Skip to main content

Szoftveradománnyal támogatja a Debreceni Egyetem mérnökképzését az NI Hungary Kft.

Megjelent: 2019. január 16.

ni hungary kft szoftveradomanyozas lidMintegy 15 millió forint értékben ajándékozott LabVIEW Multisim szoftver licencet a National Instruments debreceni leányvállalata a Debreceni Egyetemnek a műszaki és természettudományos képzés támogatása érdekében.

 

 

 

 

A Debreceni Egyetem számára fontos minden olyan támogatás, amely az egyetemi oktatás színvonalát tovább emeli. Az NI Hungary Kft. támogató partnercége a Debreceni Egyetemnek – hangsúlyozta Prof. Dr. Bács Zoltán az egyetem Műszaki Karán megtartott sajtótájékoztatón. A kancellár megköszönte a műszaki és a természettudományi karok nevében is az adományt és reményét fejezte ki, hogy egy stratégiai megállapodásban még hatékonyabbá tudják tenni az együttműködést.

Prof. Dr. Kéki Sándor, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánhelyettese elmondta, hogy ez a konstruktív kapcsolat a Debreceni Egyetem és a National Instruments között már az NI Hungary Kft. megalakulása, azaz 2001 óta tart. Kiemelte, hogy csak az utóbbi három évben mintegy 60 millió forint értékben kaptak eszköz- és szoftvertámogatást az amerikai vállalattól. Emellett a cég mérnökei egy kihelyezett tanszéken közvetlenül is bekapcsolódtak az oktatásba, amelynek köszönhetően egy gyakorlatorientált képzés valósul meg, és piacképes tudáshoz juttatja a pályakezdő mérnököket.

 

ni hungary kft szoftveradomanyozas 1

Prof. Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja és Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője a LabVIEW Multisim szoftver licencek adományozásával egybekötött sajtótájékoztatón 

 

Számos közös és sikeres projektet sikerült már megvalósítani a Debreceni Egyetemmel 2001 óta – hangsúlyozta Dr. Ábrahám László. Az NI Hungary Kft. ügyvezetője rámutatott, hogy a cég fontos célkitűzése az oktatás támogatása, ezért segítették – többek között – a hajdúböszörményi óvónőképzésben a robotprogramozás tantárgy bevezetését, vagy azt a kutatást, amelynek eredményeként a debreceni villamosmérnökök által készített műszer precízebben képes megmérni az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadron-ütköztetőjének üzemi hőmérsékletét. Az ilyen együttműködések az iparral öregbítik a Debreceni Egyetem jó hírét, és erősítik a képzés színvonalát. A mostani adomány is ezt a fejlődést szolgálja – tette hozzá a szakember. Az ún. LabVIEW Multisim szoftver segítségével a hallgatók áramköröket tervezhetnek és próbálhatnak ki közel 30 000-féle komponens használatával úgy, hogy azokat nem kell a valóságban megépíteni, hanem egy szimulációs környezetben tesztelhetik. Az így megszerzett tudás viszont lehetővé teszi, hogy a mérnökhallgatók az iparban azonnal hasznosítani tudják majd az ismereteiket.

 

ni hungary kft szoftveradomanyozas 2

 

Dr. Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánhelyettese kiemelte, hogy ezzel a licenccel az egyetem egy olyan világszínvonalú termékhez jutott hozzá, amely lehetővé teszi, hogy a villamosmérnök és mechatronika szakos hallgatók például áramköröket tervezhessenek a kiberfizikai térben. Ez pedig azt jelenti, hogy a képzés megfelelhet az Ipar 4.0 kihívásainak, amely a piac részéről is elvárás. A 15 millió forint értékű szoftvernek köszönhetően be tudják indítani az elektronikai gyártásspecializációt a mechatronikai mesterszakon, de az alapszakon is új, még korszerűbb alapokra tudják helyezni az áramkörtervezést és szimulációt. Ez pedig óriási előrelépés a Műszaki Kar életében – mutatott rá Dr. Husi Géza tanszékvezető.

 

Forrás: az NI Hungary Kft. sajtóközleménye