Skip to main content

A szépség szolgálatában

Megjelent: 2015. december 09.

VIPA 1A L’Oréal kozmetikai konszern legfontosabb vállalati céljai között a környezetvédelmet is zászlajára tűzte, és nemcsak a termelésben, de az épületgépészetben is ezt az irányelvet követi. A kalsruhei székhe­lyen felújításra került a fűtési rendszer, ahol a megtakarításról VIPA-megoldások gondos­kodnak.

 

 

Magasabb energiahatékonyság a L’Oréalnál
– VIPA-eszközökkel

A L’Oréal név világszerte ismert név a szép­ségápolási, kozmetikai cikkek piacán. A cég egyetlen német székhelyén, Kalsruhe városában gyártják a német és néhány más európai piacra szánt L’Oréal Paris és Garnier márkájú terméket. A globális szereplő L’Oréal etikai alapelvei példaértékűek. Más szempontok mellett a L’Oréal nagy figyelmet szentel a víz- és energiagazdálkodásnak. Szinte minden gyár ISO 14001, valamint OHSAS 18000 vagy OSHA VPP környezetvédelmi tanúsítvánnyal rendelkezik. Ennek következetes folytatása az is, hogy a vállalat az épületautomatikában is nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és az energiahatékonyságra. A korábbi fűtőrendszert távfűtéses rendszerre cserélték, felújított szabályozással. Korábbi sikeres közös projektjeiknek köszönhetően a német hambrückeni Khim Automation céget választották ki az irányítástechnikai feladatok megvalósítására.

 

VIPA 1

A kalsruhei L‘Oréal-gyár fenntartható környezetgazdálkodásra törekszik

A specialisták a PLC mellett döntöttek

A Khim Automation egy épületautomatizálásban és hűtés-fűtéstechnikai területen jártas cég. Kedvelt módszerük pedig a takarékos, hálózatban együttműködő szabályzórendszerek kiépítése. Mivel az átalakítást üzem közben kellett elvégezni, a termeléshez igazodva hétvégeken végezték a munkálatokat, mégpedig úgy, hogy a részlegeket egymás után újították fel, és ezen a módon három hónap alatt sikerült befejezniük a kivitelezési munkát. Sok érv szólt amellett, hogy a Khim Automationt bízzák meg, de főképpen a PLC-alapú technológia alkalmazásában szerzett jártasságuk döntött a javukra. Az épületautomatikában használatos BACnet-, KNX- vagy LON-rendszer helyett azért döntöttek a PLC-k alkalmazása mellett, mert az ipari gyártásban mindenhol PLC-technológiával találkozhatunk, és a személyzet is kiismeri magát ezen a területen. Általában házon belül megtalálhatók a pótalkatrészek, és az üzemeltető maga is képes időveszteség nélkül megoldani a zavarelhárítást és a módosításokat. A VIPA PLC-k választása mellett az szólt, hogy a SPEED-családhoz tartozó CPU-k Siemens® STEP7® kompatibilisek, Profibus-interfésszel rendelkeznek, gyorsak, és jelentős az adatfeldolgozási képességük mennyiségi szempontból is. Ez azért fontos, mert az ilyen projektek esetében jellemzően sok adatot kell feldolgozni és tárolni. A VIPA CPU-kon minden szükséges interfész megtalálható, és megvan a kapacitásuk is ahhoz, hogy a projekt szabályozó építőelemeiben előforduló 90 különböző paramétert is gyorsan fel tudják dolgozni.

 

VIPA 2

A VIPA SPEED7 CPU-k központi szerepet töltenek be a kalsruhei székhely energiaelosztásában

VIPA-technológia a fenntarthatóságért

A teljes energiaelosztó rendszert két VIPA 315-4NE12 típusú SPEED7-vezérlő irányítja, elosztott távoli SLIO-modulokkal ellátva. Összesen mintegy 4,5 km hosszú Profibus-kábelt fektettek le, amelyet Profibus jelismétlőkkel is megerősítettek szerte az egész gyárban. A rendszerbe 18 SLIO-sziget csatlakozik. A modulok szabályozzák a helyi energiaelosztást, és gondoskodnak a nemkívánatos fogyasztási kilengések visszaszabályozásáról is. A két VIPA 315-4NE12 vezérlés (műszaki tulajdonságok: MPI és PG/OP Ethernet-interfész, Profibus DP master, egy további CP343 Ethernet-interfész RFC1006-tal) szabályozza a teljes üzemépület hőmérsékletét Karlsruhéban. A felújítás eredménye túlszárnyalta az elvárásokat: a fűtési költség jelentős mértékben csökkent, és várakozáson felüli mértékben járult hozzá a vállalat által kitűzött fenntarthatósági cél eléréséhez.

 

VIPA 3a

 

VIPA 33b

 

VIPA 3c

A gyors és okos VIPA SLIO-modulok minden elosztott struktúrában megállják helyüket

Ambiciózus célok

A L’Oréal már két évvel korábban is közzétett további elkötelezettségi célokat, amelyeket a vállalati célokkal párhuzamosan kívánnak megvalósítani. Célul tűzték ki, hogy a cég univerzális stratégiájával egymilliárddal növeli majd fogyasztói körét. Ez a stratégia a világ minden táján élő férfiak és nők kozmetikai igényeire alapoz. A növe­kedési stratégia részét képezi, hogy a gyártás növekedése a le­hető legkevesebb környezeti kihatással járjon. Ehhez egyszerre kell megvalósítani, hogy a termékpaletta vonzó és környezeti szempontból fenntartható legyen. A vállalat igyekszik a fogyasztókat arról meggyőzni, hogy fenntartható termékek mellett tegyék le voksukat. Kötelezték magukat és a teljes értékteremtési láncot (a kutatástól a termelésig) egy átfogó társadalmi felelősségvállalási program, a „Sharing Beauty With All” keretében arra is, hogy mindenkivel osztozzanak a növekedésben. A program pontjait a következőképpen határozták meg: 2020-ig minden új termék valamilyen ökológiai és társadalmi előnyt fog magában hordozni. Addig is azon fáradoznak, hogy az úgynevezett ökológiai lábnyomot 60%-kal csökkentsék, miközben a tervek szerint további egymilliárd fogyasztó használja majd termékeiket. Terveik szerint 60 %-kal csökkentik a gyártás és a logisztikai központok szén-dioxid kibocsátását is a 2005-ös értékekhez képest. Ezeket és más hasonló intézkedéseket a vállalat weblapján (www.loreal.com) lehet figyelemmel kísérni.

 

VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG 1130 Wien
Magyar nyelvű kapcsolat: Allwinger Judit
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: +43 1 895 93 63-0
www.vipa.at

Még több VIPA

 

Címkék: energia | elosztó rendszer | felügyelet