Skip to main content

RDK2 – Fejlesztési segédeszköz számtalan alkalmazáshoz

Megjelent: 2022. június 14.

Rutronik lidA Rutronik által megalkotott RDK2 fejlesztőkészlet számos hasznos funkcióval és interfésszel büszkélkedhet. Az Arduino kiegészítéseknek köszönhetően egy modern és könnyen használható hardverplatformot kínál a fejlesztőknek, amely jelentősen csökkentheti a fejlesztési időt.

 

 

 

Az RDK2 alapja az Infineon PSoC62 (Programmable System on Chip). Az ultraalacsony fogyasztású kétmagos mikrokontroller 40 nm-es gyártástechnológián alapul, és Arm Cortex-M4 és Cortex-M0 processzorokat tartalmaz.
A kapcsolóüzemű tápegység (SMPS) kiválasztására szolgáló „integrált forgókapcsolónak” köszönhetően az RDK2 számos különböző működési lehetőséget kínál: működhet szabványos tápegységgel, alternatívaként USB Type-C-n keresztül vagy akár gombakkumulátorral is. A BD83070GWL Buck-boost konverter 3,3 V és 2 A kimeneti feszültséggel képes ellátni az Arduino-paj­zsokat egycellás Li-ion akkumulátorból vagy bármilyen más, 2,0 V és 5,5 V közötti feszültségforrásból. Az AP63357DV-7 Buck átalakító az Arduino-pajzsot 5 V és 3 A kimeneti feszültséggel tudja ellátni bármilyen külső feszültségforrásból 5 V és 20 V között.

 

Front 300


Az USB-interfészen kívül az RDK2 integrált CAN-FD és RS 485 interfésszel is rendelkezik a különböző eszközök vagy alkatrészek, például érzékelők vagy működtetők közötti kommunikációhoz. Külső PSRAM (64 Mbit QSPI) vagy NOR Flash memóriával (512 Mbit Semper NOR Flash az IEC 61508 szerinti funkcionális biztonságot szolgáló funkciókkal, pl. Safe Boot vagy ECC) kombinálva a fejlesztőkészlet különösen alkalmas viselhető eszközök és érzékelők fejlesztésére. A microSD-kártyahelynek köszönhetően az adatok külsőleg is tárolhatók.
A vezérlő használata során a még nagyobb rugalmasság érdekében az összes általános célú bemenet/kimenet (GPIO) a készletre forrasztható külső tűs csatlakozókon keresztül címezhető. Egy beépített potenciométer segít az első ADC-beállításnál, és a későbbi alkalmazásokhoz is használható.
Az integrált energiamenedzsment IC (PMIC) a vészhelyzeti áramforrásból, azaz akkumulátorból vagy szuperkondenzátorból kapja az áramellátást. Ez kontrollálja a vezérlő és a rendszer többi részének (érzékelők és működtetők vagy Arduino-pajzsok) áramellátását. Az aktiválás nyomógombbal vagy a valós idejű óra (RTC) riasztásával történik. Ez lehetővé teszi energiatakarékos megoldások megvalósítását az ipari és autóipari alkalmazásokban.
Az USB-C csatlakozó az USB tápellátási képességgel kombinálva több energia átvitelét teszi lehetővé ugyanannyi idő alatt, mint USB-A és USB-B elődei. A töltési idők így jelentősen lerövidíthetők. Mint ilyen, az RDK2 az USB-PD specifikációnak való megfelelést is biztosítja.

 

Elegáns és megbízható érintéses alkalmazásokhoz

A PSoC62 CapSense technológiája nagy érzékenységet biztosít a pontos érintésválaszhoz, még zajos környezetben is, valamint gyors érzékelési időt az elegáns, megbízható és könnyen használható kapacitív érintésérzékelő alkalmazásokhoz. Ehhez egy szabadalmaztatott Capacitive Sigma Delta (CSD) érzékelési algoritmust használ, amely a kapacitív érzékelést kapcsolt kondenzátoros technikával, delta-szigma modulátorral biztosítja.
Az Infineon KitProg3 segítségével a hibakeresés közvetlenül a lapon keresztül, külső hibakereső nélkül lehetséges. A KitProg egy alacsony szintű kommunikációs firmware, amely a PSoC mikrokontrollerek programozásához és hibakereséséhez használható. A KitProg3 az iparági szabványos CMSIS-DAP-ot használja szállítási mechanizmusként, míg az USB tömeges végpontok gyors kommunikációt biztosítanak.
Az Infineon a programozáshoz ingyenesen biztosítja a „ModusToolbox” IDE-t. Ez könnyen használható, szoftverek és nagy teljesítményű önálló eszközök, pl. konfigurátorok gyűjteményét tartalmazza. Ezek rugalmasan kombinálhatók bármilyen fordítóval, szerkesztővel, hibakeresővel és revíziós ellenőrző rendszerrel.

 

Back 300

 

Az RDK2 könnyen bővíthető az Arduino adapterkártyákkal

Az RDK2-t pillangóalakúra tervezték, amelynek közepén Arduino, egymásra helyezhető fejlécek találhatók, ahová a felhasználók bármilyen Arduino-pajzsot csatlakoztathatnak. Ez az egyedi kialakítás nemcsak a felismerhetőségi tényezőt, hanem a magas elektromágneses kompatibilitást (EMC) is biztosítja. Mivel az Arduino-pajzsok a levegőben lógnak, az áramáramlást nem zavarja meg magas frekvenciákon, pl. a lapon lévő réz.
A Rutronik már kifejlesztett két ilyen adapterlapot, és ezenfelül a megfelelő szoftvercsomagokat is biztosítja. A RutAdaptBoard-TextToSpeech lerövidíti a fejlesztési időt a kiváló minőségű beszédkimenethez. Az Epson integrált beszéd-IC-jét tartalmazza, amely a beszállító megfelelő PC-szoftverének segítségével 12 nyelven képes szabadon definiálható mondatokat kiadni. Ehhez a Rutronik kifejlesztett egy olyan szoftvert, amellyel a létrehozott szövegfájlok a PC-ről egy kezelhető grafikus felhasználói felületen (GUI) keresztül az RDK2-be tölthetők. Ezután egy hangerősítő és egy 3,5 mm-es jack aljzat segítségével lehet a készletből származó mondatokat vezérelni és a hangszórón keresztül kiadni.
A RutAdaptBoard-HMS a HMS Anybus NP40 hálózati processzorán alapul. Sorosan vezérelhető és különböző ipari Ethernet és terepbusz protokollok kimenetét adhatja ki. Lehetővé teszi az optimalizált infrastruktúra-összetevők, például a nagy teljesítményű Ethernethez szükséges switchek integrálását. A kommunikációhoz nincs szükség további ASIC-ekre és FPGA-kra. Az EtherCAT alkalmazások a Beckhoff TwinCAT PC szoftverével valósíthatók meg. A más protokollokhoz való kiegészítések jelenleg fejlesztés alatt állnak.
Természetesen más Arduino-pajzsok is kombinálhatók az RDK2-vel. A felhasználóknak azonban a szükséges szoftveres beállításokat maguknak kell elvégezniük.
A Rutronik ingyenesen biztosítja a firmware-t és a demoalkal­mazásokat. Az egyedi tervekhez szükséges összes alkatrész közvetlenül a Rutroniktól szerezhető be. Az RDK2-vel kapcsolatos további információk a https://www.rutronik.com/development-stories/rutronik-development-kit-rdk2/ weboldalon találhatók, vagy a Rutronik standján (3A csarnok, 320-as stand) a június 21. és 23. között Nürnbergben megrendezésre kerülő embedded world kiállításon kaphatók.

Az RDK2 számtalan olyan funkciót kínál, amelyekkel legtöbb alkalmazás fejlesztési ideje jelentősen csökkenthető. A Rutronik System Solutions által kifejlesztett kártyák, mint például a RAB1 – Sensorfusion Board, az Adapter Board – Text to Speech, a RAB2 – CO2 vagy a HMS Anybus, az RDK2-re illeszthetők. Ezenkívül az összes kártya kombinálható egymással, ami még több fejlesztési lehetőséget nyújt.

 

Szerzők: David Werthwein, Digitális Termékmenedzser és Gintaras Drukteinis, Műszaki Támogatási Mérnök – Rutronik

 

 

 

 

Rutronik Transcend

 

112 cellarétegű 3D NAND SSD-k, DRAM gyorsítótárral

A Transcend a beágyazott memóriatermékek vezető gyártója, kibocsátotta ipari minőségű, 112 rétegű 3D NAND SSD eszközeit, amelyek DRAM gyorsítótárral rendelkeznek. A kiemelkedő véletlenszerű sebesség és élettartam kész az 5G kommunikációs és AIoT piacok kiszolgálására, a digitális átalakulás rohamos folytatódásával is. Az intelligens infrastruktúrák világszerte elterjedtek, az IoT, az edge computing és az ipari automatizálás iránti igények pedig megnövekedtek. A Transcend memória megoldásai várhatóan ki tudják elégíteni ezeket a kritikus küldetéseket. A kiváló minőségű 112 cellarétegű flash-memóriával és DRAM gyorsítótárral gyártott Transcend SSD-k ideiglenesen tárolják az adatokat, így lerövidítik az adatfeldolgozási időt, és növelik a véletlenszerű olvasási sebességet. Mivel az adatok a flash helyett a DRAM gyorsítótáron érhetők el, csökken a NAND flash írások száma, ami meghosszabbítja a flashmemória élettartamát, miközben növeli a meghajtó tartósságát. A meghajtók PCIe és SATA III 6 Gb/s interfésszel rendelkeznek, és különböző formátumok, köztük a 2,5"-es, M.2, mSATA és a félvékony típusok is elérhetők. A 3 K P/E ciklusokkal és akár 4 TB kapacitással rendelkező SSD-k kibővített hőmérséklet-tartományban (-20 °C~75 °C) is képesek működni. Zord ipari körülményeknek is ellenálló, széles hőmérséklet-tartományú (-40 °C~85 °C) változatok is beszerezhetők.

Információk a 112 cellarétegű 3D NAND SSD-kről:

Tel.: +49 (0) 7231 801-4613; E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

Rutronik Magyarország Kft.
1117 Budapest, Alíz utca 1.
Tel.: +36 1231 3349
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.