Skip to main content

SIMATIC HMI – új szintre emelt hatékonyság

Megjelent: 2017. április 11.

P ST80 XX 02506VAz ember az automatizálás eszköztárából a legszemélyesebb kapcsolatban az „ember–gép interfésszel”, a HMI-vel van. Ennek áttekinthetősége, szemléletessége, rugalmassága ezért kulcsfontosságú a teljes automatizálási rendszer hatékonysága szempontjából. A Siemens, mint vezető automatizálási fejlesztő és gyártó cég színes HMI termékpalettát kínál a felhasználóinak.

 

TIA Portal V14

A TIA Portal legújabb, V14 verziója egyesíti a Siemens ipari automatizálási portfólióját az Ipar 4.0 kihívásainak és a digitalizált gyártás igényeinek megfelelően. A szimuláció, a nyitottság, a virtualizáció, az energiamenedzsment, a többfelhasználós hozzáférés és a felhőalapú szolgáltatások innovatív és flexibilis megoldásokat kínálnak a felhasználó számára. A TIA Portal szoftverkomponensei a már jól ismert Step7, WinCC és StartDrive mellett a SCOUT és a Simocode ES komponensekkel is kibővültek.

Vizualizációs szoftver

A TIA Portal szoftverkomponensei közül a WinCC vizualizációs szoftver az egyik alappillér, amely megteremti az utat az Ipar 4.0 felé. A V14 verzió a legújabb fejlesztéseinket, az IPC227E/IPC277E Nano sorozatú ipari PC-ket vagy a kültéri kivitelű Comfort paneleket támogatja. A szoftverben számos apró újítást találhatunk, amelyek mind a felhasználó biztonságát és a rugalmas működést hivatottak szolgálni. A kijelzőkbe épített USB-A Host port könnyedén használható a meglevő, panelen futó alkalmazások mentésére és visszatöltésére, a firmware frissítésére, illetve az új alkalmazások letöltésére. A szoftver új verziójában bővültek a távfelügyeleti lehetőségek is. Elérhető már a második generációs Basic panelek számára is licencköteles formában, a Comfort panelek esetében pedig ingyenesen a Sm@rtServer szolgáltatás. A Siemens megnövelte a panelek biztonsági mechanizmusait, így már lehetőség van a HMI és PLC közötti kommunikáció jelszavas védelmére az illetéktelen hozzáférések ellen, illetve már titkosítási eljárások védik a felhasználókezelést és a fájlrendszert. Újdonságként jelent meg a TIA PORTAL V14 verziójában a SiVArc (SIMATIC Visualization Architect) szoftvermodul. Sztenderdeken és szabályrendszeren alapuló, objektumalapú szoftverfejlesztést tesz lehetővé, lecsökkentve ezzel a fejlesztési időt és költségeket. A PLC-ben létrehozott felhasználói adattípusok (UDT) alapján képernyők, felugró ablakok, képernyőobjektumok és szöveglisták is könnyen generálhatók. A támogatott platformok a SIMATIC S7 1200/S7 1500 PLC-családok és velük kapcsolatban a HMI a Basic V2 panelektől a WinCC Professional SCADA rendszerig.

P ST80 XX 02506V

Simatic HMI-megoldások a legkülönbözőbb igényekhez

SIMATIC Basic HMI eszközcsalád

A SIMATIC HMI kínálat belépő szintje a második generációs Basic panelcsalád, amely a jól megszokott Siemens-minőségben kínál költséghatékony megoldást az egyszerűbb automatizálási feladatok HMI-felületeinek megoldásra. A kijelzők az új stílusú, széles 16:9 oldalarányúak 64000 színárnyalattal. A beépített USB-A Host porton át lehetőség van külső adattárolók használatára, illetve külső billentyűzet, egér vagy vonalkódolvasó csatlakoztatására. A panelek vagy egy Profinet vagy egy kombinált RS485 MPI/DP porttal rendelkeznek, lehetővé téve a SIMATIC PLC integrációját. Lehetőség van más ipari protokollok használatára is, mint például a Modbus RTU vagy Modbus TCP/IP. A kijelzők beépített webböngészővel és beépített webszerverrel rendelkeznek, amely lehetővé teszi a berendezések távfelügyeletét. A Basic panelek 4”, 7”, 9” és 12” képátlójú kivitelben rendelhetők.

A Comfort panelcsalád igényeseknek

A hardverbázisú megjelenítők kínálatának csúcsmodelljei a Comfort panelek, a „state of the art”, a legfrissebb irányzatok szerinti tervezés, szoftverírás és megjelenítés jegyében. A WinCE operációs rendszerrel ellátott panelek a Windowsnál megszokott szolgáltatásokat (például médialejátszót, PDF olvasót, webböngé-szőt, MS Office dokumentumok kezelését és nyomtatóintegrálást) nyújtják ipari kivitelben és Siemens minőségben. A beépített VB Script programozási nyelv kiterjeszti az alkalmazásokat és felhasználási területeket. A ledes háttérvilágítású, 16 millió színmélységű 16:9 képátlójú kijelzők igényes operátori kezelőfelületek kialakítását teszik lehetővé. A beépített Profinet és MPI/DPI interfésszel a felhasználó a fejlesztési idő alatt módosítani tudja a PLC interfészeket. Az USB-A Host, az USB device és az SD csatlakozók flexibilis adatarchiválási lehetőségeket kínálnak. Az energiahatékonyság jegyében a panelek támogatják a PROFIenergy protokollt. A Comfort panelek 4”-tól 22” méretben, nyomógombos vagy érintőképernyős kiépítésben érhetők el. A termékcsalád minőségét jól jelzi, hogy megjelenésének évében elnyerte a nemzetközi „iF design award” termékdíjat.

P ST80 XX 02949V

A robusztus kivitelű Comfort Outdoor panel extrém körülmények között nyújt ideális megoldást

Mobil HMI

A második generációs Mobile panelek a Comfort panelnél megszokott tudással, mozgatható, mobil kivitelben is kaphatók. A panelek egy flexibilis kábeles összeköttetéssel, Profinet kapcsolattal csatlakoznak a vezérlő PLC-hez, és ezen a kábelen keresztül történik a 24 VDC tápellátás is. A panelek biztonsági Estop vésznyomógombokkal is felszerelhetők, amelyek ProfiSafe protokollon keresztül egy biztonsági SIMATIC vezérlőhöz vagy hardveres kapcsolaton keresztül, Siemens 3SK1 biztonsági relékhez is illeszthetők. Egy gépvázra több dokkolóegységet elhelyezve, az „Advanced” csatlakozók használatával lehetőség van egy Mobile panel alkalmazására egyszerre több fizikai helyen úgy, hogy a fizikai csatlakozás megszüntetésekor a vészkör nem jelez szakadást. A Mobile panelcsalád 4”, 7” és 9” méretben, normál vagy biztonsági Estop nyomógombbal felszerelt kivitelben érhető el.

Megoldások extrém környezetekbe

Olajipari, gázipari, tengerhajózási vagy bányászati alkalmazásban, és általában a környezeti hatásoknak fokozattan kitett, kültéri környezetben ideális megoldás a Comfort Outdoor panel. A kijelző védett a magas UV besugárzás ellen, a frontoldal felől IP66 védettségű, ezért ideális az erős napsugárzásnak kitett és magas relatív páratartalmú környezetben használt alkalmazásokhoz. A panelek az EN 60721-3-3 Class 3B2, 3C4,3S4 szabványnak megfelelően védettek az agresszív, kémiailag vagy biológiailag aktív gázokkal és a sós kipárolgásokkal szemben, a –30°C és +60 °C közötti hőmérséklettartományban. Az automatikus fényerőszabályozó vakító napsütésben, szürkületben vagy éjszakai megvilágításnál segít megtalálni az ideális megvilágítást. A tükröződésmentes képernyőfelület minden oldalról még 170°-os látószögben is látható, kiválóan olvasható. A Comfort Outdoor panelek 7” és 15” kivitelben érhetők el a SIMATIC HMI Panel kínálatában.
Az élelmiszeripar, a vegyipar és a gyógyszergyártás speciális követelményeket támaszt az ipari kijelzők hardveres kialakításához. Az agresszív környezeti feltételek és a speciális mosási technológiák figyelembevételével alakították ki az INOX kivitelű Comfort Paneleket, melyek teljes mértékben megfelelnek a DIN EN 1672-2 „Élelmiszerfeldolgozó gépek – Biztonsági és higiéniai követelmények” szabványnak és az FDA 21 CFR 177.2006 előírásainak. A panelek Atex II 3G és II 3D minősítéssel rendelkeznek, és a frontoldal felől IP66K védettségű kivitelben készülnek 7” -19” méretben. A termék a külső méreteiben és a befogadó panel kivágási méreteiben megegyezik a standard termékekkel. A vezérlőszekrények síkjához szorosan illeszkedő kijelzőpanelek speciális keretmegoldásai hatékony tisztítást tesznek lehetővé. Szoftveres kialakításuk megegyezik a normál kivitelű Comfort panelekkel. Az IP65 védettségű, USB interfészű, rozsdamentes acél billentyűzet tökéletes kiegészítője lehet a paneljeinknek, amennyiben növelni szeretnénk a kezelők komfortérzetét.
Extrém, szélsőséges üzemi környezetben jól használhatóak a SIPLUS kivitelű HMI panelek. A speciális bevonattal ellátott kijelzők ellenállnak az agresszív, kémiailag és biológiailag aktív gázoknak és sós kipárolgásoknak, és kialakításuk megfelelő védelmet nyújt a páralecsapódás ellen, sőt a jégképződés sem jelent problémát. A légköri nyomást tekintve a SIPLUS kivitelű panelek –1000 és + 5000 méter tengerszint feletti magasságtartományban, és –40°C és 70°C közötti hőmérséklet-tartományban használhatók. A SIPLUS kivitel elérhető minden SIMATIC PLC-nél, illetve a Basic és Comfort paneleknél is.

P ST80 XX 03022V

Csúcskategóriás ipari tábla PC – hosszú távra

 

Mobilitás ipari kivitelben

A Siemens táblagép-alapú HMI megoldást is kínál. A SIMATIC ITP1000 ipari táblagép jelenleg a leggyorsabb a kereskedelmi forgalomban kapható tábla PC-k között. A legújabb Intel Core i5 Skylake processzor technológiát alkalmazó táblagép 10,1” képátlójú projektív-kapacitív multitouch kijelzővel van felszerelve, és TPM 2.0 (Trusted Platform Module) modullal is rendelkezik. Az eszköz DDR4 RAM memóriája 16 gigabájtra bővíthető, továbbá egy 256 vagy 512 gigabájt kapacitású, félvezető alapú meghajtó (SSD) is választható hozzá. Az új ipari táblagép a Windows7 és Windows10 operációs rendszereket támogatja. A számos különféle interfésszel (például Bluetooth, WAN, Gigabit LAN, RS232 soros, DC-in, mini DP, SD kártyahely, USB 3.0 port) rendelkező SIMATIC ITP1000 sokoldalú eszköz, mindenütt használható és integrálható mind új, mind meglevő üzemi koncepciókba. Az összes SIMATIC PC-hez hasonlóan az alkotóelemek hosszú távon rendelkezésre állnak, így a táblagép sok éven keresztül használható marad.

 

 

A MACH-TECH / IPAR NAPJAI szakkiállítás látogatói 
az A pavilon 111F standján találkozhatnak 
termékeinkkel és szakértőinkkel.

 

 Szerző: Barabás Zsolt – Siemens Zrt.

 

Siemens Zrt., Digital Factory / Process Industries and Drives
1143 Budapest, Gizella út 51-57.
Barabás Zsolt: +36 30 255 7689
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
siemens.com/hmi

Még több Siemens