Skip to main content

A radaros folyadékszintmérés felsőbb osztályba lép

Megjelent: 2016. június 08.

PN-VEGAPULS-64-2016-Small-AntennaA VEGA Grieshaber KG nemrég hozta piacra az első olyan 80 GHz-en működő radaros szinttávadóját, amely folyadékok mérésére szolgál. Meglepően kisméretű antennájával az új VEGAPULS 64 ideálisan használható kisméretű folyamatcsatlakozókkal szerelt tartályokban – amilyenek tipikusan a gyógyszer-, az élelmiszer- és a biotechnológiai ipar berendezései. Az új távadó azért is különösen kedvezően használható ezekben az alkalmazásokban, mert higiénikus anyagokból, jól tisztítható és sterilizálható kivitelben készül.

 

 

A 80 GHz-es VEGAPULS 64 radar-szinttávadó új alkalmazásai a gyógyszer- és élelmiszeriparban

 

A radaros mérőműszerek fókuszálási képessége az adó frekvenciájától és az effektív antennafelülettől függ.

Az eddig elterjedt radaroknál a leggyakrabban 26 GHz-es vivőfrekvenciát használtak. Azáltal, hogy a VEGAPULS 64 több mint háromszoros vivőfrekvenciát alkalmaz, az antenna mérete a 26 GHz-es antennákénak egyharmadára csökkenhet a radarsugár fókuszálásának csökkenése nélkül. A kis antennaméret miatt az új műszer jelentősen kisebb folyamatcsatlakozásokba szerelhető. A telepítés akár még ¾”-es folyamatcsatlakozásban is lehetséges, amely rendkívül komoly előny – különösen az élelmiszer- gyógyszer- és biotechnológiai iparra jellemző kisméretű tartályokban.

A korábbiakhoz képest háromszoros frekvenciának más előnyei is vannak: jelentősen csökken a rövid távolságokon különösképpen zavaró visszavert jelek előfordulása. Ez azért is kritikus fontosságú az ipari méréstechnikában, mert ezek ellen az antennaméret növelésével és nagyobb holtzónával lehetett védekezni – azaz az antenna és a folyadékfelszín között viszonylag nagyobb távolságot kellett tartani. Ez különösen a kisméretű tartályoknál ütközött komoly nehézségbe. Az új VEGAPULS 64-technológiával azonban sokkal nagyobb pontossággal lehet mérni a tartály aljától egészen addig a szintig, amikor a folyadék már csaknem érinti a készülék antennáját.

PN-VEGAPULS-64-2016-Small-Antenna
Ezekben a szigorúan szabályozott iparágakban egy másik előny is mutatkozik: a kis beépítési méret miatt a létező folyamatcsatlakozásokat zavartalanul ki lehet használni, nincs szükség költséges módosításokra. Az aszeptikus folyamatszerelvények már a piacbevezetés óta elérhetők, amelyekben kizárólag PTFE[1]-anyagokat használnak a tisztítandó felületeken. Ezek a folyamatcsatlakozó szerelvények megfelelnek a 3A[2], az FDA[3] és az EHEDG[4] követelményeinek.
Mivel a radarjelek áthatolnak a kémlelőablakok üvegfelületén és az üvegtartályok falán, bizonyos esetekben a radaros szinttávadó még a tartályon kívül is telepíthető. Ez a módszer a VEGAPULS 64 nagyobb vivőfrekvenciájával még könnyebben megvalósítható, ami olyan megoldásokat eredményez, amelyek különösen az élelmiszer- és gyógyszeripar területén használhatók előnyösen.

A VEGAPULS 64 típust (www.vega.com/radar) és a VEGA többi termékét Magyarországon a DATCON Ipari Elektronikai Kft. forgalmazza.

 

DATCON Ipari Elektronikai Kft.
1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. épület
Tel.: +36 1 460 1000, fax: +36 1 460 1001
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., web: www.datcon.hu

 


[1]  Poli-tetrafluor-etilén: nagy kémiai és termikus ellenálló-képességű, kis súrlódású műanyag (közkeletű neve teflon, a DuPont cég védett márkaneve)

[2]  A higiénikus iparágak részére ajánlásokat kidolgozó nonprofit szervezet

[3]  Food and Drug Administration – Az USA szövetségi ügynöksége az élelmiszeripar és a gyógyszeripar hatósági szabályozásának és követelményrendszerének kidolgozására és ellenőrzésére

[4]  European Hygienic Engineering & Design Group – a higiénikus iparok európai mérnöki szakmai szervezete