Skip to main content

Szintet lép a magyar autóipar

Megjelent: 2018. november 12.

AUTOMOTIVESikerrel zárult a 6. AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás

A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban 2018. október 17–19. között megrendezett 6. AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításra és 27. AUTÓTECHNIKA-AUTODIGA Nemzetközi járműfenntartó-ipari szakkiállításra szervezett szakmai konferenciák telt házzal zajlottak, a résztvevők szerint különösen eredményes volt a beszállítói fórum, ahol számos üzletet kötöttek.

 

Az eddigi évek egyik legsikeresebb járműipari kiállításcsokra ért véget 2018. október 19-én. A három napos rendezvényen 15 országból, 255 kiállító vett részt, ami 16%-os emelkedést mutat a tavalyi kiállításhoz képest. A megnövekedett érdeklődés a látogatószámon is megmutatkozott, hiszen átlagosan napi 20%-kal haladta meg a 2017-es rendezvényét. Bruttó 20 000 négyzetméteren a négy magyarországi autógyár mellett számos, a saját területén meghatározó cég volt jelen: TIER1, TIER2 és TIER 3 szintű beszállítók, az iparághoz kapcsolódó szolgáltatók, állami szervezetek és a szakmát képviselő szövetségek.

Az esemény fővédnöke, Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a kiállítás megnyitóján tartott beszédében kiemelte: „Szintet lép a magyar autóipar, cél, hogy a gyártás mellett Magyarország élen járjon a technológiák fejlesztésében is. A kormány támogatja, hogy a magyar tulajdonú kis- és középvállalatok az autóiparban is a termelési és értékláncban minél magasabb hozzáadott értéket tudjanak előállítani, saját szellemi termékkel legyenek képesek megjelenni.” Dr. Palkovics László hangsúlyozta: „Az autóipar a magyar gazdaság hajtómotorja, lehetővé teszi, hogy a gazdaság növekedése tartósan 4% felett legyen.”
„Az ágazat a legutóbbi »forradalom«, az Ipar 4.0 indulása óta nem egyszerűen követője, de motorja a változásoknak” – ezt már Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója mondta. „Kiállítás-szervezőként és cégvezetőként büszke vagyok arra, hogy részesei lehetünk ennek a forradalomnak a HUNGEXPO-val. Magyar emberként pedig arra vagyok büszke, hogy Magyarország ennek a forradalomnak az egyik éllovasa, immár nem csak, mint az autógyártás helyszíne, hanem mint a változás alakítója is” – tette hozzá a vezérigazgató.

 

1539850084 automotive 181017 0917 DSC 4845 

 

Szakmai találkozók, képzések, verseny

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó konferenciák középpontjában a mesterséges intelligencia, a 3D nyomtatás, az elektromos hajtás és az Ipar 4.0 állt. A szakmai találkozók közül kiemelkedett az Innováció – az autóipar hajtóereje konferencia, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében, a Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia, valamint Az e-mobilitás másképpen 4. konferencia, amelyet a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szervezett.

 

1539850085 automotive 181017 0922 DSC 4650


A MAGE – MAJOSZ – HIPA B2B beszállítói fórumon 16 beszerző cég, 31 beszállító céggel, 140 tárgyalást kezdeményezett.
A látogatók különböző szakmai képzéseken vehettek részt, amelyek közül is kiemelkedően sikeres volt idén a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete, valamint a Maróti Könyvkereskedés Kft. által szervezett Továbbképzés a szellemi tulajdon védelmében – Fókuszban a BMW című rendezvény és a Schneider Electric által szervezett villanyszerelő képzés.
A kiállításra időzítették a Látni és látszani országos közlekedésbiztonsági akció hivatalos megnyitóját és az ehhez kapcsolódó sajtótájékoztatót.
Idén a BME Formula Racing Team csapata nyerte a mérnökhallgatók ötödik alkalommal meghirdetett TechTogether versenyét, amelyen ezúttal 8 egyetem 15 csapata vett részt. A verseny célja volt – az ismeretek felmérésen túl – szorosabb kapcsolatot teremteni a műszaki felsőoktatásban tanulók és a járműipari cégek között. Ezen felül a kiállító járműépítő csapatok népszerűsítették a műszaki pályát a középiskolás fiatalok számára.
A HUNGEXPO évek óta elkötelezett támogatója a hazai munkaerőpiac javítását célzó elképzeléseknek, így idén is felajánlotta internetes felületeit a kiállítóknak, akik több mint 150 nyitott pozíciót hirdettek meg, amelyekről a kiállításon érdeklődhettek az álláskeresők.

 

1539850085 automotive 181017 0933 DSC 4726

 

Magyarországi autógyárak az AUTOMOTIVE HUNGARY kiállításon

A kiállítás három napja alatt több ezren keresték fel a négy magyarországi autógyár standjait, ahol megtekinthették a legújabb fejlesztéseket. Az AUDI HUNGARIA elhozta a szinte teljes egészében Magyarországon tervezett és gyártott nagy teljesítményű motorját, amelyet a többi között a Roadster autókba szerelnek, valamint az új elektromos motorját, amelynek borítása szintén a győri üzemben készül. A Mercedes-Benz kecskeméti gyárának standján idén két különleges autó is várta az érdeklődőket: egy sportos új Mercedes-Benz A-osztály, amelyet első Németországon kívüli helyszínként Kecskeméten kezdtek gyártani 2018-ban, és egy luxus felszereltségű, extravagáns Mercedes-AMG GT Roadster. A gyár standjának népszerű eleme volt az autóverseny-szimulátor, valamint a VR-szemüveg segítségével tett virtuális gyárlátogatás. A világhírű autógyártó kecskeméti telephelyén 2012-ben indult be a termelés, és azóta Magyarország meghatározó vállalatává vált. A gyár ma Magyarország egyik legnagyobb munkaerő-foglalkoztatója. Idén is bemutatkozott a kiállításon az Opel Magyarország, amelynek szentgotthárdi üzeme a cég legnagyobb európai motorgyára, ahol évente több mint 600 ezer motort állítanak elő. Az Opel a kiállításra elhozta népszerű CROSSLAND-X és GRANDLAND-X modelljeit is. A Magyar Suzuki Zrt. standjának fontos eleme a Magyarországon legnagyobb darabszámban értékesített, hazai gyártású Vitara megújult változata volt.

 

1539850269 automotiv

 

Az AUTOMOTIVE HUNGARY társrendezvénye ezúttal is az AUTÓTECHNIKA-AUTODIGA szakkiállítás volt. A hazai autójavító és -fenntartó ipar legjelentősebb szakmai fórumán a diagnosztika, a garázsberendezések és a gépjárműalkatrészek, valamint a szolgáltatások kínálatát egy fedél alatt tekinthették meg a gépjárműjavító szakma szereplői.

 

(forrás: A HUNGEXPO eseményzáró sajtóközleménye)

 

Még több Automotive Hungary