Skip to main content

Összetett, rendkívül hatékony gyártósor PC- és EtherCAT-alapú szervohajtásokkal

Megjelent: 2023. augusztus 08.

Beckhoff lidCsaknem 70 szervotengely valós idejű, rendkívül pontos szinkronizálása

Az észak-spanyolországi Mitec Enginy egy fiatal és dinamikus rendszerintegrátor vállalat. A Mitec Enginy csapata egy összetett és rendkívül hatékony gyártástechnológiai elrendezést fejlesztett ki. A berendezés „lelke” egy forradalmi mozgásvezérlő rendszer, amely összesen 67 darab bütykös vezérléssel szinkronizált szervotengelyt alkalmaz. Az eredmény egy olyan gyártósor, amely mindössze 1,5 másodperc alatt végzi el drótok adagolását, vágását és hajlítását, valamint a rugókészítést a végtermék – egy tömeggyártott patkánycsapda – gyártásához. A szervo-hajtástechnika mellett a Beckhoff biztosítja a vezérlőrendszert is egy CX2062 típusú beágyazott PC és a TwinCAT automatizálási szoftver révén.

 

A világ minden tájára kiterjedő ügyfélkörrel rendelkező Mitec Enginy nevű vállalat 2006 óta fejleszt és integrál testre szabott automatizálási rendszereket. Saját elmondásuk szerint a cég folyamatosan az ipari folyamatok innovatív automatizálására, különféle gépek korszerűsítésére és sokrétű megoldások megvalósítására összpontosít. Albert Gratacos műszaki igazgató minderről a következőket nyilatkozta: „Igyekszünk folyamatosan lépést tartani a legújabb technológiákkal, hogy ügyfeleinknek az automatizálási problémákra a legmegfelelőbb megoldásokat kínálhassuk, és ennek egyik legalapvetőbb eleme a Beckhoff vállalattal való szoros együttműködésünk.”

 

Mechanika helyett szervohajtás

„Az automatizálás történetére visszatekintve fontos értékelni az alapokat, amelyeket ma eleve adottnak tekintünk” – jelentette ki Albert Gratacos, majd így folytatta: „Nyolcvan éve a mechanikai hajtásrendszerrel rendelkező, fogaskerekeken, forgattyús tengelyeken, illetve vezérműtengelyeken keresztül motorral hajtott gépek voltak elterjedtek. Mindmáig ezek a találmányok teszik ki innovációink alapját, pedig ezek a gépek korábbiak, mint a háromdimenziós CAD-tervezés, a CNC-megmunkálás és a szoftverek. A mai technológiák esetében a mechanikus gépalkatrészeket többtengelyes szervomozgatások váltják fel, és a megbízható és rugalmas vezérlést a szoftverek teszik lehetővé.”
Albert Gratacos elárulta, hogy legújabb projektjük, egy patkánycsapdákat gyártó gép pontosan ezt tükrözi. „Egyik ügyfelünknek korszerűsítenie kellett a gyártását, hogy versenyképes maradhasson, amihez mi megfelelő módszert dolgoztunk ki. Eleinte szinte őrültségnek tűnt a mintegy 70 szervotengely pontos szinkronizálásának ötlete, de végül pontosan ez bizonyult a megfelelő megoldásnak az összetett folyamatszekvenciák futtatásához, amit a Beckhoff PC-alapú vezérlésével sikerült is megvalósítani.”

 

Beckhoff gyártósor automatizálás 1

A végtermék kis mérete ellenére a patkánycsapdát gyártó sor mérete impozáns (Kép: © Mitec Enginy)

 
A CX2062 típusú beágyazott PC tölti be a központi vezérlő szerepét, a rendszer emellett tartalmaz 61 darab AX51xx, illetve AX52xx típusú szervohajtást, valamint 67 darab AM80xx típusú szervomotort is. A szoftveres oldalon a TwinCAT 3 programrendszer bütykös hajtási funkciója (TwinCAT 3 NC Camming, TF5050) szinkronizálja pontosan a mozgássorozatokat. Ezenfelül minden szükséges biztonsági funkciót (STO, SOS, SS1 és SS2) közvetlenül az automatizálási rendszer biztosít TwinSAFE és FSoE („Safety over EtherCAT”) technológiával. Lluis Moreno, a Beckhoff spanyolországi értékesítési mérnöke a következőket fűzte mindehhez hozzá: „Ez a rendkívül korszerű gép a legújabb automatizálási technológiát képviseli. Komplett, nagy teljesítőképességű EtherCAT-hálózaton keresztül összekapcsolt, rendkívül hatékony szervo­hajtástechnikát tartalmaz, és megbízhatóan koordinálható mindössze egyetlen, CX2062 típusú beágyazott PC-ről.”

 

Beckhoff gyártósor automatizálás 2

A sok dinamikus mozgássorozatot a Beckhoff által gyártott 67 darab, AM8000 sorozatú szervomotor végzi (Kép: © Mitec Enginy)

 

Az összetett megoldásokhoz erős csapat kell

Albert Gratacos szerint a Mitec Enginy sikere a komplex automatizálási megoldások kifejlesztésére felállított csapat érdeme is: „Házon belül végezzük az összes mechanikai és elektromos tervezést, a programozást és az automatizálás összeállítását is. Egyetlen ember nem érthet teljeskörűen az automatizálási rendszerhez, ezért a mechanikai, az elektromos és a programozási területre külön-külön szakembereink vannak, akik együttműködve fejlesztenek ki innovatív automatizálási megoldásokat. A Mitec Enginy csapata azonban nem csak az alkalmazottakból áll: a vállalat az ügyfeleit és beszállítóit – például a Beckhoff vállalatot is – projektpartnernek, illetve a Mitec-csapat részének tekinti.”

 

Beckhoff gyártósor automatizálás 3

A gyártósor elején elhelyezett vezérlőszekrényekben a Beckhoff összesen 61 darab, AX5000 típusú szervohajtása található (Kép: © Mitec Enginy)

 
Az intenzív, bizalmon alapuló együttműködés fontosságát Lluis Moreno is kiemelte: „A Mitec Enginy a Beckhoff Spanyolország régi partnere, amellyel már számos, igen eltérő és bonyolult projektet valósítottunk meg közösen és gyakran nagyon különleges módon. El kell azonban ismernem, hogy a jelenlegi gyártósor mindeddig a leghatékonyabb – és konstrukcióját tekintve a „legszebb” – gépünk. Az összes mozgatási művelet olyan gyorsan, pontosan és simán megy végbe, hogy a gép mechanikai rendszere sehol sem kap szükségtelen terhelést.”

www.mitec.cat

www.beckhoff.com/motion

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Táblás utca 36-38. G épület 2. emelet
Tel.: + 36 1 501 99 40 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com

 

#c1272d