Skip to main content

R&S®Scope Rider – sokoldalú műszer terepi hibaelhárításhoz

Megjelent: 2016. szeptember 12.

1abraA hordozható műszerek kitűnően használhatók erős- és gyengeáramú rendszereken végzett telepítési, karbantartási és vészhelyzeti munkavégzésekhez. A meghibásodások okai különfélék lehetnek, a hálózati feszültség minőségi hibáitól egészen a javítandó rendszer elektronikus áramköreinek nem üzemszerű működéséig. A Rohde & Schwarz ilyen feladatokhoz fejlesztette ki kézi oszcilloszkópját, az R&S®Scope Rider-t a laboratóriumi műszerektől megszokott paraméterekkel, de a hordozható készülékek kompakt méretében (1. ábra).

 

Az automatizálás gyorsan terjed az épülettechnika és gyártástechnológia területén. Buszrendszereken keresztül vezérlik a különféle, korszerű elektronikus elemekből felépülő rendszereket, amelyek rádiófrekvenciás, internetes és/vagy LAN-illesztőfelülettel rendelkeznek. Zavarok számos oknál fogva léphetnek fel. Ha nem megfelelő minőségű a hálózati feszültség, akkor az érzékeny elektronikus eszközök működése válhat bizonytalanná. Egy villamos hajtás erős elektromágneses tere vezérlőjelekre lehet hatással, hibás működést eredményezve. A Rohde & Schwarz új, teljes körű képességekkel felvértezett, kézi oszcilloszkópját kifejezetten ilyen esetekhez fejlesztették ki. Váltakozó áramú hálózati feszültségek biztonságosan vizsgálhatók vele, miközben ezzel egyidejűleg gyengeáramú áramkörök érzékeny jeleinek mérésére is alkalmas.

 

1abra

1. ábra Bármilyen feladathoz használható – akár terepmérésekhez, beépített multiméterrel rendelkező, kétcsatornás műszerként, de áramkörök elemzéséhez akár négycsatornás oszcilloszkópként is

Hálózati feszültség minőségének biztonságos vizsgálata

„Élő” energiahálózatokon végzett veszélyes mérések esetén különös tekintettel kell lennünk műszerünk IEC 61010-1 szabvány szerinti besorolására. CAT IV minősítésű környezetben – például egy épület betáplálási pontján, a főbiztosítók előtti szakaszon – akár 8000 V-os túlfeszültségek is előfordulhatnak, miközben a névleges legnagyobb feszültségszint 600 V. A felhasználó biztonsága csak akkor garantálható, ha műszerét ilyen mértékű túlterhelésekhez tervezték, és rendelkezik is ennek megfelelő minősítéssel. Az R&S®Scope Rider elnevezésű oszcilloszkóp CAT IV környezetben 600 V-ig terjedő, CAT III környezetben pedig 1000 V-ig terjedő feszültségmérésekhez minősített, tehát egy létesítmény energiaellátásának minősége bármely ponton ellenőrizhető, vizsgálható vele (2. ábra).

 

2abra

2. ábra A felhasználó biztonsága érdekében a mérőműszereknek az adott környezethez kell minősítettnek lenniük. A CAT IV környezetben 600 V-ig terjedő, CAT III környezetben pedig 1000 V-ig terjedő feszültségmérésekhez minősített R&S®Scope Rider a lehető legmagasabb fokú védelmet és rugalmasságot nyújtja

 

A bemeneti csatornák egymáshoz képesti galvanikus leválasztása szintén kritikus jelentőségű. Hagyományos oszcilloszkóppal végzett méréseknél előfordulhat, hogy önkéntelenül felcserélődnek a jel- és földvezetékek, amelynek akár végzetes következményekkel járó rövidzár is lehet a következménye. Az R&S®Scope Rider leválasztott csatornái esetében ez nem fordulhat elő, sőt, egyidejű, szimmetrikus vizsgálatok is végezhetők a műszerrel. Mindebből következően – például teljesítményelektronikai mérések esetén – nincs szükség drága, differenciális mérőfejekre (3. ábra).

 

3abra

3. ábra A leválasztott bemeneti csatornáknak köszönhetően elkerülhetők a föld- és jelvezetékek esetleges felcseréléséből adódó rövidzárak. A teljesítményelektronikai mérések így biztonságosan végezhetők el

Véletlenszerű hálózati kimaradások érzékelése

Elektromos létesítményekben gyakran okoznak problémát a laza érintkezések, a hálózati feszültség véletlenszerű megszakadását eredményezve. Az ilyen jellegű kimaradások egyik lehetséges kiváltó oka a mechanikai rezgés, lefolyásuk pedig annyira gyors lehet, hogy az általános fogyasztók nem is érzékelik, csak az érzékeny elektronikus berendezések működésében keltenek zavart.
Az R&S®Scope Rider különféle szinkronizálási (trigger-) funkcióival a jelenségek alapvető okai tárhatók fel és elemezhetők. Például, a gyors lefolyású hálózati megszakadások könnyedén és hatékonyan érzékelhetők az impulzusszélesség-trigger segítségével (4. ábra).

 

4abra

4. ábra Hatékony szinkronizálási (trigger-) funkciókkal a hálózati feszültség minőségi hibái célirányosan kimutathatók. Az érintkezési hibák következtében fellépő rövid kimaradások gyorsan felfedhetők az impulzusszélességtrigger segítségével

Villamos hajtásrendszerek és teljesítményelektronikai áramkörök mérése

A villamos hajtások és teljesítményelektronikai áramkörök, illetve általában véve az erősáramú berendezések felügyelete és karbantartása gyakran előforduló, általános feladat. Az oszcilloszkóp automata mérőfunkcióival közvetlenül, könnyedén meghatározhatók többek között a teljesítményjellemzők (látszólagos-, hatásos- és meddőteljesítmény, teljesítménytényező). A műszer belső adatnaplózó képessége révén akár 23 napig önműködően rögzíthetők a beállított mérések eredményei, hosszú idejű tendenciák pedig egyszerűen a naplózási üzemmódra kapcsolva elemezhetők (5. ábra).

 

5abra

5. ábra A mért feszültség- (1. csatorna) és áramjelalak (2. csatorna) alapján, automatikus mérési funkciókkal meghatározható a látszólagos-, a hatásos- és a meddőteljesítmény, valamint a teljesítménytényező is

Soros protokollok elemzése – egyszerűen

A Rohde & Schwarz Scope Rider szinkronizáló (trigger-) és dekódolási funkciói segítségével soros protokollok is elemezhetők, lehetővé téve önálló elektronikus egységek közötti kommunikáció vizsgálatát. E funkciókkal digitális adatkapcsolatok analizálhatók, meghatározott csomagokra szinkronizálva. Ellenőrizhető, hogy a kiküldött UART-, CAN- vagy LIN-vezérlőparancsokat helyesen vette-e és dolgozta-e fel a vizsgált eszköz. A műszer használatát, kezelését tovább könnyíti, hogy képes szimbólumcímkéket is betölteni, és szöveges címkék segítségével is kiválaszthatók a vezérlőparancsok. A Rohde & Schwarz Scope Rider az egyetlen kézi oszcilloszkóp a piacon, amely hatékony szinkronizálási, dekódolási és szimbólumcímkézési képességekkel rendelkezik (6. ábra).

 

6abra

6. ábra CAN-protokollüzenetekre történő szinkronizálás és dekódolás

Könnyű kezelhetőség

A napi javítási és karbantartási műveletek során kritikus jelentőségű az észlelt problémák kiváltó okainak kiderítése. Minden egyes munkaóra pénzbe kerül, emellett egy rendszer állásideje is költséges lehet. A javítási és karbantartási tevékenységekhez kifejlesztett műszereknek ezért különösen könnyen használhatónak kell lenniük, mert nem rendelhető hozzájuk betanítási idő. E kézi oszcilloszkóp fejlesztése során ezért különös hangsúlyt fektettünk a kezelési elv kidolgozására. Az érintőképernyőnek köszönhetően a beállítások olyan egyszerűen elvégezhetők, akárcsak egy okostelefonon. A menürendszerek nem bonyolultak, a legfontosabb készülékfunkciók pedig közvetlenül is elérhetők az előlapon elhelyezett nyomógombok segítségével. A különösen nagyméretű billentyűknek köszönhetően a műszer még kesztyűben is könnyen kezelhető.
Kellemetlen vagy veszélyes környezetben végzett mérések esetén az oszcilloszkóp közvetlenül távvezérelhető egy asztali számítógépen, táblagépen vagy akár egy notebookon futó böngészőn keresztül, a vezérlő gép WLAN-modulját felhasználva. A műszer ezen a módon kényelmesen és biztonságosan üzemeltethető távolról is (7. ábra).

 

7abra

7. ábra Potenciálisan veszélyes esetekben az R&S®Scope Rider egy böngészőről, WLAN-összeköttetésen keresztül távolról is kezelhető

Ötféle műszer – egyetlen kézi oszcilloszkópban

Terepi hibaelhárításoknál gyakran többféle mérési funkcióra van szükség egyszerre, ezért az R&S®Scope Rider az oszcilloszkóp-funkciók mellett további négy alapműszert is tartalmaz:

  • nyolc járulékos digitális csatornát kezelő logikai analizátort,

  • soros protokollokon végzett hibakeresést segítő, szinkronizálási és dekódolási lehetőségekkel rendelkező protokoll-analizátort,

  • hosszú idejű megfigyeléseket támogató adatrögzítőt, valamint

  • digitális feszültségmérőt (négycsatornás kivitel) vagy digitális multimétert (kétcsatornás kivitel)

A kék színű üzemmódválasztó gomb segítségével gyorsan lehet váltani a különféle működési módok között. A műszer az átkapcsoláskor önműködően a legutóbb használt paraméterekre áll be. Például, oszcilloszkóp üzemmódban bekapcsolhatunk automatikus mérési funkciókat, adatrögzítő működésre átváltva azonban a korábban rögzítésre beállított mérésekre áll rá a műszer és kezdi meg az adatgyűjtést.

Egyedi igények kielégítésére is alkalmas

Az R&S®Scope Rider két- és négycsatornás felépítésben kapható, 60 MHz és 500 MHz között ötféle felső határfrekvenciával. Minden változata járulékos digitális bemenetekkel rendelkező, vegyes jelű oszcilloszkóppá alakítható. A felhasználók pontosan a saját, egyedi igényeikhez illeszkedő műszerré konfigurálhatják, különféle kiegészítéseket (opciókat) engedélyező kódok segítségével. Ez a műszer egyszerre intuitív kezelőfelülettel ellátott laborműszer, de terepi körülmények között, kedvezőtlen környezeti feltételek melletti mérésekhez is alkalmazható. Az R&S®Scope Rider képességei lényegesen felülmúlják a piacon kapható többi kéziműszer által nyújtott lehetőségeket, noha az ára nem haladja meg az általános, leválasztott bemenetekkel rendelkező oszcilloszkópokét.

(Az ábrák forrása: Rohde & Schwarz)

 

Dr. Markus Herdin oszcilloszkóp termékmenedzserRohde & Schwarz München

 

Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu
www.2-minutes.com
www.rohde-schwarz.com/product/rth

 

Még több Rohde & Schwarz