Skip to main content

SB-Controls Kft. – 25 éve az automatizálás szolgálatában

Megjelent: 2018. augusztus 13.

SB controls lidAz elmúlt több mint két évtizedben sok alkalommal jelent meg cikk, ismertető, hirdetés az SB-Controls Kft. termékeiről, saját és partnerei referenciáiról. Most a jubileum alkalmával szeretnék betekintést nyújtani cégünk 25 éves tevékenységeiről, dolgozóiról, tulajdonosairól, termékeiről, referenciáiról, eseményeiről, logóiról és még, ami felmerül...

 

 

Az SB Controls Kft. jogelődje az SBA Kft. 1993. szeptember 21-én alakult meg vegyes tulajdoni szerkezetben. Ekkor négy magánszemély, valamint az ASK Kft. és a svájci Saia-Burgess Electronics Holding AG volt a tulajdonos. A cég egy lakást bérelt irodaként a II. kerületben egy eléggé leromlott házban, a Küküllő utcában. Néhány évvel a rendszerváltást követően igazi kihívást jelentett „megtanulni” egy cég felépítését, működtetését, gazdálkodását. Sok segítséget kaptunk a két intézményi befektetőnktől is, bár a feladatokat nekünk magunknak kellett megoldani, ők (határozottan, ám szerencsére jóindulatúan) felhívták a figyelmünket a hibáinkra, és segítettek megtalálni a helyes megoldásokat is. Nem mindennapi próbatétel volt az ekkor már Magyarországon is megjelent „vad kapitalizmus” keretein belül egy svájci és egy hazai (de a lehetőségeit hatékonyan kihasználó) cég tanácsait felhasználva felépíteni az SBA Kft.-t. Ebben az időszakban még az angol nyelven folytatott taggyűlés is komoly kihívást jelentett, ami a későbbiek során természetessé, megszokottá vált. 1994 őszén a cégnél hat fő dolgozott, és ez a létszám kisebb-nagyobb mértékben az első nagy átalakulásig megmaradt (1. ábra). Ekkor a PCD2, PCD4, PCD6 termékek domináltak az alkalmazásainknál az időrelék mellett (2. ábra).

 

SBcondtrols

1. ábra


A cég fő tevékenysége ekkor a Saia-Burgess termékek forgalmazása volt és az ezekkel kapcsolatos mérnöki programozói feladatok ellátása, ami kivitelezési munkákat is magában foglalt (megfelelő gyakorlat és tőke nélkül!). Mégis az első igazi nagy gazdasági megmérettetést a hírhedt Bokros csomag jelentette 1995. március 12-én, ami a vámok emelésével és a forint leértékelésével kemény erőpróba volt egy kis, importból élő cég számára. Ebben az időszakban alakítottuk ki az első (mindmáig meglévő) kapcsolatainkat a BÁCSVÍZ Zrt. jogelődjével az Észak-Bács-Kiskun Megyei Vízművel, valamint 1996-ban a mai Budapest Airport jogelődjével az LRI-vel. Az első 5 évet egyre növekvő árbevétellel és egyre stabilabb eredménnyel zártuk. Az időszak közepén az egyik intézményi befektető az ASK Kft. kilépett az SBA Kft.-ből, eladva tulajdonrészét a négy magánszemélynek, akik kizárólagos tulajdonossá váltak 1998-ra – a Saia-Burgess mellett – közel azonos tulajdoni hányaddal.

 

 

SBcondtrols2

2. ábra


A Saia-Burgess Electronics Holding AG. vezérigazgatója (aki rendszeres résztvevője volt az SBA Kft. taggyűléseinek), a Budapesten született Andreas Ocskay 1997-ben felkért, hogy segítsem őt egy hazai beruházás létrehozásában. Bár az SBA Kft. ebben nem vett részt, nekem magánemberként sikerült közreműködnöm az Ózdi – korábban Kont-Union – gyár megvásárlásában, és egy nagy hatékonyságú, jelenleg is több mint ezer dolgozót foglalkoztató üzem létrehozásában.
A kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően, valamint felismerve a hazai mérnöki kreativitás és hatékonyság mértékét, a svájci cég bejelentette, hogy szoftverfejlesztési munkákkal lát el minket, amelyhez azonban stratégiai szintű felügyeletet kíván érvényesíteni a cég felett, ezért felajánlotta, hogy kivásárolja a négy magánszemély tulajdonost, akik némi vonakodás után igent mondtak, és ennek köszönhetően 1998. november 8-án az SBA cég jogutódjaként megalakult a Saia-Burgess Electronics Automation Kft.
A megújult cég – mivel az új munkához nagyobb telephelyre is szükség volt – átköltözött Budaörsre az irodaparkba. Ez az időszak is sok kihívást tartogatott, hiszen e sorok írója – immár alkalmazottként – megtarthatta a cég ügyvezetői beosztását (egy svájci kolléga mellett, aki szerencsére saját elfoglaltságai révén nem nagyon „zavarta” a hazai munkát). Megsokasodtak a személyzeti és gazdasági teendők is, hiszen a meglévő feladatok ellátása mellett fel kellett építeni egy szoftverfejlesztő csapatot a számukra szükséges eszköz és infrastruktúra megteremtésével. Eközben meg kellett tanulni egy svájci cégcsoportban való működési tevékenységet a jelentésektől az időszakos beszámolókig úgy, hogy ezalatt a hazai piac is folyamatosan szélesedett és bővült. A külföldi példák alapján elindult a hazai Saia-Burgess alkalmazó rendszerintegrátorok speciális támogatása, amihez ki kellett dolgozni a partnereink számára tartandó tanfolyamok rendszerét. 2001-ben történt egy arculatváltás a tulajdonosunknál, ezért mi is lecseréltük a logónkat (3 ábra). Ebben az időszakban teljesedett ki a korábbi két nagy partnerünk mellett, a délalföldi Alföldvíz Zrt.-vel (korábbi Békés Megyei Vízmű Vállalat) folytatott kapcsolat. E három helyen ma már több mint félezer Saia PCD® működik, és a számuk folyamatosan gyarapodik.

 

SBcondtrols4

3. ábra

A Saia-Burgess 2003-ban átköltözött egy nagyobb irodába, és a tulajdonos indítványozására létrehoztunk egy mérnököket alkalmazó nemzetközi támogató és problémamegoldó csapatot is. Volt olyan év, amikor a korábbi 5-6 alkalmazott helyett 13–15 fő szerepelt a bérlistán (4 ábra). Időközben a Saia-Burgess Electronics Holding AG-nél is volt egy tulajdonosváltás 2005-ben, de ez nem okozott nagy változást a cégek kapcsolatrendszerében. A változás inkább abban jelentkezett, hogy újrastrukturálták a teljes cégcsoport szerkezetét, és ezzel mi is az elektronikus készülékeket gyártó és alkalmazó csoportba kerültünk, így a korábbi mikromotor és mikrokapcsoló üzletág más szervezeti formában folytatta a tevékenységét. 2008-ban felújítottuk a korábban már bevált országjáró bemutatók sorát, és igyekeztünk egyre több információt adni érdeklődőinknek az új (kék színű) beépített webszervert is tartalmazó PCD1-PCD2-PCD3 készülékeinkről is. A 2008-as év mozgalmas volt, mivel egy őszi nagy partnertalálkozó és az országjárás mellett átköltöztünk egy budakeszi irodába. Ezt követően a napi teendők mellett a Saia-Burgess új tulajdonosi igényeinek is meg kellett felelni, legyen szó beszámolóegyeztetésről, vagy akár referencialátogatásról a Ferihegyi Repülőtéren, miközben a személyzeti feladatok, s a cég egyéb vezetési tevékenysége is sok munkát eredményeztek, hiszen ekkora létszámnál mindig van mozgás, illetve egy-egy kolléga nyugdíjba is ment.

 

SBcondtrols5

4. ábra

 

2010-ben született egy új elképzelés, amely szerint a fejlesztést átszervezték, és megszüntették a nálunk működő szoftverfejlesztő és támogató mérnöki csapatot. Az elképzelés magában foglalta, hogy az itthon már bevált fejlesztő és támogató kollégákat Svájcba hívták dolgozni. Nem mindenki mondott igent, csupán ketten költöztek ki, a többiek elhagyták a céget. Ezzel egyidőben e sorok íróját megkereste a Saia cég, hogy egyszemélyben vásárolja meg a hazai cég „maradékát”, azaz a fejlesztő csapatot már nem foglalkoztató részét. Így 2010 októberében megalakult a korábbi cég jogutódjaként, az immár 100% hazai tulajdonú SB-Controls Kft.
Az SB-Controls Kft. folytatta a korábbi tevékenységét az értékesítés, műszaki támogatás és kisebb részkivitelezések területén. Kiemelkedő projektként említhető 2010-2011-ben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren felépült SkyCourt és a T2A-T2B felújítása.
A vízművek területén sem állt meg a munka, azonban a 2012-ben megjelenő gazdasági változások, és a vízműveket érintő átszervezési és összevonási feladatok nagy mértékben csökkentették ezen a területen az igényeket. A megváltozott gazdasági környezet miatt néhány – korábban a kivitelezési munkálatoknál dolgozó – kollégától is meg kellett válni. 2015-ben a Növekedési Hitelprogram segítségével új, saját telephely építésébe kezdtünk Sóskúton az Ipari Parkban, ahová 2016 őszén költöztünk be (5. ábra). Az új, saját tulajdonú ingatlan jelentősen megnövelte a cég gazdasági erejét, s ez pozitívan hatott mind a partnereink, mind a bankok viszonyulására. Új termékek forgalmazását kezdtük el, már német (Thies-Clima) meteorológiai állomásokat és francia (ATIM) LoRaWANTM rádiós modemeket is lehet nálunk rendelni.

 

SBcondtrols6

5. ábra


Az első huszonöt év gyorsan, és eseménydúsan szaladt el. Ezt az időszakot részben tulajdonosként, ám mindvégig ügyvezetőként áttekintve, minden nehézségével és kihívásával értékesnek tartom, nem cserélném el másra. Persze a mai tudásom alapján, utólag sok mindent másképp csinálnék, de biztos, hogy rengeteget tanultam a döntésekből, történésekből. Ami nagyon fontos, hogy több száz partner, sok ezer hazai működő Saia PCD® vezérelt technológia vagy épület jelzi ezt az időszakot, és amire szintén büszke vagyok, hogy ebben az időszakban csupán két veszteséges évet kellett a mérlegünkben kimutatni. Remélem, hogy a következő évek is eredményesek lesznek és tovább erősíthetjük a cég és a benne dolgozók hírnevét az automatizálási piacon.

 

 

Szerző: Opitzer Gábor

 

SB-Controls Kft.
2038 Sóskút, Ipari Park Hrsz. 3508/64.
Tel.: +36 23 501 170
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.sb-controls.hu

www.saia-pcd.com

webshop: sb-controls.unas.hu

 

Még több SB-Controls