Skip to main content

Professzionális Sonel mérőműszerek

Megjelent: 2022. szeptember 01.

TME lidA Sonel széles körben ismert gyártó, termékei a mérőműszerek legfelső kategóriájába tartoznak, és kifejezetten kedveltek az áram- és vasúti iparban, valamint más iparágakban – mindenekelőtt a nagyáramú és nagyfeszültségű áramellátó infrastruktúrában. A termékek nagy száma miatt ez a cikk a berendezések elsődleges jellemzőit és általános tulajdonságait mutatja be.

 

TME eyec

 

Mérők, multiméterek, laboratóriumi berendezések

A Sonel kínálatában egyaránt megtalálhatóak a villanyszerelők, sőt az elektronikai mérnökök (gyakran amatőrök) által széles körben használt alapvető mérőműszerek, valamint az energiaipar nagyon pontos, speciális, szakembereknek szánt készülékei. Az alábbiakban az első termékcsoportot mutatjuk be: szerviz- és javítóműhelyek alapfelszereléseit, elektrotechnikusok és karbantartó mérnökök nélkülözhetetlen eszközeit.

 

Hordozható digitális multiméterek

A Sonel hordozható digitális multiméterei a funkciók igen széles skáláját kínálják. A feszültség (1 kV-ig AC/DC), az áram (10 A-ig), az ellenállás (50 Ω-tól 10 MΩ-ig) és az áramkör folytonosságának mérése mellett – amelyek a modern mérőeszközöktől megkövetelt alapvető funkciók – frekvencia- (10 MHz-ig), kapacitásmérés (10 mF-ig), valamint hőmérsékletszonda csatlakoztatásának lehetősége is rendelkezésre áll (egyes modelleknél a készlet tartalmazza). A multiméterek különféle méretekben kaphatók, beleértve a zsebméretet is, egyszer használatos elemmel vagy beépített újratölthető akkumulátorral működnek, és számos kategóriában megfelelnek az EN 61010 szabvány követelményeinek. A TME katalógusában olyan Bluetooth modullal felszerelt eszközök találhatók, amelyek lehetővé teszik a mérési eredmények valós idejű átvitelét olyan telefonra, amelyre telepítve van a Sonel Multimeter Mobile alkalmazás, ami lehetővé teszi pl. a berendezés alapvető paramétereinek megfigyelését, miközben elektromos terheléseket csatlakoztat hozzá. A CMM-60 modell beépített memóriával van felszerelve 2000 felvétel számára, valamint egy áttekinthető, grafikus kijelzővel, amely képes megjeleníteni az összegyűjtött adatokat illusztráló grafikonokat.

 

TME tab 1

 

AC/DC lakatfogós mérők és szondák

A lakatfogós mérők azáltal váltak népszerűvé, mert biztonságos módszert kínáltak nagy áramerősségek mérésére anélkül, hogy a nagyfeszültségű vezetékek szigetelését el kellett volna távolítani. A Sonel műszerek váltakozó és/vagy egyenáram mérésére tervezett, valamint szivárgási áram vizsgálatára alkalmas (és ezáltal a csatlakoztatott berendezés beépítési hibáinak vagy sérüléseinek diagnosztizálására szánt) modellek formájában is kaphatók. A Sonel kínálatában ebben a kategóriában modelltől függően számos termék található 3000 A (1000 V) mérési tartományig, hőelemadapterrel, burkolattal vagy tokkal, valamint számos hasznos funkcióval, mint pl. a csúcsérték (PEAK HOLD) és a küszöbértékek (MIN/MAX) rögzítése, a bekapcsolási áram becslése és egy csatlakoztatható rugalmas mérőtekercs.

 

Elektromos teszterek

Egy elektromos berendezés alapvizsgálata elektromos teszterekkel történik: ezekkel a kompakt eszközökkel meghatározható a bekötés folytonossága, a konnektorba (vagy elosztóba) betáplált feszültség, ellenállásmérésre is használhatók, vagy éppen fázisjelenlét vizsgálatára, veszélyes feszültségkülönbség érzékelésére (50 V AC, 120 V DC). Praktikus és kényelmes eszközök, 1000 V-ig terjedő névleges feszültségű berendezésekkel történő munkavégzés során nyújtanak biztonságot, és tökéletesen védettek a környezeti tényezőkkel szemben (IP65). A fázishoz csatlakoztatott vezeték észlelése a Sonel érintkezésmentes teszterekkel is elvégezhető (vizuális és hangriasztással). Ezek a műszerek növelik az árammal ellátott berendezésen végzett munka biztonságát, csökkentve a feszültség alatt álló vezeték véletlen megérintésének kockázatát.

 

Fázissorendjelzők

A fázissorrendjelzők segítenek meghatározni a tápvezetékek helyes sorrendjét háromfázisú telepítéseknél. Természetesen ez egy alapeszköz az ilyen típusú rendszerekkel végzett munkához – függetlenül attól, hogy lakóépület vagy munkahely ellátásáról van szó. A Sonel termékek 10 Hz-től 70 Hz-ig terjedő frekvenciákkal és 35 V…690 V AC feszültséggel működnek – ezért inverterekkel vezérelt motorok tápellátásának tesztelésére is használhatók. Az érzékelő szinte semmilyen karbantartást nem igényel, megfelelő csatlakozás szükséges a sorkapcsokhoz, ami a készletben található szondák vagy (egyes modellek esetén) háromfázisú aljzatadapter segítségével történik.

 

TME tab 2

 

Pirométerek

A pirométerek azért váltak népszerűvé, mert gyors és pontos hőmérsékletmérési módszert kínálnak – ez a paraméter döntő szerepet játszik a HVAC, az építőipar, az elektronikai, az elektromos, és az autóipar mellett még sok más területen. A Sonel pirométerek két modellje érhető el a TME katalógusából: -32 °C és 380 °C közötti, valamint -50 °C és 1600 °C közötti mérésekhez. A termékeket 0,1 °C-os felbontás jellemzi, a magasabb kategóriájú modell (DIT-500) pedig számos funkcióval rendelkezik, mint például a gyors mintavételezési frekvencia (6 Hz felett), memória 100 méréshez, lehetőség az adatok számítógépre történő átvitelére USB-kábellel, riasztás kiváltása az előre beállított küszöbértékek túllépése esetén.

 

Luxmérők

Luxmérők szolgálnak a megvilágítás intenzitásának meghatározására. Ez különösen döntő tényező az irodákban és a munkahelyeken (szabályokkal meghatározott), de a közterületeken is. Ezeket az eszközöket nagy érzékenység és felbontás (akár 0,001lx) jellemzi, LED, fluoreszkáló-, izzó-, halogén és hasonló lámpákkal megvilágított helyiségekben használhatók. A mérések automatikusan történnek (periodikusan végezhetők, és 16 000 mérésnyi belső tárhelyre rögzíthetők). Minden termék rendelkezik USB csatlakozókkal az adatátvitelhez, és egyes modellek vezeték nélküli kommunikációs modulokkal is fel vannak szerelve.

 

Reflektométerek

A Sonel reflektométerei lehetővé teszik az áramellátó és a telekommunikációs infrastruktúra kábelsérüléseinek lokalizálását, akár 6000 m hosszú szakaszokon. A kijelzőn látható, grafikon segítségével pontosan meghatározható a sérülés helye (meghibásodás, nedvesség okozta sérülések). A reflektométereket kábelelosztóknak, áramszolgáltatók gyártóinak, valamint tápellátási és kommunikációs rendszerek karbantartóinak ajánlják.

 

Elektromos berendezések teszterei és mérői

Míg a Sonel fent említett termékeit széles körű alkalmazási lehetőségek jellemzik – az alábbiakban felsoroljuk azokat a termékeket, amelyek mindenekelőtt villanyszerelőknek, szerelőknek, a széles körben vett villamosenergia-iparnak és más szakembereknek szólnak, akiknek csúcsminőségű műszerekre van szükségük. Ezek magas paramétereket kínáló termékek, amelyeket zord környezeti feltételek melletti használatra terveztek – ugyanakkor garantálják a nagy mérési pontosságot is. Fontos hangsúlyozni, hogy olyan mérésekről van szó, amelyeken a felhasználók, a kezelők és a közelben tartózkodók biztonsága is múlhat.

 

TME tab 3

 

Szigetelési ellenállásmérők

A szigetelési ellenállás mérése nem csupán a megfelelő védelmet teszi lehetővé az elektromos berendezések üzemeltetői és használói számára, hanem az energiaellátó infrastruktúra magelemeinek biztonsági ellenőrzését is. A Sonel által kínált alapmodell, a MIC-30 leginkább lakóépületekben, közművekben, munkahelyeken való használatra készült – jó megoldás a központi fűtőberendezések, a padlófűtéshez tartozó jegesedésgátló rendszerek, valamint telekommunikációs és számítógépes kábelek paramétereinek ellenőrzésére. A MIC-10 és MIC-15 esetén (10 kV-os, illetve 15 kV-os maximális mérési feszültséggel) a műszerek a vasúti iparban, a villamosenergia-ipari létesítményekben, közvilágítási kábelek vizsgálatára, valamint oszlopos transzformátorállomások védelmére is használhatók. Terméktől függően a mérési tartomány elérheti a 40 TΩ-ot is.
A műszereket (a digitális szűrőknek köszönhetően) elektromágneses interferenciával szembeni ellenállás és nagy áramhatékonyság jellemzi – ami lehetővé teszi a kábel sérült szigetelésének égetését a rövidzárlat helyének gyors meghatározása érdekében. Az egyenletes feszültségnövekedésnek köszönhetően időfunkcióban a teszterek lehetővé teszik a részleges kisülések észlelését és lokalizálását (metszetmérésekkel), vagyis az elöregedett szigetelés vizsgálatát. Bizonyos modellek beállíthatók úgy, hogy 34,5 kV feletti névleges feszültségű objektumokat vizsgáljanak. Az eszközök dielektromos kisülési tesztfunkcióval is rendelkeznek (a tesztek elvégzése után automatikusan kisütik a vizsgált tárgyat is).

 

Földellenállás-mérők

A Sonel földelési ellenállásmérői kompakt (alapfunkciókkal) – MRU-10 és professzionális változatban – MRU-120 érhetők el. Ez utóbbi lehetővé teszi mérések végzését 3- és 4-vezetékes módszerrel, 3-pólusú módszerrel lakatfogókkal (többszörös földelés), 2-lakatfogós módszerrel (anélkül, hogy becsatolt segédszondákat kellene használni a talajban), valamint a talaj fajlagos ellenállásának mérését Wenner-módszerrel, emellett pedig a védőkötések és potenciálkiegyenlítés ellenállásának mérését. A tesztek könnyen elvégezhetők a grafikus LCD-kijelzőnek és az egyértelműen feliratozott funkcióknak köszönhetően. Mivel a földelési teszteket gyakran kedvezőtlen környezeti körülmények között (építési területeken, antennatömbök között) végzik, a gyártó a nagy teherbírású (MRU-120HD) mérők speciális változatát készítette el, pornak, nedvességnek és mechanikai hatásoknak ellenálló házba zárva.
A készülékek további funkciói közé tartozik az interferencia feszültségmérése, a segédelektródák és a talaj ellenállásának meghatározása ohm-méterben (vagy ohmlábban), valamint a lakatfogó kalibrációs funkciója. A legtöbb Sonel készülékhez hasonlóan az MRU-mérők is együttműködnek a forgalmazó által szolgáltatott saját szoftverrel, amely jelentéskészítésre és az összegyűjtött adatok pontos elemzésére alkalmas. A termékek az EN 61557-4 szabvány követelményeinek megfelelnek.

 

RCD-tesztelők és mérők

Az RCD-tesztelő a készülékek hatásfokának ellenőrzésére alkalmas műszer, elengedhetetlen felszerelést jelent az elektromos berendezések ellenőrzése során. A Sonel teszterekkel végzett mérések normál kioldóáramú (10 mA-től 500 mA-ig) alkatrészeken is elvégezhetők. A kompakt eszközök 9 V-os akkumulátorral, tokkal, kábelekkel, tűszondákkal és krokodilcsipeszekkel vannak felszerelve. Beépített memóriával rendelkeznek a mérési eredményekhez (990 rögzítés), valamint háttérvilágítással, monokromatikus LCD-kijelzővel és nagy méretű karakterekkel. A készülék AC, A és B típusú RCD-vel használható.

 

TME tab 4

 

Elektromos berendezésvizsgálók

Az elektromos szerszámok, háztartási gépek, ipari gépek megfelelő tesztelése meghosszabbítja azok élettartamát, és segít megóvni a kezelőket az áramütéstől, és minimalizálja a tűzveszélyt is. A Sonel tesztereket számos helyi és nemzetközi biztonsági szabványban feltüntetett paraméterek vizsgálatára tervezték, mint például: a védővezető ellenállása, a szigetelés ellenállása, szivárgási áram, névleges teljesítmény, teljesítményfelvétel, feszültség és frekvencia. A termékek funkciói közé tartozik még a mérési tartomány automatikus megválasztása vagy az RCD kioldási idejének beállítása.
Kompakt kialakításuknak, a tesztelt áramkörhöz/eszközhöz való egyszerű csatlakoztatásuknak és az intuitív interfésznek köszönhetően (PAT-820 esetén nagy, színes képernyőn jelennek meg) a Sonel mérők jelentősen felgyorsítják az ellenőrzést, illetve a karbantartási folyamatot. Éppen ezért kifejezetten alkalmas műszerek a karbantartórészlegekre, a gépparkok szerviz- és javítóműhelyeiben, valamint az elektromechanikus eszközöket bérbeadó cégek számára. Ezen termékek másik előnye a beépített memória, az eredmények exportálása egy dedikált elemzőszoftverbe (Windows rendszer), valamint a mobilalkalmazással való együttműködés (Android). A Sonel termékekkel az alapvető tesztek menet közben is elvégezhetők. A mérők tartós házzal rendelkeznek, így a környezeti és mechanikai tényezőknek ellenállnak.

 

Kábeldetektorok

Szükséges eszközök az építőiparban, az energia-, a gáz- és a petrolkémiai iparban, valamint a vasúti és távközlési iparban. A Sonel kábeldetektorok lehetővé teszik a tápkábelek, távközlési kábelek, csövek és védőcsövek útvonalának és mélységének pontos meghatározását talajba hajtott adószonda segítségével. Az érzékelők további funkciója, hogy képesek rádió/passzív üzemmódban dolgozni – a kábel által kibocsátott elektromágneses sugárzás észlelésére. Az eszközök egyes funkciói hasznosak lehetnek az ellenőrzési munkák során (pl. a riasztás akkor indul, ha nem elég mélyre helyezett kábelt észlel). Az érzékelőknél lehetőség van a működési frekvencia (aktív és passzív módban egyaránt) és a teljesítmény beállítására. Energiatakarékos módban bizonyos modellek egy töltéssel akár 100 órán át is működhetnek.

 

Energiaminőség-elemzők

Az áramminőség-elemzők kategóriájában a Sonel termékek négy csoportra oszthatók. Az első csoport a kompakt mérőké (MPI-507/506) az alapvető funkciókkal, amelyek segítségével ellenőrizhető, hogy a telepítés helyesen történt-e. A műszerek lehetővé teszik a rövidzárlati hurok paramétereinek mérését (az impedancia legfeljebb névleges, 240/415 V AC a rendszerben, 7,6 A/13,1 A maximális mérőárammal); hibaáram-eszközök ellenőrzését (10 mA-tól 500 mA-ig terjedő maradékárammal), beleértve a tényleges áramerősség és a kioldási idő mérését; valamint a földelési ellenállás mérését (3-pólusos módszerrel), illetve védő- és potenciálkiegyenlítés ellenállásának mérését; fázissorrend jelzését. A praktikus háznak, a háttérvilágítással rendelkező billentyűzetnek és a számítógéphez való csatlakoztathatóságnak köszönhetően ez a készülék kiválóan alkalmas lakóépületek vagy régebbi ipari létesítmények ellenőrzésére.
Az MPI-520 mérőkészülékek hasonló funkciókkal rendelkeznek, és emellett automatikus kábelteszttel (fali aljzatba való csatlakoztatással) is. Ezek a modellek a teljesítményparamétereket is ellenőrzik: feszültség, váltóáram, frekvencia, valamint aktív, meddő és látszólagos teljesítmény. Egy másik termékcsoport (MPI-540) a csúcsminőségű, háromfázisú adatrögzítővel felszerelt többfunkciós mérőórákból áll, amelyeket a villamos- és villamosenergia-ipari professzionális munkákhoz terveztek, többek között a foto­voltaikus rendszerek felállítására és ellenőrzésére. Lehetővé teszik teljesen automatizált, fejlett tesztek elvégzését (az EN 61000-4-30 szabvány S osztályában végzett mérések alapján) és az eredmények jegyzőkönyv formájában történő kinyomtatását saját szoftver segítségével. A nyilvánvaló előnyökön kívül – mint teljes mobilitás és újratölthető akkumulátor – a termékek nagy érintőképernyőkkel és szoftverrel, továbbá beépített támogatási rendszerrel vannak felszerelve. Ezen túlmenően a feszültség és áram időbeli grafikonja (amellyel a készülék egy nagyfeszültségű oszcilloszkóp funkcionalitását biztosítja) és egyéb paraméterek megjeleníthetők a kijelzőn. Az utolsó termékcsoport a PQM-711 analizátorok – helyhez kötött eszközök teljesítményparaméterek távfelügyeletére. Ezen termékek egyesítik az összes fent említett eszköz funkcionalitását, valamint lehetőséget biztosítanak számos, az energiaiparban jellemző teszt elvégzésére (pl. transzformátor-túlterhelés; feszültség- és áramaszimmetria), miközben rendelkeznek telepített GSM, GPS és Wi-Fi modulokkal. Az analizátor által szolgáltatott adatok központilag összesíthetők az energiaelosztó és -termelő hálózat felügyeletéhez, például szél- vagy napenergiaparkban.

 

TME tab 5

 

Szivárgásérzékelők

Az ultrahangos szivárgásérzékelők segítségével megtalálhatóak a berendezések sérülései (csövek/hidraulikus tartályok és nyomástartó edények hézagai, stb.), az elektromos kisülési források, valamint a fémtárgyak (csapágyak, tengelyek, házak) hibái akusztikus hullámok (körülbelül 40 kHz) használatával. Az eredményeket akusztikusan és vizuálisan jelzik. A termékekhez egy tok és további szondák tartoznak, amelyek lehetővé teszik a nehezen elérhető helyeken történő ellenőrzéseket – ellenállnak a tipikus környezeti hőmérsékleteknek is (-20 °C és 45 °C között), és mint ilyenek, épületeken belül és kívül egyaránt használhatók. 9 V-os 6LR61 elemmel működnek.

 

Milliohmmérők

A milliohmmérőknek számos felhasználási területük van – mind a gyártási folyamatokban, mind az ipari eszközök vizsgálatakor. A Sonel termékek a kiválasztott modelltől függően használhatók elektromos védelem, érintkezők, kötések (hegesztett, forrasztott, csavarozott), valamint ellenállásos és induktív tárgyak ellenőrzésére: motor, transzformátor, alacsony impedanciájú tekercsek, stb. A kézi, automatikus vagy folyamatos mérés a 4-vezetékes módszerrel történik, ami az eredmények legnagyobb pontosságát garantálja. A termékeket úgy tervezték, hogy megfeleljenek a következő szabványok követelményeinek: EN 61010 300V CAT III, EN 61010 300V CAT IV, EN 61010 600V CAT III. A legalacsonyabb mérési tartományuk 0…999 µΩ, és a beállítás automatikusan megtörténhet (a hőkompenzációval együtt). Mivel az eszközök újratölthető akkumulátorral működnek, és magas IP-besorolással rendelkeznek (akár IP67-ig), zord környezeti körülmények között is használhatók.

 

Rövidzárlati hurokimpedancia-mérő

Az újratölthető akkumulátorral működő mérőórák lehetővé teszik a túláramvédelem ellenőrzését az elektromos berendezésekben. Ezek nagyáramú termékek (a néhány száz A névleges biztosítékkal ellátott áramkörök vizsgálatához), amelyek 110/190 V és 400/690 V névleges feszültségű berendezésekben működhetnek (bizonyos modellek) 45 Hz…65 Hz névleges frekvenciával, valamint végezhetnek méréseket rövidzárlatos rendszerekről (beleértve a fázis/fázis rendszereket is). Az automatizált teszt eredményei (ellenállás és reaktancia) megjelennek a képernyőn, és a készülék memóriájában tárolhatók (maximum 990 rögzítés). A műszerek mérik a várható érintési feszültséget. A mérők a szélerőművek, vasúti és villamosenergia-ipari létesítmények készülékeinek/védelmének tesztelésére szolgálnak.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hungária körút 162.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/45440/professzionalis-sonel-meromuszerek/