Skip to main content

PCS 2022 – a program- és szervező­bizottság visszatekintése II.

Megjelent: 2023. szeptember 26.

PCS lidA cikk első részében a PCS 2022 – Process Control Meeting Programbizottság és a Szervezőbizottság tagjai foglalták össze az előző évi esemény emlékeit és tapasztalatait. Ezt a beszámolósort zárja Veres Árpád – az ExNB Tanúsító Intézet Kft., ügyvezetőjének – összefoglalója.

 

 

„A 2022 októberében megrendezett PCS (Process Control and Safety) konferencia Lillafüreden egy rendkívül izgalmas és informatív esemény volt, amely célul tűzte ki az ipari folyamatokkal kapcsolatos folyamatbiztonsági és megvalósíthatósági kérdések megvitatását. A konferencián különösen érdekes témakörként szerepelt a robbanásbiztonság-technika és a hidrogén szakterülete, az előadások során számos előadó hozott fel új megközelítéseket és technológiákat erre vonatkozóan.

 

 

Egyik kulcsfontosságú téma a hidrogén használatának növekedése volt az energiaszektorban, és annak hatása az ipari biztonságra. A hidrogén előnye, hogy környezetbarát és megújuló energiaforrásként szolgál, ugyanakkor nagy nyomású és robbanásveszélyes anyagként is ismert. Az előadók különböző megoldásokat mutattak be a hidrogén tárolására, szállítására és felhasználására vonatkozóan, amelyek többek között kezelik a robbanásbiztonság-technika területét is. Az egyik előadás bemutatta a legújabb fejlesztéseket a hidrogéntárolók tervezésében, amelyek lehetővé teszik a hidrogén nagyobb nyomású és biztonságosabb tárolását, és további 2 előadás foglalkozott azzal, hogy a robbanásbiztonság-technika milyen kihívásokat fogalmaz meg a területen aktív szakemberek számára.

 

PCS konferencia 2 4

 

A konferencia résztvevőinek további személyes egyeztetések keretében lehetőségük nyílt megvitatni a fenti szakterületek jövőbeni kihívásait és lehetőségeit. A résztvevők között számos iparági szakértő, kutató és döntéshozó volt jelen, így a konferencia remek lehetőséget kínált a kapcsolatépítésre és az együttműködés előmozdítására.

A PCS konferencia elősegítette a tudás és a tapasztalatok cseréjét, valamint a legújabb technológiák és biztonsági megoldások bemutatását. A konferencia tárgyi napján a szervezők egy zárszóra in­vitálták az előadókat, ahol a legfontosabb következtetéseket és tanulságokat foglalták össze. A rob­banásbizton­ság és a hidrogén szakterületének jövője számos kihívást és lehetőséget tartogat, és a konferencia hangsúlyozta a szükséges technológiai és szabályozási fejlesztések fontosságát.

A konferencia végén a résztvevők elköteleződtek a további együttműködés és információcsere iránt a fontos kérdésekben. A PCS konferencia Lillafüred 2022 októberében bizonyította, hogy a biztonság és a technológia fejlődése egyaránt fontos a hidrogénalapú energiarendszerek sikeres és fenntartható bevezetése érdekében.

Összefoglalva, a PCS konferencia Lillafüreden egy nagyszerű lehetőség volt a robbanásbiztonság-technika és hidrogén szakterületének mélyebb megértésére, valamint a szakértők és iparági szereplők közötti együttműködés elősegítésére. A konferencia inspiráló volt, és reményt keltő a jövőbeni fejlesztések és innovációk terén ezen a kritikus területen.”

 

PCS konferencia 2 3

 

A visszatekintést követően tekintsünk előre az idei év várható eseményei felé. Ahogy tavaly már elkezdtük, idén is egy félnapos, délutáni, ingyenesen látogatható Science Day keretében indul a rendezvény (október 2-án), ahol a tudományos életből származó előadásokat hallgathatunk meg. Az előadásokkal párhuzamosan zajlanak majd szakmai workshopok, amelyek szintén térítésmentesen lesznek elérhetőek.

A második és harmadik napokon (október 3. és 4.) a szakmai programban előadások, kerekasztal beszélgetések, kiállítások és workshopok szerepelnek majd. A szakmai szekciók ezúttal az adattudomány, gépi tanulás, mesterséges intelligencia, folyamatmenedzsment, Ipar 4.0, IIoT, ipari alkalmazások, kiberbiztonság, ener­gia­monitoring, és biztonságtechnika témakörökre összpontosítanak. Közülük hangsúlyosabban kiemelkedik majd a kiberbiztonság-szekció, és a tématerület aktuális kérdéseivel foglalkozó kerekasztal-beszélgetés.

A folyamatirányítás állandó fejlődésben van, a világ változik – a regisztráció pedig elkezdődött! Szeretettel várunk minden érdeklődőt. Találkozzunk október elején a PCS 2023 keretein belül, Miskolc-Lillafüreden!

2023. október 2–4.
Miskolc-Lillafüred, Hotel Palota****
PCS 2023 (pcsmeeting.hu)

 

#007ab4