Skip to main content

STEVAL-MKBOXPRO (SensorTile.box PRO)

Megjelent: 2024. február 16.

EBV cikk bevezető kiskép logóvalA mai világban a dolgok (eszközök) internete mindennapi életünk szerves részévé vált. Az intelligens otthonoktól kezdve az ipari automatizálásig mindenhol megtalálhatók az IoT-eszközök, amelyek forradalmasítják az éle­tünket és a munkánkat.

 

 

Ahogy ezek az eszközök egyre jobban elterjednek, még inkább fontossá válik a megbízható és pontos érzékelőadatok iránti igény. Itt jönnek a képbe az STMicroelectronics MEMS-érzékelői, hiszen az érzékelési képességek széles skáláját kínálják, amelyek a legtöbb IoT-eszközbe integrálhatók. Kezdve a mozgásérzékelőkkel – mint a gyorsulásmérők és az inerciális mérőegységek (a gyorsulás és a tájékozódás érzékeléséhez) – a környezeti érzékelőkön át – mint a nyomás-, hőmérséklet- és mikrofonérzékelők – az infravörös érzékelőkig – a jelenlét és a közelség érzékeléséhez – az otthoni automatizálási alkalmazásokban.

 

EBV cikk SensorTileBox top

 

Az STM kompakt SensorTile. box PRO készülékében, amely egy „minden az egyben” megoldás, ezen érzékelők többsége elérhető – számos érzékelőt, programozható funkciót és vezeték nélküli csatlakozási lehetőséget kínál. Úgy tervezték, hogy a fejlesztők számára megkönnyítse a fejlett érzékelési és csatlakozási képességekkel rendelkező IoT-alkalmazások létrehozását.

 

EBV cikk termékösszefoglaló táblázat


A fejlesztőkészlet az érzékelők széles választékát tartalmazza: az LSM6DSV16X 6 tengelyes inerciális mérőegységet (IMU – Inertial Measurement Unit) Qvar-ral (elektromos töltésváltozások érzékelése) és fejlett (AI) mesterségesintelligencia-funkciókkal; az LIS2DU12 nagyon alacsony fogyasztású 3 tengelyes gyorsulásmérőt; az LPS22DF nyomásérzékelőt a magasságméréshez és a légnyomás megfigyeléséhez; az LIS2MDL magnetométert a tájékozódási feladatokhoz; az MP23DB01HP mikrofont a hangfelismerő alkalmazásokhoz és végül az STTS22H hőmérsékletérzékelőt.

 

EBV cikk Solution block

A STEVAL-MKBOXPRO blokkdiagramja


Az LSM6DSV16X egy nagy teljesítményű, kis fogyasztású, 6 tengelyes kis IMU, amely egy 3 tengelyes digitális gyorsulásmérővel és egy 3 tengelyes digitális giroszkóppal rendelkezik, és a legjobb IMU-érzékelőt kínálja a háromcsatornás architektúrával a gyorsulási és szögsebességadatok három külön csatornán (felhasználói felület, OIS és EIS) történő feldolgozásához, dedikált konfigurációval, feldolgozással és szűréssel.
Lehetővé teszi a folyamatokat a peremszámításban, kihasználva a beágyazott, fejlett, dedikált funkciókat, például egy véges állapotú gépet (FSM) a konfigurálható mozgáskövetéshez és egy gépi tanulási magot (MLC) a kontextustudatossághoz, exportálható mesterségesintelligencia-funkciókkal az IoT-alkalmazásokhoz.
Támogatja az adaptív önkonfigurációs (ASC) funkciót, amely lehetővé teszi az FSM számára, hogy valós időben, a gazdaprocesszor beavatkozása nélkül automatikusan átkonfigurálja az eszközt egy adott mozgásminta észlelése vagy az MLC-ben konfigurált adott döntési fa kimenete alapján.
A beágyazott Qvar (elektromos töltésváltozások érzékelése) a felhasználói felület olyan funkcióihoz alkalmazható, mint az egy-kettő-három érintés, a megnyomástartás, a jobb vagy bal oldalra húzás.

 

 

A Qvar technológia hatása a szenzortechnikában és gyakorlati alkalmazásai

A Qvar, amely az elektromos töltés (= Q) változását (= var) jelenti, az STMicroelectronics szabadalmaztatott találmánya, ami képes érzékelni a különböző külső tényezők, például fém vagy víz közelsége miatt bekövetkező elektromos térváltozásokat, amelyeket kvázi-elektrosztatikus potenciálváltozásoknak nevezünk. Ez a tulajdonság lehetővé teszi, hogy a Qvar közvetlen érintkezés nélkül is érzékelje a környezeti változásokat, ami jelentős előrelépést jelent az érzékelő alkalmazásokban.

A Qvar technológia gyakorlati megvalósítása a különböző ST-érzékelőkben, valós környezetben

Barometrikus érzékelők: Az ILPS22QS és az ILPS28QSW a Qvar technológiát tartalmazza, ami növeli a barometrikus érzékelési képességeket. Kvázi-elektrosztatikus potenciálváltozásokat mérnek, amelyek hasznosak az ipari megfigyelésben. Az ILPS28QSW vízálló tokozása bizonyítja a Qvar alkalmazkodóképességét a legkülönbözőbb körülmények között.

Inerciális mérőegységek (IMU): A Qvar technológiája kiterjed az LSM6DSV16X, LSM6DSV16BX és LSM6DSV32X IMU-kra, jelentősen javítva a mozgásérzékelést. Az LSM6DSV16X a pontos mozgáskövetésről ismert, míg az LSM6DSV32X egy 3 tengelyes digitális giroszkóppal és egy 3 tengelyes digitális gyorsulásmérővel egészíti ki, így hatékony a kifinomult alkalmazásokhoz; ezek a termékek MLC-t (Machine Learning Core) is beágyaznak, ahol a Qvar-adatok bemenetként használhatók.

Gyorsulásmérő: Az LIS2DUXS12 kombinálja a MEMS-érzékelő kialakítását a Qvar technológiával a funkcionalitás maximalizálása érdekében, minimális energiafelhasználás mellett. Ideális a pontos tevékenység- és gesztusfelismerést igénylő alkalmazásokhoz, mivel képes mérni az elektrosztatikus töltés változásait.

 


Az LSM6DSV16X tartalmaz egy analóg hubot, amely képes külső analóg bemenetet csatlakoztatni és digitális jellé alakítani a feldolgozáshoz. A SensorTile.box PRO többféle csatlakozási lehetőséget kínál, amelyek lehetővé teszik, hogy eszközök és hálózatok széles körével kommunikáljon. Ezek közé a lehetőségek közé tartozik a Bluetooth Low Energy modul, az NFC-kapcsolat és az adatátvitelhez szükséges USBC-port. Az eszközben egy nagy teljesítményű, ultra alacsony energiafogyasztású STM32U5 mikro­vezérlő található a biztonsági és egyéb funkciók ellátására.
A SensorTile.box PRO az új, azonnal használható, programozható vezeték nélküli eszközkészlet bármilyen IoT-alkalmazás fejlesztéséhez, amely távoli adatgyűjtésen és kiértékelésen alapul. Rendelkezésre áll a készlet teljes potenciálja a mozgás- és a környezeti adatok érzékelésének kihasználására egy digitális mikrofonnal együtt.
A SensorTile.box PRO kártya egy kis műanyag dobozba illeszkedik, hosszú élettartamú 480 mAh-s újratölthető akkumulátorral, kihasználva a vezeték nélküli töltő és a programozható NFC-címke előnyeit is. Az egység egyszerűen csatlakoztatható Bluetooth-on keresztül az okostelefonhoz az STBLESensor Classic alkalmazáson keresztül (Google Play és Apple Store-ból elérhető).
A SensorTile.box PRO-élmény teljes mértékben élvezhető, függetlenül a szakértelem szintjétől, a dobozkészletet három különböző modalitás szerint lehet kihasználni:

Belépési mód
A már beágyazott IoT-alkalmazások széles skálája futtatható az eszközön. Letölthető az ingyenes STBLESensor alkalmazás okostelefonra, és azonnal elkezdhető a kártya irányítása az alábbi, kifejezetten a kártya érzékelőivel való együttműködésre tervezett alkalmazások bármelyikével:

 • Mozgás: iránytű, szabadesés-érzékelés, vízszint, lépésszámláló, szenzorfúzió-kvaterniók
 • Környezeti érzékelés: barométer
 • Napló: adatrögzítő
 • AI és MLC (gépi tanulás): babasírás-érzékelő, emberitevékenység-felismerés
 • Felhasználói felület: Qtouch
 • Csatlakoztathatóság: NFC Tag

Szakértői üzemmód
Az STBLESensor alkalmazáson keresztül egyéni alkalmazások építhetők azáltal, hogy a rendelkezésre álló, beépített érzékelőkből kiválaszthatók az adott bemeneti adatok és működési paraméterek, az adatok értékeléséhez/számításához szükséges funkciók és a szükséges kimeneti típusok, miközben kihasználhatók a rendelkezésre álló nagy teljesítményű algoritmusok.

Professzionális mód
Gyorsan fejleszthetők saját, személyre szabott IoT-alkalmazások, kihasználva az STM32 nyílt fejlesztőkörnyezet (ODE) és az ST funkciócsomag-könyvtárak előnyeit, beleértve az érzékelő (AI) mesterségesintelligencia-funkciócsomagot neurális hálózati könyvtárakkal anélkül, hogy bármilyen kódolási tevékenységet kellene végezni. Professzionális felhasználók kihasználhatják az STM32 ODE firmware programozási és hibakeresési felületét a firmware nulláról történő fejlesztéséhez.

 

EBV cikk STEVAL MKBOXPRO fejlesztőkészlet

A STEVAL-MKBOXPRO fejlesztőkészlet


A készlet kártyája egy ultra alacsony fogyasztású, programozható Bluetooth® Low Energy vezeték nélküli SoC megoldást tartalmaz BlueNRG-LP 355AC, amely megfelel a Bluetooth(R) Low Energy v5.2 szabványnak. Ez az adómodul FCC (FCC ID: S9N-MKBOXPRO) és IC (IC: 8976C-MKBOXPRO; PMN: STEVAL-MKBOXPRO; HVIN: STEVAL-MKBOXPRO; FVIN: STSW-MKBOXPRO-BL) tanúsítvánnyal rendelkezik. A kártya tartalmaz egy vezeték nélküli töltőt és egy programozható NFC-címkét is, ezenkívül egy DIL24 aljzatot a MEMS-adapter egyszerű csatlakoztatásához és egy microSD™ kártyát az adatok tárolásához.

A STEVAL-MKBOXPRO által támogatott kulcsfontosságú alkalmazások:

 • Mozgáskövetés és tevékenységfelismerés
 • Rázkódásfigyelés és kompenzáció
 • Eszközkövetés
 • Függőleges érzékelés
 • Áramlásérzékelés
 • Otthoni készülékek

A STEVAL-MKBOXPRO megoldás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy intelligens, kis fogyasztású MEMS-érzékelők széles skáláján keresztül környezeti és mozgásadatokat gyűjtsenek, és azokat az STM32U585AI mikrokontrollernek köszönhetően feldolgozzák. A kis kompakt doboz és a hosszú élettartamú akkumulátor, valamint a továbbfejlesztett felhasználói felület és a csatlakoztathatóság alkalmassá teszi a készletet a viselhető és távoli megfigyelés/követés tesztelésére IoT-alkalmazásokhoz, miközben az összegyűjtött, kiváló minőségű adatokra támaszkodik.
A SensorTile.box PRO készlet megrendelhető a STEVAL-MKBOXPRO cikkszámon.

What is the SensorTile.box PRO? - YouTube

 

 

A Qvar technológia gyakorlati alkalmazásai

Víz- és folyadékszint-érzékelés:
A Qvar technológia kiemelkedik a víz- és a folyadékszint érzékelésében, kihasználva a víz vezetőképességét. Működése során a vízzel érintkező emberi ujj érintéséhez hasonló töltésátviteli folyamatot utánoz. Ez a képesség teszi hatékonnyá mind a vízszivárgás észlelésére, mind a folyadékszint mérésére.

Jelenlét- és mozgásérzékelés
A Qvar érzékelők az elektrosztatikus változások mérésével érzékelik az emberi jelenlétet és mozgást, ami az intelligens épületek és biztonsági rendszerek számára értékes. A Qvar közvetlen érintkezés nélkül lehetővé teszi a jelenlétalapú ellenőrzést, növeli az érzékelők sokoldalúságát és reagálóképességét, hozzájárulva a hatékonyabb és biztonságosabb környezetekhez.

True Wireless Stereo (TWS) alkalmazások
A Qvar technológia intuitív felhasználói élményt biztosít a TWS (igazi vezeték nélküli sztereó) fejhallgatókban a fülbe helyezett érzékelés és a gesztusfelismerés révén. Zökkenőmentesen integrálódik a felhasználó életstílusába, növeli a TWS készülékek praktikusságát és élvezetét.

A viselhető eszközök és IoT-eszközök fejlesztése
A Qvar gesztus- és tevékenységfelismerő képessége a viselhető eszközökben és IoT-eszközökben gazdagítja a felhasználói interakciót, intelligensebbé és intuitívabbá téve az eszközöket.

Az STMicroelectronics érzékelőtechnológiáinak széles spektrumán belül a Qvar figyelemre méltó előrelépést jelent, amely más innovatív funkciókat egészít ki az érzékelők általános funkcionalitásának javítása érdekében. A Qvar alkalmazkodóképessége, pontossága és nem invazív jellege értékes kiegészítője az érzékelőtechnológiáknak, amely az iparágak széles körében kínál megoldásokat és fejlesztéseket.

 

 

Az EBV Elektronik – mint vezető félvezető-forgalmazó Európában – széles gyártói portfóliójából a legújabb alkatrészek és félvezető-megoldások teljes és folyamatos ellátását garantálja. Vegye fel a kapcsolatot az EBV technológiai és piaci szakértőivel, hogy az alkalmazásaihoz az optimális megoldást választhassa!

 

Több mint disztribúció – EBV Elektronik!

Farkas Szabolcs
EBV Elektronik Kft.
1117 Budapest, Budafoki út 91–93.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ebv.com

#0b5a9a