Skip to main content

Sikeres ChipCAD Szakmai Nap

Megjelent: 2023. december 06.

ChipCAD lid2019 után a kényszerű Covid kihagyás miatt 2023. október 18-án rendezte meg ismét a ChipCAD Kft. a hagyományosan évente sorra kerülő szaknapját. A nem csökkenő igényt a szaknapra az is mutatta, hogy a rendezvényre több mint százan regisztráltak.

 

 

A szaknap Kolinger Attilának, a Microchip műszaki mérnökének előadásával kezdődött, ami a Linux-alapú grafikus felhasználói interfészmegoldásokról szólt. A nagy teljesítményű mikroprocesszorokkal egyszerűbb az előre megírt perifériadrivereket használni, sőt a Microchip a Graphics Composer programmal a kezelőfelület grafikus tervezését is leegyszerűsíti.

 

ChipCAD Szaknap Microchip előadás

Microchip előadás – Kolinger Attila


Wendler Márk adott összefoglalót a Microchip 16 bites processzorairól, valamint a teljesítményvezérlést, motorvezérlést megvalósító áramkörökről és a fejlesztést támogató eszközökről.
Kolinger Attila második előadása új alkatrészekről és fejlesz­tőeszközökről szólt. Többek között bemutatásra kerültek a Generation 5 MCU Debugger eszközök, új BT+BTLE+WiFi™ Wireless modulok, MCU-k integrált WiFi™ & Bluetooth egységekkel, nagy sebességű PCIe Switch-ek, Time-Sensitive Networking (TSN) komponensek, Power over Ethernet (PoE) megoldások, Protecting IP: Anti-Cloning és Security áramkörök, Capacitive Touch megoldások.
Alchaaer Tarek a Microchip 8 bites mikrokontrollereiről tartott előadást. Kiemelte az új analóg és digitális perifériákat a PIC és AVR mikrokontrollereknél. A fejlesztést az MPLAB Code Configurator-programja teszi egyszerűbbé és a tesztelést pedig a Data Visualiser Real Time segíti.
A délután folyamán a Quectel cég képviselői is előadtak. A Quectel mára a vezeték nélküli modulok egyik legnagyobb gyártója lett a világon. A Quectel nemrég nevezte ki Balogh Gergelyt területi képviselőnek Magyarországra, ami szintén mutatja a cég folyamatos növekedését.
A Quectel részéről Radu Igret mutatta be, hogy a mobil IoT megoldásoknál hogyan növekszik az LTE Cat1 modulok jelentősége, összehasonlítva azokat az NB-IoT és Cat M megoldásokkal. Balogh Gergely pedig a kapcsolódó Quectel modulokról adott rövid összefoglalót.
A szaknap utolsó órájában négy előadó adott áttekintést a LoRaWAN hálózati technológia újdonságaiból. Holman Tamás összefoglalta, hogy a LoRaWAN 2015. évi indulása óta a ChipCAD hogyan segítette a technológia hazai fejlődését és a közeljövőben milyen újdonságokra számíthatunk.

 

ChipCAD Opel CNC szerelősor

Opel Szentgotthárd szerelősor LoRa chipkártyaolvasóval


Három hazai LoRaWAN sikertörténetet ismerhettünk meg, amelyekben gazdasági előnyök származnak a megoldástól. Holman Tamás az Opel szentgotthárdi gyárában megvalósított Ipar 4.0 projekt részleteit osztotta meg a hallgatósággal. Mózsa Ferenc, a GrainMonitor vezetője bemutatta, hogyan lehet terménytárolók távfelügyeletét LoRaWAN hálózati technológiával automatizálni. Dr. Tóth Csaba a T-Markt vezetője a növénytermesztés hatékonyságának a javítására való LoRaWAN adatgyűjtő és feldolgozó rendszert ismertetett. Márkus Béla a LORIOT cég LoRa hálózatiszerver-fejlesztésre és -üzemeltetésre szakosodott cég kutatási és fejlesztési igazgatójaként foglalta össze cégének és magának a LoRaWAN technológiának a fejlődését és a fejlesztéseik fontosabb irányait.
A szaknapi előadásokat videókon rögzítették, amelyeket a ChipCAD honlap regisztrált felhasználói visszanézhetnek.

 

ChipCAD GrainMonitor

GrainMonitor


A szaknap előtti és utáni napon Hakim Cherif a Microchip alkalmazástechnikai mérnöke a ChipCAD oktatótermében workshop-ot tartott, ahol a résztvevők a Microchip EGT (Ensemble Graphics Toolkit for Linux) rendszerével ismerkedtek meg. Használat közben tapasztalhatták meg a Graphics Composer grafikai tervező előnyeit is. Gyakorolhatták az Embedded Linux letöltését a céláramkörbe a végrehajtandó programmal és kezelőfelülettel együtt.

 

ChipCAD Elektronikai Disztribúció Kft.
1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.
Tel.: + 36 1 231-7000
Fax: +36 1 231-7011
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
https://www.chipcad.hu

 

#62668b