Skip to main content

PLC szakmérnökképzés

Megjelent: 2023. május 08.

PLC labor lidÁtadásra került az új PLC labor

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar és a Robotaid Kft. közös együttműködésben PLC szakmérnökképzést indít, 2 féléves, levelező felnőttképzési rendszerben.

 

Minden termelő céghez olyan jól képzett mérnökök kellenek, akik képesek fejleszteni, tervezni és programozni. Szakértők az elektronika, a mechanika, a mechatronika, a gépek biztonsága, az IT és a robotizálás területén.
A PLC (Progammable Logic Controller) szakmérnök szerepe egy gyárban több területen is fontos, így a vállalatnak nem elég egy-két szakembert alkalmaznia, inkább egy mérnökcsapatra van szüksége, akik tudásukkal támogatják a termelés összes szintjét, és biztosítják a gyártósorok üzembiztosságát. A PLC mérnökök szerepe a karbantartás, a fejlesztés, a beruházás és a tervezés részlegein is elengedhetetlen.
Ezekre a kihívásokra válaszul az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara 2 féléves, levelező képzési rendszerű, a hazai felsőoktatásban akkreditált PLC szak­mérnökképzést indít.

 

Jakab Sára képzésszervező és Misinszky Gábor szakmai vezető


A képzés célja olyan szakmérnökök képzése, akik magas szinten ismerik a gép-biztonságtechnikát, az IoT-t, az ipar 4.0 megoldásokat, az automatizálást, a hidraulikus és pneumatikus rendszerek felépítését, az egyes vezérlési eszközöket és feladatokat, valamint az iparban használt gépvezérlők, PLC-k és HMI-k (Human Machine Interface) programozását, működését és ezek rendszerbe integrálását, és ezeket alkalmazni is tudják, így piacképes tudással el tudnak majd helyezkedni a hazai és nemzetközi termelővállalatoknál.
Ezen a képzésen egy újonnan felszerelt laborban tanulhatják meg a hallgatók a PLC szakma rejtelmeit. Oktatóink az iparból és különböző cégektől jönnek, ahol elméleti és gyakorlati szinten is több éves tapasztalatra tettek szert. A képzés során a hallgatók valós ipari mintaprojekteken és az iparban használt legmodernebb technológiákon keresztül sajátíthatják el az automatizálást és a PLC programozást.

 

PLC Labor átadó 2

Győri Ernő átadja a SINAMICS hajtástechnikai oktatóbőröndöt

 

Átadásra került az új PLC labor

2023. április 25-én délután az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, valamint a Robotaid Kft. együttműködésében új PLC és irányítástechnikai labor átadására került sor.
A laboratórium célja, hogy az Egyetemen tanuló hallgatók, kutatók és oktatók naprakész ipari tudással és technológiával találkozzanak, amely segíti tanulmányaikat, munkájukat, ezzel is növelve az Egyetem versenyképességét. A laborban zajlik többek között a PLC szakmérnökhallgatók gyakorlati oktatása is.
Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a Bánki Kar dékánja köszönetét fejezte ki Misinszky Gábornak, a Robotaid Kft. ügyvezetőjének a labor létrehozásában nyújtott segítségéért, valamint a Siemens Zrt.-nek és a Rievtech magyarországi képviseletének, a PLCszervíz Kft.-nek a széles körű támogatásukért.
Meghívott partner volt továbbá a Bosch Rexroth Kft., akivel jelenleg is zajlanak a tárgyalások az ipar  .0- és a robotika oktatása, valamint új eszközök beszerzése terén.
Az eseményen Győri Ernő, a Siemens Zrt. Digital Industries divíziójának képviseletében, beszédét követően személyesen adta át a cég további adományát a Kar részére, egy SINAMICS hajtástechnikai oktatóbőröndöt.

 

PLC Labor átadó 1

Prof. Dr. Rajnai Zoltán és Misinszky Gábor elhelyezik a labor nevét viselő táblát

 
A laborátadási ceremónia zárásaként Prof. Dr. Rajnai Zoltán és Misinszky Gábor felavatták és elhelyezték a labor nevét viselő táblát.


#9e6c50