Skip to main content

PADS Product Creation Platform

Megjelent: 2016. szeptember 08.

Product Creation PlatformMegoldások egy kézből a teljes elektronikai fejlesztési folyamatra

Az elektronikai ipar fejlődése egyre komplexebb és átfogóbb feladatköröket szab a mérnökökre. A hardvermérnöknek mindenhez értenie kell. A teljes fejlesztési folyamatot ismernie kell, és legtöbb esetben végig kell kísérnie vagy legalábbis összehangolnia a különböző területek feladatait.

 

 

A megváltozott körülmények között a kor szakmai és műszaki követelményei is gyorsuló ütemben növekednek. A számok jól mutatják milyen változásokon megy át az elektronikai ipar. Az évtizedek során a Technology Leadership Awards-ra a Mentor Graphicshoz beérkezett pályázati anyagok összevetése azt mutatja, hogy az elmúlt 6 évben a NyÁK-lapok rétegszáma lényegében változatlan maradt, miközben területük 31%-kal csökkent. Talán még ennél is érdekesebb, hogy mindezek ellenére 49%-kal nőtt az alkatrészsűrűség. Egy kicsit nagyobb időtávra visszatekintve: az elmúlt 21 év során a vezetékek szélessége 44%-kal, míg a teljes terület 50%-kal csökkent. Mindez magával hozza azt, hogy a NyÁK-tervezés során ma már olyan kihívásoknak is meg kell felelni, mint az egyre kisebb alapterület vagy akár az alkalmazott komponensek egyre szűkebb térben történő elrendezése.
A tervező-fejlesztőcsapatok – létszámuktól függetlenül – nagyon hasonló kihívásokkal szembesülnek. Az elektronikai fejlesztés folyamatos kompromisszumokkal jár. Ahhoz hogy könnyen tudjunk huzalozni, megpróbáljuk az alkatrészeket csoportosítani és egy területre elrendezni őket. Ugyanakkor, hogy teljesítsük a vezetősávok hosszúságára a jelminőségi elvárások érdekében meghatározott szabályokat, be kell iktatunk egy kis meander alakú vezetékszakaszt, és máris kitöltöttük a szabadon hagyott területet. Szintén javíthatunk áramkörünk huzalozhatóságán, ha több réteget alkalmazunk, vagy több furatot alakítunk ki. Ekkor azonban növeljük a költségeket is. Előfordulhat, hogy két, jobban melegedő alkatrészt szeretnénk egymástól távolabb mozgatni. Azonban az ezekhez rendelt vezetőkre megadott hosszúságszabályok vonatkoznak, és újra kompromisszumra kényszerülünk. Végső soron a terv minősége nagymértékben a meghozott kompromisszumoktól függ. Ezért jobb és pontosabb információkra van szüksége a hardvermérnököknek, hogy helyes döntéseket tudjanak hozni a fejlesztés során.

 

Product Creation Platform

A PADS Product Creation Platform átfogja a teljes elektronikus termékfejlesztési folyamatot

A Mentor Graphics jelentős mértékű kiegészítéseinek köszönhetően lehetővé válik, hogy a mérnökök hozzáférjenek azokhoz a leginnovatívabb technológiákhoz, amelyek eddig leginkább csak nagyvállalati fejlesztői csapatok számára voltak elérhetők. A PADS megoldásait úgy alakították át, hogy azok képesek legyenek kezelni a teljes fejlesztési folyamat bármely szakaszában felmerülő kihívásokat. A kategóriájában kiemelkedő képességű „Layout” (alkatrész-elrendezés) és „Routing” (vezetősáv-nyomvonaltervezés) környezet már eddig is tartalmazott alkatrészszerkesztő, szabálykezelő, DFM Analízis (gyárthatósági megfelelés ellenőrzése), FPGA-/NyÁK-optimalizáció, valamint jel- és tápintegritás elemző eszközöket. Most újabb szintre lépve további eszközökkel bővül a PADS eszközkészlete, hogy minden pillanatban a lehető legpontosabb információval lássa el a mérnököket. Az új integrált rendszer feladata a tervezési folyamat „áramvonalasítása”, és annak biztosítása, hogy az áramkör teljesítményére vonatkozó célkitűzések úgy teljesüljenek, hogy közben elkerüljük a költséges újratervezési fázisokat, és kevesebb költséges prototípusra legyen szükség.

A PADS funkcionális egységei
  • PADS AMS – Modellezi és szimulálja az analóg és kevert jelű áramköröket vagy ezek kombinációit. A PADS AMS-tervező-csomag segítségével a mérnökök a kapcsolási rajz szerkesztése alatt tervezhetik meg az analóg, kevert jelű és digitális rendszereket, és szimulálhatják is azok működését. Az elterjedt alap AMS (Analog/Mixed Signal) szimulációs elemzésen kívül a megoldás bővített elemzési funkciókat is tartalmaz (1. ábra).

  • PADS HyperLynx DDR – Időzítés- és jelminőségkérdések kezelése DDR 1/2/3 memóriák esetén. A DDR-interfészek sikeres tervezése a részletes jelintegritási vizsgálaton és az időzítési határok pontos jellemzésén múlik. A PADS HyperLynx DDR kiegészítő csomagban egy könnyen kezelhető varázsló segít a jelintegritás- és időzítési szimulációkhoz szükséges paraméterek beállításában, a tervezés sikere érdekében.

  • PADS HyperLynx DC Drop – Magas áramsűrűségű és feszültségesésű helyek azonosítása. A mai nagyteljesítményű elektronikai áramkörök fejlesztésénél kritikus fontosságú a tápelosztás és a stabilitás. A váratlan és kiszámíthatatlan áramköri viselkedés már a fejlesztés korai szakaszában alkalmazható tápelosztás-vizsgálatokkal elkerülhető.

  • PADS HyperLynx DRC – A terv integritását és minőségét érintő összetett elektromos szabályok megsértésének azonosítása.

    Garantálja, hogy a termék mentes lesz a jelintegritási és az EMI/EMC-problémáktól. A PADS HyperLynx DRC olyan problémákat is azonosít, melyeket a megközelítésen alapuló szimuláció nem, ilyenek például a keresztező huzalok. Az integrált technológiával a mérnökök már a gyártáshoz történő leadás előtt biztosak lehetnek abban, hogy NyÁK-terveik elektronikai szempontból helyesek lesznek.

  • PADS FloTHERM XT – Termikus elvárások teljesítése. A nem megfelelő hűtésből adódó problémák kezelése időveszteséget okoz, csökkenti a megbízhatóságot, és növeli a költségeket. Különösen igaz ez azon modern áramkörök esetén, amelyeknél nagy az alkatrészsűrűség, és szűkös a hely a termékházban (2. ábra). A termikus megfelelőséget a PADS FloTHERM XT garantálja.

PADS AMS

1. ábra

 

PADS FloTHERM XT ATALAKITOTT

2. ábra

Összefoglalás

Az új PADS Product Creation Platform minden eszközt magában foglal, amire az elektronikai rendszerek fejlesztése közben szükségünk van, az ötlettől a megvalósításon át egészen a gyártásig. Felhasználóinak költséghatékony megoldást kínál, jól skálázható funkciói kompromisszummentes teljesítményt nyújtanak és folyamatos versenyelőnyt biztosítanak, legyen szó egyéni, kisebb projektcsapat vagy akár nagyvállalati felhasználói környezetről.

 


Hol találkozhat velünk?


Ha Ön is saját bőrén érzi, hogy az elmúlt években a NyÁK-tervezés területén nagyot fordult az elektronikai tervezőmérnök világa, illetve átfogóbb képet szeretne kapni a legújabb technológiákról, akkor legyen vendégünk, és látogasson el szakmai fórumunkra. 2016. október 12-én rendezzük meg a
II. CAD-Terv Szakmai Napot, ahol a
Mentor Graphics szekcióban megismerheti piacvezető megoldásainkat.


További információ:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

Fülöp AttilaEDMD Solutions Kft.

 

PADS personal automated design solutions

 

 

 

 

EDMD Solutions Kft.

1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 76.

Tel.: +36 1 461 9000
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
web: www.edmd.hu

Még több EDMD Solutions