Skip to main content

Radaros szintérzékelő

Megjelent: 2022. március 04.

ifm lidAz ifm electronic legújabb fejlesztésű radaros szintérzékelője amellett, hogy teljesíti a szigorú előírásokat, és ellenáll a zord környezeti feltételeknek, gyors telepítést és egyszerű programozást tesz lehetővé felhasználói számára.

 

 

 

A higiéniás környezetben használható érzékelőknek nemcsak szigorú előírásoknak kell megfelelniük, hanem ellen kell állniuk az ott uralkodó, gyakran igen szélsőséges környezeti körülményeknek is. Legyen szó gőzről, páráról, magas hőmérsékletről és nyomásról, valamint előírt mosási folyamatokról, az érzékelőnek mindig stabil és pontos mérési eredményeket kell biztosítani a vezérlés számára. Csak így garantálható az előállított termékek állandó magas minősége.
Az élelmiszeripar és italgyártás területén a termékek előállításához különböző folyadékokat használnak. Ezeknek a folyadékoknak a gyártási folyamatok során megfelelő mennyiségben rendelkezésre kell állniuk a zavartalan gyártás érdekében. Ez csak a tartályok töltési szintjének felügyelete és megfelelő időben történő utántöltése esetén biztosított. A normál ipari területen számos lehetőség kínálkozik a folyadékok szintjének figyelésére. Az élelmiszeripari alkalmazások esetében a szigorú előírások, a magas környezeti- és közeghőmérsékletek, a kémiailag aktív fertőtlenítő anyagok, valamint a nagynyomású mosófolyadékkal történő tisztítás azonban olyan követelményeket támasztanak, amelyek rendkívüli módon lecsökkentik a használható megoldások és eszközök számát. A szintmérést tovább bonyolítja a felhasznált alapanyagok eltérő viszkozitása és fajsúlya, a keverést igénylő folyadékok tartályában lévő keverőlapátok állandó mozgása, valamint a túlnyomást igénylő technológiák esetén a tartályban létrehozott rendszernyomás. Az ifm electronic legújabb élelmiszeripari és higiéniás területekre tervezett LW2720 radaros szintérzékelője (1. ábra) nyomástól, hőmérséklettől és anyagi minőségtől független érintésmentes szintérzékelést tesz lehetővé.

 

A radaros szintérzékelés működési elve

A készülék az FMCW (Frequency-Modulated Continuous Wave – frekvenciamodulált folyamatos hullámú) mérési mód alapján 77 és 81 GHz közötti tartományban folyamatosan változó frekvenciájú elektromágneses impulzusokat bocsát ki a közeg irányába. Mivel az adó folyamatosan változtatja az átvitt jel frekvenciáját, ezért frekvenciakülönbség van a kibocsátott és visszavert jel között. A visszavert jel frekvenciáját levonva az éppen továbbított jel frekvenciájából, a szint távolságával arányos alacsony frekvenciájú jelet kapunk. Ezen jel feldolgozásával gyors, megbízható és nagy pontosságú szintmérés valósítható meg.

 

A 80 GHz előnyei

A radarszenzor pontosságát és hatótávolságát az alkalmazott antenna mérete és frekvenciája határozza meg. Minél kisebb az antenna, annál nagyobb a radar nyílásszöge, és minél nagyobb a frekvencia, annál kisebb a hullámhossz (1. ábra). 80 GHz-es technológiával viszonylag kis nyílásszög valósítható meg kis antennaméret mellett. Több jel kevesebb interferencia. Az erős jel kis nyílásszögön történő nagyobb fókuszálásával az alacsonyabb dielektromos állandóval rendelkező közegek is érzékelhetők, mivel a nagy fókusz megnöveli a visszaverődést az érzékelő felé. Ezenkívül megakadályozza a tartályban lévő interferenciát okozó keverőlapátok vagy vízsugaras tisztítók érzékelését.

 

Ausdruck 50 %  /  LW2720

1. ábra LW2720 radaros szintérzékelő

 

 

Nagy felbontás és pontos szintmérés az egész tartályban

Az iparban a szintérzékelés egyik kulcsfontosságú paramétere a pontosság. A radaros szintérzékelésnél a mérések pontosságát és a tartomány felbontását az alkalmazott frekvencia határozza meg. A 77 és 81 GHz széles frekvenciasávnak köszönhetően a tartományméréseknél nagy pontosság érhető el. A 80 GHz-es radarérzékelőkkel 20-szor jobb felbontás és pontosság érhető el, mint a 24 GHz-esekkel. A nagy felbontás ezenkívül segít elkülöníteni a folyadékszintet a tartály aljának nem kívánt tükröződésétől, lehetővé téve ezzel a pontos mérést a tartály teljes magasságában, minimalizálva a tartály aljánál lévő vak zónát.

 

Gyors és pontos szintérzékelés

Az új LW2720 radaros szintérzékelő új mércét állít fel a gyors telepíthetőség és a pontosság tekintetében. Az érzékelő rendkívül gyorsan és egyszerűen telepíthető a szabványos M12-es elektromos csatlakozásnak, az IO-linkes paraméterezésnek és a számos, tartozékként kapható, szerelhető és hegeszthető adapternek köszönhetően.

 

Nagy méretű tartályok megbízható szintérzékelése

Az LW2720 szintérzékelővel az akár 10 méter magas tartályokban (2. ábra) lévő folyékony közegek töltési szintje pontosan és vakterületek nélkül ellenőrizhető. Az érintésmentes radaros mérési elvnél kizárt a viszkózus közegek letapadásából vagy a keverőlapáttal való ütközésből adódó meghibásodás. A 80 GHz-es frekvencia még akkor is pontos és stabil mérési eredményekkel szolgál, amikor a tartályban gőz vagy kondenzátum van jelen. Mivel a szintérzékelő kimondottan higiénás területre lett tervezve, ezért a CIP (Cleaning in Place) és SIP (Sterilization in Place) folyamatok vagy a nagynyomású szórógolyók sem befolyásolják.

 

ifm 2

2. ábra Tej szintjének figyelése tartályban

 

 

Nagyobb kényelem az IO-Linknek köszönhetően

Az LW2720 robusztus és kompakt kialakítását a kényelmi tényezők teszik teljessé. A mindössze néhány perc alatt telepíthető érzékelő IO-Link segítségével egyszerűen és gyorsan paraméterezhető, valamint digitális jel formájában a mért értékek távolról, konverziós veszteség nélkül kiolvashatók.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com