Skip to main content

Szűk beépítési helyekre tervezett csatlakozók

Megjelent: 2023. augusztus 23.

binder lidA 720/770 sorozat szögletes változatai

A pattintható reteszelésű műanyag szögletes csatlakozók érzékenyek a hibás kezelésre, ezért kihívást jelentenek a tervezés szempontjából. A 720-as miniatűr sorozathoz a binder egy biztonságos és robusztus, terepen rögzíthető szögletes változatot fejlesztett ki, amely a korlátozott beépítési körülményekkel rendelkező alkalmazásokat célozza meg. A miniatűr NCC 770-es sorozathoz mostantól szintén elérhető egy szögletes megoldás – a kábelkivezetés változó irányával.

 

A binder, az ipari kör alakú csatlakozók vezető szállítója a 720-as és 770-es termékcsaládját egészítette ki terepen rögzíthető szögletes változatokkal. Az ilyen kompakt szögletes csatlakozókat a készülék-, épület- és üzemmérnöki tevékenységben használják: különösen ott, ahol szűk helyeken kell biztonságos elektromos csatlakozásokat létrehozni. A 720/770 sorozat bepattanó vagy bajonettzárral ellátott szögletes változatai megbízható és helytakarékos alternatívát jelentenek az egyenes változatokkal szemben.

 

Háttér: az üzembiztonság mint tervezési prioritás

A 720-as pattintható sorozatú csatlakozók esetében az elektromos csatlakozást mechanikusan rögzítik a megfelelő nyílásba beakadó pattintóhorgok, amelyek így rögzítik az interfészt. Ez a fajta reteszelés azonban hajlamos a helytelen kezelésre: ha a csatlakozót nem tengelyirányban, hanem a tengelyéhez képest ferdén húzzák le, akkor a műanyag karabinerhorgok a húzási erő nagyságától és irányától függően tönkremehetnek. Ennek az alkalmazási hibának a megelőzése érdekében a binder termékfejlesztői egy menetes gyűrűt illesztettek az érintkezőtest és a ferde ház közé. Így a csatlakozó tengelyéhez képest valamilyen szögben kifejtett erőbehatás esetén is védve vannak a karabinerhorgok a sérüléstől, és a csatlakozók a szabványos követelményeket jóval meghaladó terhelést is kibírnak.
A kiegészítő menetes gyűrűvel két további tervezési követelményt lehetett teljesíteni:

 • A koncepció lehetővé teszi, hogy a binder a 770-es sorozatot sok azonos alkatrész felhasználásával szögletes változatban is kínálja.
 • Az érintkezőtest 90°-os lépésekben elforgatható, így a felhasználó megválaszthatja a kábelvezetés irányát.

A kábelvezetés általában problémás a 90°-os szögű csatlakozóházak esetében. Amint az más termékcsaládokból ismert, a kábel 90°-kal történő hajlítása gyakran nehézkes. Ezért az új házaknál 100°-os szöget választottak, ami jelentősen leegyszerűsíti a kábelszerelést.

 

binder csatlakozók

A 720-as és 770-es sorozat ferde változatai megkönnyítik az eszközcsatlakozást, ha a telepítési hely korlátozott (Fotó: Binder)

  

A szögletes csatlakozók részletesen

A 720-as pattintható sorozat új, szögletes változatai például világítástechnikai berendezésekben, üvegházi fűtési rendszerekben és e-kerékpárokban használatosak. A sorozat 60…250 V közötti névleges feszültségre és 2…7 A közötti áramokra specifikált. A 3-12 tűs csatlakozók esetében a kábelzárás forrasztással történik. Megfelelnek az IP67-es védelmi fokozatnak (párosítva), és több mint 500 párosítási ciklust bírnak ki.
A 770-es sorozatú, bajonettzárral ellátott NCC (Not Connected Closed) szögletes csatlakozókat például kompakt kézi vezérlőpanelekben, otthoni orvosi eszközökben és laboratóriumi mérőműszerekben használják, amelyeket különösen helytakarékosan – például a fal közvetlen közelében – kell felszerelni. A 8-tűs csatlakozók forrasztási kivezetőkkel is el vannak látva; a névleges feszültség és áram 175 V, illetve 2 A. A binder NCC technológiájának köszönhetően az IP67-es védettségi osztályba tartozó csatlakozók párosított és nem párosított állapotban is elérik az IP67-es védettséget. A csatlakozók több mint 5000 párosítási ciklust bírnak ki.
A 720-as és a 770-es sorozat csatlakozói a fekete mellett piros, zöld és kék színben, valamint az orvosi alkalmazásokban jellemző fehér (RAL 9002) színben is kaphatók.
Alkalmazási területek:

 • Világítás- és fűtéstechnika, e-mobilitás (720-as sorozat);
 • mobil és laboratóriumi műszerek, orvostechnika, laboratóriumi méréstechnika (770-es sorozat).

Jellemzők:

 • Zárrendszer: pattintható (720-as sorozat), bajonett (770-es sorozat);
 • bekötés: forrasztással;
 • tüskeszám: 3-tűs, 12-tűs (720-as sorozat), 8-tűs (770-es sorozat);
 • névleges feszültség: 60…250 V között (720-as sorozat), 175 V (770-es sorozat);
 • színes változatok;
 • változtatható kábelkivezetés;
 • védettségi fok: IP67 (csatlakoztatva)
 • párosítási ciklusok: > 500 (720-as sorozat), > 5000 (770-es sorozat).

 

Franz Binder GmbH & Co. Elektrische Bauelemente KG
Roetelstrasse 27
D-74172 Neckarsulm/Németország
Tel.: +49 (0) 7132 325-0
Fax: +49 (0) 7132 325-150
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.binder-connector.de

 

#21315a