Skip to main content

A CAD-Terv cégcsoport szakmai napja

Megjelent: 2015. november 10.

Cad Terv csereA CAD-Terv cégcsoport meglévő és potenciális partnerei számára rendezett szakmai napján átfogó képet kaptunk azokról a problémákról, amelyekre megoldást kínálnak ügyfeleiknek a mechanikai és elektronikai tervezéstől – akár a határterületeken is – a kivitelezésig vezető út mentén.

 

 

Szubjektív tudósítás

Szubjektív tudósítás? Fából vaskarika, mondhatná az olvasó. Ha tudósítás, legyen tárgyilagos, objektív. Ha nem az, akkor nem tudósítás. Épp ezért, ha a szerkesztő mégis „beengedi” saját véleményét, gondolatait egy vállalati szakmai rendezvény összefoglalójába, annak oka kell legyen. Ezúttal az ok a CAD-Terv-cégcsoport október 15-i szakmai rendezvénye és a Magyar Elektronika szeptemberi lapszámában, a „Lectori salutem” rovatban megjelent szerkesztői „füstölgésem” témája közötti váratlan „rezonancia”; pozitív ellenpélda, amely azt mutatja: másképp is lehet vállalati szakmai rendezvényt szervezni, mint „fél gőzzel”, fél odafigyeléssel, amolyan „kötelező gyakorlatként”. A tisztesség kedvéért meg kell említeni, hogy több hasznos, érdekes, tanulságos szakmai bemutatón is részt vehettem az utóbbi időben, de ezek közül a CAD-Terv eseménye vitathatatlanul kiemelkedik a „szezon” legjobbjaként. A szerkesztő büszke lehetne, ha ezt a sikert a saját szeptemberi megnyilvánulásának eredményeként könyvelhetné el, de itt nem ez a helyzet: a CAD-Terv szakemberei – amint azt Nadj István ügyvezetőtől megtudhattam – már közel fél éve „csiszolták”, finomították az esemény menetrendjét és az előadásokat, mire október 15-én, a Novotel Budapest konferenciatermeiben a meghívottak elé léptek vele. Látszott az igényes előkészítés hatása: egy terméknek az ötlettől a megvalósulásig vezető útját bemutató, stilizált „sikertörténet-videóra” felfűzött gondolatmenet állomásait az előadók – stílusosan szólva – „varratmentesen” adták tovább egymásnak, és a történet végén – nyomatékul – a meghívottak megkapták a fizikai­lag is „megfogható”, működő termék egy példányát.
Ritka az a cégbemutató, amelyről a tudósító a formával és nem a tartalmi vonatkozásokkal kezdi a beszámolót. De ez egy „szubjektív tudósítás” kereteibe belefér, különösen akkor, ha az alaposan kidolgozott forma sikeresen fejezte ki a CAD-Terv cégcsoportnak egy termék megszületésében vállalt szerepét. A cég tevékenysége a terve­zési folyamattól a sorozatgyártás megindításáig számos lépésben kapcsolódik az innovációs folyamathoz, és nemcsak informatikai támogatást nyújtó szoftvereszközökkel, hanem akár a tervezési fázisban való közvetlen közreműködéssel is.
A jelenkor kihívása, hogy egy termék létrehozását egyre kevésbé bízzák nagy, erősen szakosodott tervezőkből álló csapatra, ellenben egyre gyakoribb, hogy egy kis team, sőt, nemegyszer egyetlen mérnök kap megbízást a teljes termékfejlesztés lebonyolítására. Ez nyilván komoly mértékben megemeli a fejlesztőkkel szembeni elvárások szintjét, és nem csak a fejlesztés különböző szakfeladataiban való széles körű jártasság területén. A fejlesztés már régen nem „művészi tevékenység”, aminek a saját tempójában, a „talán lesz majd eredmény” ígéretével vághat neki a mérnök. Pontosan megfogalmazott műszaki követelményeket kell teljesítenie, és az éles piaci verseny a piacképes, gyártható termék elkészülésének időtartamát is szigorúan behatárolja. Az időkorlát arra is rákényszeríti a mérnököket, hogy egyre több fejlesztési részfolyamatot szervezzenek párhuzamosan. Egyszerre kell például az elektronikát és a befoglaló mechanikát tervezni – vagy épp fordítva: egy adott mechanikába kell „belefejleszteni” az elektronikát. Az ezzel járó „újratervezések” száma és időszükséglete csak akkor tartható kézben, ha bármelyik részfeladatban történt változás, amely a másik szakterület tervezési munkájára is kihat, az együttműködő partnerek által is azonnal látható, és a tervekben nyomon követhető. A CAD-Terv cégcsoport bemutatója azt a szándékot fejezte ki, hogy ebben – a sok esetben komoly kompetenciát, áttekintő-, szervező- és együttműködő képességet igé­nylő – feladatban vállaljanak aktív szerepet.
A CAD-Terv cégcsoport szakmák közötti, „átjárást” igénylő területen szerzett tapasztalata valódi segítséget jelent akár a kapacitáshiánnyal küzdő vállalkozásoknak is azzal, hogy életrevaló ötleteiknek ne kelljen megvárniuk megvalósításukhoz szükséges erőforrások felszabadulását.
A CAD-Terv cégcsoportnak az innováció elősegítését szolgáló képességeit kitűnően reprezentálta a példásan szervezett októberi szakmai bemutatkozás.


Szerző: Tóth Ferenc