Skip to main content

PCS 2018 konferencia

Megjelent: 2018. november 14.

PCS lidIdőpont: 2018. 10. 24–26., helyszín: Miskolc-Lillafüred, Hotel Palota

A PCS konferencia alapvető célja, hogy teret adjon a folyamatirányítás, a gyártásautomatizálás és a kapcsolódó informatika területén megjelenő új eszközök, rendszerek és alkalmazásaik bemutatására. Természetesen a területen dolgozó szakembereknek is lehetősége nyílik jelenlegi kapcsolataik ápolására és új kapcsolatok kiépítésére.

 

Ez évben is megrendezésre került a két évtizedes hagyományokra visszatekintő PCS (Process Control Systems) konferencia. A konferenciaprogram legfontosabb részét a szakmai előadássorozat jelentette. Kiváló magyar és külföldi előadók előadásaival indult a plenáris ülés nagyszámú hallgatóság előtt. A témakörök közé tartoztak az ipari alkalmazások, kommunikáció, adatkezelés és biztonságtechnika; irányítási és információs rendszerek, modellezés, szimuláció és diagnosztikai megoldások, vezetéknélküli alkalmazások, gyártásautomatizálás.
A DCS alkalmazások és Ipar 4.0 szekcióban az első előadó Alexander Clark – Emerson Automation Solutions – platformfüggetlen, felsőszintű folyamatirányítási megoldásokat mutatott be, majd Farkas Tibor „A kiterjesztett valóság az iparban” című színvonalas prezentációja következett, ahol az előadó ismertette az EcoStruxure-t a Schneider Electric otthonokba, épületekbe, adatközpontokba, infrastruktúrába és iparágakba szánt IoT-képes nyílt, plug-and-play interoperábilis architektúrát és platformot. Megismerhettük a Paksi Atomerőmű új vízüzemi DCS rendszerét a tervezéstől kezdve a végső hardvertesztekig – a Paksi Atomerőmű Zrt. és a Yokogawa Kft. közös munkájának eredményét. Kis Zoltán témája az új ABB PGC 5000, 2. Generációs Processz Gázkromatográf család és az ACF 5000 Multikomponenses gázelemző volt. Barabás Zsolt (Siemens Zrt.) zárta a délelőtti programot a „Digitalizáció az iparban” című előadásával, egy digitális gyár tényleges megvalósításának példáján keresztül.

 

IMG 20181024 110954


A délutáni program a DCS szolgáltatások és Alarm Management szekció néven folytatódott. Megismerhettük a MOL Dunai Finomító Alarm Racionalizálás rendszerét – a ProCoPlan Kft. és a MOL NyRt. közös munkáját; az MTA PE Lendület Complex Systems Monitoring Research Group előadását a „Kutatási kihívások és lehetőségek a korszerű Alarm Management-ben” címmel és Nagy-Zsugya Albert (Controlsoft Automatika Szolgáltató Kft.) a „Kritikus infrastruktúrák/Repülőtéri futópályák és guruló utak fénytechnikai vezérlése” címmel mutatta be egy új rendszer kialakítását és átállását folyamatos repülőtéri üzemvitel mellett.
A második napon párhuzamosan két külön szekció indult, és emellett még Workshop programokra is lehetőségünk nyílott.
A „Digitális Ikerpár” jelentőségét bontotta ki Elek Sándor (evopro systems engineering Kft.) és Molnár Zsolt (graphIT Kft.). Benjamin Bruns a „Folyamatirányítás 4.0 – Zóna 0-ból a felhőbe: akadálymentes kommunikáció PC-alapú vezérléssel” címmel ismertette a Beckhoff egységes univerzális automatizálási platformját. Az Endress-Hauser ipari ethernet koncepcióját ismertette Bastian Engel és vele párhuzamosan Körtvélyesi Péter (Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.) előadása zajlott a Valós idejű diszkrét termelésirányítási rendszer alkalmazásáról.

 

IMG 20181025 105000Beckhoff workshop


A harmadik napon is két szekcióban folytatódott a konferencia. A konferencia fontos, megszokott alkotóelemét a kiállítások adták. Tizenkét neves cég tisztelte meg a részvevőket színvonalas standokkal és bemutatókkal.
Felkészült szakemberek a Beckhoff Automation Kft., Controsys Kft., Endress+Hauser Kft., ExNB Tanúsító Intézet, HB Mérnöki Iroda Kft., Siemens Zrt., Weidmüller Kft. cégektől tartottak izgalmas és hasznos Workshopokat, ahol egyes esetekben a részvétel sajnos viszonylag csekély volt.
Az ismét csodálatos környezetben, nagyszerűen megszervezett konferencián csak egy dolog volt fájó: több jó előadás zajlott egy időben, amik között választanunk kellett, lemondva ezzel a másik meghallgatásáról.

 

Szerző: Harmath Csaba

 

Még több PCS