Skip to main content

Red Dot díjas magyar fejlesztésű okosedzést támogató rendszer

Megjelent: 2022. október 13.

CadTerv lidA CAD-Terv mérnökcsapatának képviseletében Horváth Réka, az ötletgazda Németh Roland és a Flying Objects Design Stúdió képviselői közösen, szeptember 27-én átvehették a világ legrangosabb design díját, a Red Dot Design Awardot. A Nort Complex okosedzőrendszer a kiemelt kategóriát, a Best of the Best elismerést nyerte el, amit mindössze a nevezések 1%-a kaphat meg.

 

Az utóbbi években a személyi edzés egyre inkább digitalizálódott, amit a pandémia tovább erősített. Sosem látott megoldások könnyítették meg az edzők és atléták közötti kommunikációt, és tették hatékonyabbá az edzéseket, mindeközben a csapatsportágakban ez a szintű fejlődés elmaradt. Például az instrukciókat továbbra is sok esetben bekiabálásokkal közlik, még a profik szintjén is.

 

CadTerv 1


A Nort Complex ötletgazdája, Németh Roland maga is labdarúgóedző, aki a rendszer kigondolásakor a saját munkája megkönnyítésén túl szeretett volna egy olyan eszközt, ami a játékosok pszichomotorikus, kommunikációs és kognitív képességeit is fejleszti.
Így született meg egy vizuális jeleken alapuló rendszer, amelyet a CAD-Terv mérnökei fejlesztettek szoros együttműködésben a Flying Objects Design Stúdió Budapest designereivel és a PCB Design Ltd. elektronikai fejlesztőivel.

 

CadTerv 2

 

Kiabálás helyett kognitív fejlesztés és kijelzők

A Nort Complex rendszere a focipálya köré elhelyezett kijelzőkből áll (1-8  db), amelyeket egy egyszerűen használható, a rendszer agyaként szolgáló tablet applikációja irányít. Az eszköz jól használható akár a legkisebbek edzésein és a legmagasabb, profi szinten is.
A kijelzők fejmagasságban helyezkednek el, így a játékosok tekintete magasabban marad, ahelyett, hogy lefelé, a lábukra és a labdára fókuszálnának. A jelzések a játékosok figyelmét folyamatosan éberen tartják, segítve őket abban, hogy fókuszáltak és reaktívak legyenek.
Ez a magas szintű jelenlét olyan készségeket fejleszt, amelyek a hétköznapi életben hasznosak, egy professzionális sportkarrierben viszont elengedhetetlenek.
A jeleket a csapat megbeszélés alapján választja ki, amelyek tetszés szerint beállíthatóak, az edző pedig az applikáción keresztül instruálhatja velük a játékosokat.  

 

CadTerv 3

 

Best of the Best kategória díját megérdemlő
fejlesztési folyamat

Mindig szerencsés, ha a termék- és a mérnöki fejlesztés a design folyamatokkal közösen történik. A Nort Complex esetében ennek az együttműködésnek az eredményét a Red Dot díj is bizonyítja.
A fejlesztőcsapat tagjai már a koncepció korai megoldásában is szorosan együttműködtek. Nagy jelentőséggel bírt az edzéseken való részvétel a projekt teljes megvalósítása során. Ez nemcsak a termék fizikai megjelenésének kialakításában segített, hanem a vezérlőszoftver megtervezésében, tesztelésében is.
A nagy ellenállóképességű, fröccsöntött burkolat könnyen ellenáll a félrelőtt labdáknak, és a borulásoknak. Ugyanakkor ezt a terhelést az elektronikának is bírnia kell. Az egységek egyrészt univerzális csatlakozókkal erős állványokhoz illeszthetőek, de a hátfal alumínium betétjéből kihajtható fülekkel az oldalhálóra, oldalkerítésre is akaszthatóak. Az erős fényű LED panelek napsütésben is jól láthatóak, az egységeket pedig nagykapacitású akkumulátorok működtetik. A vezérlőszoftver a kijelzők letisztult és funkcionális design szemléletét követi.

 

CadTerv 4


A programozható funkciók nagyfokú komplexitása ellenére a vezérlőszoftver intuitív, egyszerű és könnyen áttekinthető maradt. A felület az edzőnek teljes szabadságot ad az edzések megtervezésében, de később, játék közben is könnyű változtatni az edzésprogramon. A rendszer minden eleme az edzésprogramot támogatja még a gyors tempójú edzések során is akadálytalan irányítást biztosít.
A rendszer futballedzők, pszichológusok, mérnökök és designerek szoros kollaborációjában készült, több száz órányi tesztelés eredményeként.
A Nort Complexet 2021 ősze óta rendszeresen használják futballedzések során.

 

CAD-Terv Mérnöki Kft.

www.cadterv.hu