Skip to main content

Tápegységek mindennapos használatra

Megjelent: 2017. október 04.

01 abra RSNagy terhelhetőség és kiváló jellemzők – megfizethető áron

Ha valami nem hiányozhat a mérnök laborasztaláról, az a tápegység. Feladata egyszerű: a vizsgált elektronikus berendezést kell táp- és egyéb üzemi feszültségekkel/áramokkal ellátnia. Az értéke azonban a részletekben rejlik: a munka hatékonysága és a biztonság múlik azon, mennyire „tarthatja kézben” a műszer szolgáltatásait a felhasználó. Megfizethető áruk ellenére ebből a szempontból sem hagynak hiányérzetet a Rohde & Schwarz új tápegység-modelljei.

 

A két új, R&S®NGE100 sorozatú tápegység számos, a kategóriájára nem jellemző különleges képességgel rendelkezik – és mindezt kedvező áron.
A kétcsatornás, R&S®NGE102 típusú és a háromcsatornás, R&S®NGE103 típusú tápegység (1. ábra) csatornánként 33,6 W teljesítményt szolgáltat, így a legnagyobb terhelhetőségük rendre 66 W, illetve 100 W. Mindkét műszer könnyen, intuitívan kezelhető: az összes funkciójuk előlapról vezérelhető, a feszültségszint, az áramkorlát és a különféle védelmi funkciók küszöbszintjei a forgatógombbal állíthatók be. Nagyméretű, színes kijelzőjükről mindig tisztán leolvashatók az üzemi paraméterek. A megjelenített számértékek feszültséggenerátoros működés esetén zöld, áramgenerátoros üzemmódban vörös színűek. Az inaktív csatornákat sárga színnel jelzi a berendezés, az ezekre vonatkozó beállítási értékeket pedig kékkel ábrázolja.

 

01 abra RS

1. ábra Az R&S®NGE100 sorozatú tápegységek igen jó hatásfokkal és kismértékű hullámossággal rendelkeznek, valamint számos, a kategóriájukban ritka kényelmi funkciót nyújtanak


R&S®NGE100 – mitől különleges?

A Rohde & Schwarz mindenféle minőségi- és árkategóriában kínál tápegységeket (2. ábra). Az R&S®NGE100 sorozatú berendezések alapszintű műszernek számítanak, de a kategóriájukra nem jellemző, fejlett funkciókkal rendelkeznek.

 

 02 abra RS

2. ábra A Rohde & Schwarz tápegység-választéka meglehetősen sokrétű, gyakorlatilag mindenféle fejlesztési és gyártási igény kielégíthető a kínálatával (itt néhány tipikus példát tüntetünk fel). Az új, R&S®NGE100 sorozatú berendezések alapszintű műszerek


Galvanikusan leválasztott kimenetek

Az R&S®NGE100 sorozatú tápegységek kimenetei teljes mértékben függetlenek egymástól, rövidzárvédelemmel rendelkeznek és nincsenek kapcsolatban a földelt készülékházzal. Az említettekből következően számos különféle módon köthetők össze egymással. Például két csatorna segítségével szimmetrikus, 12 V-os tápfeszültség (±12 V, lásd 3. ábra) hozható létre. Ha mindkét csatorna követő üzemmódra van kapcsolva, a vizsgált eszközre jutó feszültség a forgatógombbal egyszerre változtatható (például ±12 V és ±15 V. között).

 

 03 abra RS

3. ábra Összekapcsolt kimenetek, például szimmetrikus tápfeszültség előállítására

A kimenetek párhuzamos és soros összekapcsolása

Minden csatorna teljes mértékben egyenértékű, azaz sok más tápegységgel ellentétben itt nincsenek kisebb feszültség- és áramszintű, „kiegészítő” csatornák. Minden kimenet maximális feszültsége 32 V, legnagyobb árama pedig 3 A lehet, maximális leadható teljesítménye 33,6 W. Ha a felsoroltaknál nagyobb feszültség- vagy áramszintekre van szükség, több csatorna összekapcsolható (4. ábra).

 

 04 abra RS

4. ábra Az R&S®NGE100 sorozatú tápegységek csatornáit össze lehet kapcsolni, nagyobb kimeneti feszültség vagy áram biztosítása érdekében

Védelmi funkciók

A tápegységek a védelmi funkcióik tekintetében is kivételesek. Minden csatornára külön-külön állítható be feszültség-, áram- vagy teljesítménykorlát. Egy ilyen határérték túllépése esetén a műszer az adott csatornát automatikusan lekapcsolja és figyelmeztető üzenetet jelenít meg a képernyőjén. Több biztosítót egymáshoz csatoló, ún. „FuseLink” funkciója segítségével egyidejűleg több csatornán figyeli az áramviszonyokat és szükség esetén lekapcsolja az összerendelt kimeneteket. Késleltetett kioldás is beállítható a tápegységen, melynek lényege, hogy az elektronikus túláramvédelem aktivizálási idejének hangolásával figyelmen kívül hagyhatók a rövid „áramtüskék".

Távvezérlés

A tápegységek USB-illesztővel rendelkeznek, melyen keresztül minden funkciójuk külső számítógép segítségével távvezérelhető. E célból – LAN- vagy WAN-hálózatról történő eléréshez – Ethernet-opciót, illetve külön vezetéknélküli LAN-hozzáférést biztosító opciót is kínál a gyártó. Mindkét kiegészítés kulcskóddal engedélyezhető. Az R&S®NGE100 sorozatú berendezések (akárcsak más műszerek) hálózatba építhetők és böngészőből is kezelhetők. Például egy osztálytermen belül az összes diák tápegységét egyszerre vezérelheti az oktató.

 

Szerző: Klaus SchiffnerRohde & Schwarz

 

Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest
Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

Még több Rohde & Schwarz