Skip to main content

Gyorsít a Cognex: most a 2D kódok területén

Megjelent: 2015. május 21.

Cognex kereteshezA Cognex, az ipari kamerás rendszerek világpiacon elismert beszállítója nemrégiben mutatta be struktúra alapú kódolvasó algoritmusát, a saját fejlesztésű PowerGrid™-technológiát, amely az egyes termékeken címkén elhelyzett 2D mátrix-, illetve DPM kódok leolvasásához egyedi megoldást, az ún. belülről-kifelé eljárást használja. Amíg a hagyományos algoritmusok a szabványban meghatározott kódhatároló elemek megkeresésével indítanak, a Cognex PowerGrid-technológiája a váltakozó világos és sötét modulok mintázatát keresi a kódon belül.

 

A 2D kódok – köztük a DPM kódok – a szabványos kódszélek hiánya esetén is leolvashatók!

A PowerGrid-technológia felgyorsítja azoknak 2D kódos alkalmazásoknak a leolvasási sebességét, amelyeknél a termék geometriája, a rossz megvilágítás, a különböző nyomtatási problémák vagy hibás színregisztrációk megnehezítik a kód egészének a megjelenítését. A korábbi megoldásokhoz viszonyítva a PowerGrid-technológia lehetővé teszi a kód leolvasását abban az esetben is, ha annak szabványos kódhatároló elemei vagy az úgynevezett csendes zónái súlyosan sérültek, vagy teljesen hiányoznak.

„Habár a 2DMax® szoftverünk a legbonyolultabb 2D kódok ipari azonosításának nagyteljesítményű standard eszköze, a Cognex folyamatosan azon dolgozik, hogy tökéletesítse dekódolási algoritmusait“ – mondja Carl Gerst, a Cognex társaság kódolvasó részlegének szenior elnökhelyettese. – „Amikor alapos elemzésnek vetettük alá azokat a kódokat, amelyeket nem tudtunk leolvasni, arra jöttünk rá, hogy azok nagy százalékában súlyosan sérültek a szabványos kódszélek vagy a csendes zónák. A munka során az ipari képfeldolgozó rendszerek terén szerzett több mint 30 éves tapasztalatainkat kamatoztattuk és technikusaink egy olyan új és innovatív módszerrel álltak elő, amely képes ezeket a kódokat azonosítani és elolvasni anélkül, hogy eközben a szabványban rögzített elemekre támaszkodna. A végeredmény elképesztő.“
A Cognex PowerGrid technológiája a fixen beépíthető változatú DataMan® 300 és DataMan® 150 X-modell­jei­nél már a felhasználók rendelkezésére áll.

A Cognexről

A Cognex ipari képfeldolgozási és ipari azonosító rendszerek tervezésével, fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, tehát olyan készülékekkel, amelyek „látnak”. A Cognex világvezető az ipari képfeldolgozás és ipari azonosítás iparágában; képfeldolgozási és azonosítási rendszereit világszerte alkalmazzák a legkülönbözőbb ellenőrzési, azonosítási és irányítási alkalmazásoknál a gyártási és logisztikai folyamat során. Legfőbb piacai az autógyártás, az élelmiszerek és italok előállítása, a gyógyszeripar és a logisztika, valamint az ezeket az iparágakat kiszolgáló OEM-gyártók.
A Cognex székhelye az USA Massachusetts államában van, és regionális irodákat működtet Észak-Amerika, Európa, Ázsia és Latin-Amerika területén. A Cognex Kelet-Európában is folyamatosan növeli helyi jelenlétét, így ma már technikai támogatást és csoportos képzést kínál irodáiban a lengyelországi Wroclawban és Budapesten. További részletekért látogasson el a Cognex weboldalára a www.cognex.com címen.

 

Cognex Hungary Kft.
Szakács Miroszláv mérnök-üzletkötő Magyarország
1088 Budapest, Rákóczi út 1-3.
Tel.: +36 30 605 5480
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.cognex.com

Még több Cognex

 

Címkék: vonalkód | PowerGrid