Skip to main content

PBC15 – bajonett-tápcsatlakozó

Megjelent: 2023. október 30.

binder lidRobusztus táp- és jelcsatlakozó gyors reteszeléssel

A binder új Power Bayonet csatlakozója, a PBC15 alkalmas az eszközök áramellátására és a jelek összekapcsolására egyetlen kábelen keresztül. A kompakt, gyors reteszelésű csatlakozó fontos jellemzői közé tartozik a nagy teljesítménysűrűség és az egyszerűen kezelhető kialakítás, amely a gyors kábelezéshez és telepítéshez lett kialakítva.

 

A binder, az ipari kör alakú csatlakozók vezető szállítója bemutatta a PBC15 Power Bayonet csatlakozót. Mérete megfelel egy M15-ös menetnek, így a tápegység-csatlakozók területén a PBC15 áthidalja a széles körben használt M12-es és M23-as kivitelek közötti szakadékot. A kompakt, mégis robusztus csatlakozó különösen háromfázisú motorok vagy frekvenciaváltók tápellátására alkalmas. A csatlakozó 3 tápérintkezővel rendelkezik, például egy háromfázisú motor 3 feszültség alatt álló fázisának táplálására, 2 további érintkezővel a jelátvitelhez, valamint egy védőföld (PE) -érintkezővel.
A PBC15 kivitelét a DIN EN IEC 61076-2-116 szabvány határozza meg. A gyors-zár egyszerű, gyors és megbízható reteszelést biztosít egy negyed fordulat segítségével. A lezárást csavaros bilincsek biztosítják. A PBC15 a bindertől jelenleg vezetékes dugó/aljzat kábelcsatlakozóként kapható, minden esetben árnyékolatlan vagy árnyékolható változatban.

 

binder PBC15

PBC15 – Kompakt csatlakozó a 3 fázisú meghajtók robusztus tápellátásához (Fotó: binder)

 

Alkalmazási területek

A 630 V és 16 A névleges értékű tápcsatlakozónak köszönhetően a kör alakú csatlakozó alkalmas kis és közepes méretű meghajtók tápellátására. A 63 V és 10 A névleges értékekkel a jelzőérintkezők például fékek vezérlésére vagy olyan üzemi paraméterek, mint például a hőmérséklet lekérdezésére használhatók. A bajonett-tápcsatlakozó árnyékolható változatai elektromágneses interferenciának kitett környezetben való használatra vannak előkészítve. Tipikus alkalmazási területek az intralogisztika, a gyár- és folyamatautomatizálás, valamint a gépészet.

 

Tervezési jellemzők

A PBC15 kompakt kialakítása egyedülálló: egyrészt nagyon kevés helyet kínál a feszültségszinteknek megfelelő szigeteléshez. Másrészt a nagy áramok miatt akár 2,5 mm2-es huzalvastagságra és kellően nagy érintkezőkre van szükség ahhoz, hogy a huzalokat ideálisan lehessen csatlakoztatni. Ennek ellenére a binder mérnökeinek sikerült úgy megtervezniük a PBC15-öt, hogy a csavaros bilincses csatlakozók segítségével kényelmes összeszerelést tegyenek lehetővé.
További kihívást jelentett az itt középső érintkezőnek tervezett PE-érintkező házhoz való csatlakoztatása. A csatlakozást egy rugós lemez segítségével hozták létre, amelyet a PE-érintkezővel együtt az érintkezőtest belsejébe préseltek, és így biztonságos kapcsolatot alakítottak ki a házzal.
Philipp Zuber, a binder termékmenedzsere elmondta: „A PBC15-tel sikerült létrehoznunk egy nagy teljesítményű és könnyen kezelhető csatlakozót, amely ideálisan alkalmas a kis és közepes méretű 3-fázisú motorokhoz. A 3 tápérintkezőjének nagy amperkapacitásával és a 2 jelátviteli érintkezőjével a csatlakozó rendkívül sokoldalúan használható az automatizálási alkatrészek és meghajtók tápellátásában. A gyors reteszelés, valamint a csavaros bilincses lezárás lehetővé teszi a felhasználók számára a csatlakozó egyszerű és gyors bekötését és beszerelését.”

 

Szabványosítás

Eddig a kis és közepes méretű háromfázisú hajtások elektromos csatlakoztathatóságát gyakran a különböző gyártók termékei jellemezték, amelyek ugyanazon motor csatlakoztatására különböző kialakításúak voltak. Ezek a termékek nem cserélhetők fel egymással. Egy különböző cégekből álló bizottság, köztük a binder is, kidolgozott egy szabványosítási javaslatot, hogy egységes interfészt hozzon létre ezen alkalmazási terület számára. Ez a javaslat 2022 áprilisában jelent meg hivatalos szabványtervezetként DIN EN IEC 61076-2-116 szabványként. A binder Power Bayonet Connector megfelel ennek a tervezési szabványnak, ami lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy alkalmazásuk fejlesztése során jelentős függetlenséget érjenek el az egyes beszállítóktól.

 

Jellemzők

  • Rögzítőrendszer: M15 gyors-zár
  • Kikötés: csavaros bilincs
  • Huzalvastagság: max. 2,5 mm2
  • Kábelkivezetés: 7-14 mm
  • Tüskeszám: 5+PE (3 táp, 2 jel)
  • Érintkezőbevonat: ezüst
  • Névleges feszültség: 630 V (teljesítmény), 63 V (jel)
  • Névleges áram: 16 A (teljesítmény), 10 A (jel)
  • Védettségi fok: IP67

 

Franz Binder GmbH & Co.
Elektrische Bauelemente KG
Roetelstrasse 27
D-74172 Neckarsulm/Németország
Tel. +49 (0) 7132 325-0
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.binder-connector.de

 

#21315a