált előnyök

Az említett számítógéptípusokat Magyarországon a Flexmark cég forgalmazza. A leginkább keresett számítógéptípusokat ezért magyarországi raktárunkból azonnal tudjuk szállítani. Ha viszont valamelyik típusú gép mégsincs éppen raktáron, akkor hollandiai raktárból kb. 1 hetes szállítási időt tudunk vállalni, mivel mind a LEXCOM, mind az ADVANTECH cég rendelkezik európai készlettel. Speciális vagy nagyobb darabszám esetén – közvetlenül Tajvanból szállítva – a szállítási idő kettő-négy hetet vesz igénybe. Cégünk a szaktanácsadáson és az ipari számítógépek forgalmazásán kívül azok szervizével is foglalkozik, ezért a hazai felhasználók meghibásodott ipari számítógépének javítására sok esetben gyorsabb és olcsóbb megoldást kínálhatunk. Ahhoz pedig, hogy a feladatnak megfelelő gépet választhassák partnereink, nemcsak szaktanácsadással, de számítógép-tesztelési lehetőséggel is állunk rendelkezésükre.


Flexmark Bt.
Bemutatóterem:
2000 Szentendre, Kőzúzó u. 5.
Tel.: +36 26 322 031
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.panelpc.hu 
www.21centurypc.com 
www.iparipc.com

Még több Flexmark

 

Címkék: Lexcom | ipari PC | Panel PC | vízmentes