Skip to main content

Szabadság a kollaboratív robotok számára

Megjelent: 2021. december 08.

igus lidAz igus 7. tengelye akár 400 százalékkal képes növelni a munkaterületet. A drylin fogazott szalagtengely a plug & play készletnek köszönhetően mostantól kompatibilis az összes könnyűszerkezetes robotgyártó termékével.

 

 

 

A kollaboratív robotok több mint hat métert tudnak mozogni, és így megnégyszerezik a munkaterületüket. Az igus által ehhez a feladathoz kínált 7. tengely egy egyszerű plug & play készletnek köszönhetően mostantól kompatibilis a világ összes könnyű kobotjával. Eddig a Universal Robots, az Epson és az igus robolink sorozatú modelljei profitáltak ebből a megnövekedett mobilitásból. Most az Omron, Franka Emika, Doosan, Yuanda Robotics és sok más könnyűszerkezetes robotikai beszállító is tud csatlakozni.
Alexander Mühlens szerint az igus által 2020 nyarán bevezetett úgynevezett 7. tengely – egy elektromos fogasszíjhajtással ellátott lineáris tengely – első felhasználói el voltak ragadtatva: „A további tengelynek köszönhetően a kobotok hirtelen olyan mozgékonyak lettek, mint az emberek. Ez lehetővé teszi számukra, hogy többféle feladatot vállaljanak az automatizálási környezetben, ami sokkal termelékenyebbé teszi őket” – mondja az igus automatizálási technológiáért felelős vezetője. – „Ezért úgy döntöttünk, hogy kiterjesztjük a rendszer kompatibilitását a világ összes gyártójára, például az Omronra, a Franka Emikára, a Doosanra és a Yuanda Roboticsra. Az alkalmazkodást egy megfelelő, hardverből és szoftverből álló plug & play készlet segítségével tesszük lehetővé.”

 

igus 1

1. ábra Kobotok mozgatása kenés és karbantartás nélkül: a kobotok
7. robottengelye most már minden gyártóval kompatibilis (Forrás: igus GmbH)

 

 

Csatlakoztatásra kész teljes megoldás
minden könnyű kobothoz

A jövőben minden könnyűszerkezetes kobot a 10 és 50 kilogramm közötti súlytartományban, vagy a dinamikától függően 2 és 20 kilogramm közötti hasznos teherrel képes lesz a 7. tengely használatára. Az igus a rendszert csatlakoztatható komplett megoldásként szállítja egyetlen forrásból. A rendszer a drylin ZLW sorozatú, akár hat méter hosszú, fogazott szalagtengelyből áll, amely két párhuzamos alumíniumból készült, padlóra, falra vagy mennyezetre szerelhető sínnel, valamint egy léptetőmotoros fogazott szalaghajtással rendelkezik, amely 0,3 milliméteres pozicionálási pontosságot biztosít. Tartalmaz továbbá egy energialáncot a táp- és adatkábelek elvezetéséhez, egy vezérlőszekrény-integrációs készletet kábelekkel, motorvezérlővel és a megfelelő szoftvermegoldással, valamint egy kocsit az adapterlemezzel, amelyet az igus több ezer kobot geometriájához igazít. Minden alkatrész tökéletesen illeszkedik egymáshoz, így a felhasználók gyorsan üzembe helyezhetik a rendszert, és költséges tervezési és beállítási munkálatok nélkül élvezhetik az új mobilitás előnyeit.

 

igus 2

2. ábra A 7. tengely megnégyszerezheti a könnyű kobotok munkaterületét,
és így a könnyű kobotok még termelékenyebbé válnak, például hegesztési alkalmazásokban (Forrás: igus GmbH)

 

 

Üzemeltetési költségek megtakarítása:
a 7. tengely kenés- és karbantartásmentes

A felhasználók nemcsak a 7. tengely tervezésekor és beszerzésekor, hanem az üzemeltetés során is időt és pénzt takarítanak meg, mert a rendszer karbantartás nélkül működik. Az ok: a kocsik az alumínium síneken a drylin lineáris technológia segítségével mozognak. A csapágyak nagy teljesítményű műanyagja alacsony súrlódású és karbantartásmentes száraz futást tesz lehetővé – nincs szükség utánolajozásra. A kenőanyagok hiánya higiénikussá is teszi a rendszert, mivel a kenőolaj igazi szennyeződésmágnes, különösen az FDA-kompatibilis alkatrészeket tartalmazó rozsdamentes acélból készült változatban a lineáris vezető így kiválóan alkalmas olyan ágazatokban is, mint például az élelmiszeripar.

 

 

 

IGUS GmbH

Az igus GmbH mozgásérzékeny műanyagokat fejleszt és gyárt. Ezek a kenőanyagmentes, nagy teljesítményű műanyagok javítják a technológiát, és csökkentik a költségeket, bármilyen mozgásformánál. Az energiaellátó rendszerek, a nagy rugalmasságú kábelek, a sikló- és lineáris csapágyak, valamint a tribopolimerekből készült menettechnika terén az igus világszerte piacvezető. A kölni székhelyű családi vállalkozás 35 országban van jelen, és világszerte több mint 4500 embert foglalkoztat. 2020-ban az igus 727 millió eurós árbevételt ért el. Az iparág legnagyobb tesztlaboratóriumaiban végzett kutatások folyamatosan újításokat és nagyobb biztonságot nyújtanak a felhasználók számára. 234 000 termék áll rendelkezésre raktárkészletről, és az élettartam online kiszámítható. Az elmúlt években a vállalat belső, induló vállalkozásokon keresztül is terjeszkedett, mint például a golyóscsapágyak, a robotizált fogaskerekek, a 3D nyomtatás, az RBTX platform a lean robotikához és az „intelligens műanyagok” az Ipar 4.0 számára. A legfontosabb környezetvédelmi beruházások közé tartozik a „chainge” program – a használt elektronikus láncok újrahasznosítása – és egy olyan vállalatban való részvétel, amely műanyaghulladékból olajat nyer vissza.

 

 

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu