Skip to main content

Az Omron új, G9SE munkabiztonsági reléje

Megjelent: 2015. szeptember 01.

OMRON 22015 újdonságaként bemutatjuk az Omron legújabb biztonsági, G9SE-típusjelű relécsaládját, amelynek legfőbb jellemzői a kompakt méret és a könnyű telepíthetőség.

 

 

 

 

Egy elektromos eszköznél, mint az Omron új, G9SE típusjelű munkabiztonsági reléje, a legfontosabb szempont természetesen a megbízhatóság. A telepítés és a karbantartás feladatait azonban nem lehet a ma egyre költségesebb élőmunka nélkül ellátni, ezért csaknem ugyanilyen fontos ezek költségeit csökkenteni az ugyancsak költséges szerelési helyigényhez hasonlóan. Az Omron ezért a vezetékezési idő lerövidítése érdekében gyorscsatlakozós sorkapoccsal látta el a készüléket, amelybe segédeszköz nélkül lehet az érvéghüvellyel ellátott vezetéket behelyezni. A helytakarékosság jegyében a sorkapocspontok a készülék előlapján kaptak helyet, amelynek köszönhetően a kalapsínre pattintott eszköz alatt és felett nem kell különösebben nagy távolságot hagyni a kábelcsatornákig, amelyekre korábban a vezetékek bekötéséhez volt szükség. Ennek a megoldásnak további előnye, hogy a sorkapcsok jelölései közvetlenül a bekötőpontok mellett helyezkedhetnek el, amely fontos segítség a téves vezetékezés elkerülésére. A készülékeket rendkívül keskeny kialakítás jellemzi, ezért tökéletes választás bármilyen alkalmazáshoz, például azonnali vagy késleltetett leállításhoz.

 

OMRON 1

Keskeny kivitele értékes helyet takarít meg


Az új eszköz multifunkcionális jellegének köszönhetően sem a nyugtázás módjára, sem a biztonsági eszköz kimenetének jellegére nem kell figyelmet fordítani a típus kiválasztásánál. A kialakításnak köszönhetően ugyanis mind az automatikus, mind a kézi nyugtázást igénylő alkalmazásokban használhatjuk vészleállító nyomógom­bokhoz, biztonsági ajtókapcsolókhoz vagy akár fényfüggönyökhöz és lézerszkennerekhez egyaránt.
A készülék előlapján informatív ledkijelzők kaptak helyet, amelyek rendkívüli módon megkönnyítik és lerövidítik a diagnosztikát beüzemeléskor, illetve hibakeresés esetén. Az új eszköz felhasznál­hatóságát tovább növeli a mindössze 15 ms-os válaszidő. Ennek köszönhetően ugyanis a fényfüggönyöket közelebb lehet elhelyezni a veszé­lyes zónához, amely révén a gépek méretét csökkenteni lehet.
Egy G9SE munkabiztonsági relé – típustól függően – maximum 4 (egyenként 5 A terhelhetőségű) relés kimenettel rendelkezhet, továbbá mindegyik típusban megtalálható egy félvezetős segédkimenet, amelynek segítségével könnyedén lehet eljuttatni az állapotinformációt a vezérlőegység számára. A G9SE tipikus alkalmazásai közé tartoznak az egy- vagy kétcsatornás vészleállítás-funkciók, a munkabiztonsági ajtófigyelések és a fényfüggönyök felügyelete.
A mindössze 17,5 mm szélességű G9SE-201-relé két azonnali működésű, zárókontaktusos relékimenetet és egy PNP-jellegű segédkimenetet tartalmaz. Amennyiben több kimenetre lenne szükség, akkor választhatjuk a 22,5 mm széles tokozású G9SE-401 típust, mivel ebben már négy relés kimenet áll rendelkezésünkre.
A G9SE-221-T eszközt ugyancsak 22,5 mm-es készülékházba építették, viszont ebben az előző két típushoz képest már 2 db késleltetett kimenet is a felhasználó rendelkezésére áll. Ezen két kimenetnek az időzítését 16 lépcsőben lehet beállítani, típustól függően maximum 5 vagy 30 s-os tartományban.
A G9SE munkabiztonsági relék a vonatkozó szabványok széles körének követelményeit kielégítik. Megfelelnek például a PLe Category 4-es szintnek az EN ISO 13849:2008 szabvány szerint, a SIL 3-nak az IEC/EN 60947-5-1/EN 62061 szabványok szerint, valamint az UL508 és a CAN/CSA C22.2 No. 14-es szabványnak.

 

OMRON 2

Gyorscsatlakozók csökkentik a bekötéshez szükséges időt


Aktuális akciónk keretein belül – amelyről az industrial.omron.hu weblapon tájékozódhat az érdeklődő – most 40% kedvezménnyel próbálhatja ki a négyféle típusból álló relécsalád tagjait.


Omron Electronics Kft.
1134 Budapest, Váci út 45.
Tel.: +36 1 399 3050
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.industrial.omron.hu

Még több Omron

 

Címkék: munkabiztonsági relé | G9SE